Mięso

Zraziki drobiowe to danie, które doskonale łączy tradycję z nowoczesnym podejściem do gotowania. Prezentują się one jako delikatne roladki z drobiu, starannie zawijane, aby w ich wnętrzu zmieścić bogaty i smakowity farsz.
Parówki to krótkie, cienkie kiełbaski z mielonego mięsa, choć podobno ich w składzie można znaleźć nawet papier toaletowy. Z tego powodu wiele osób zastanawia się, czy parówki są zdrowe. Jakie jest skład parówek? Ile mają kalorii? Czy warto podawać je dzieciom? Jak wybrać w sklepie parówki dobrej jakości? Których lepiej unikać?
Smalec gęsi to tłuszcz, który znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni. Powszechnie uważa się, że smalec gęsi jest zdrowy. Stosuje się go jako środek na kaszel, zapalenie oskrzeli, a nawet na twarz, na zmarszczki. Ma też inne właściwości zdrowotne, np. obniża poziom cholesterolu. Czy smalec z gęsi jest zdrowy? Gdzie kupić gęsi smalec i jaka jest jego cena?
Kto z nas wie, jak smakuje gęsina? No właśnie, wiemy tylko, że to tłuste, więc niezdrowe mięso. A przecież polska gęś owsiana to arystokracja wśród drobiu. Doceniają ją zagraniczni smakosze. Warto, by i na naszych stołach pojawiła się od czasu do czasu. Polską tradycją jest gęś pieczona z jabłkami. Jak jeszcze można podawać podawać gęsinę?
Szynka uświetniała staropolskie uczty wielkanocne. Wciąż pozostaje tradycyjną wędliną na polskim stole, choć daleko jej do dawnej okazałości i smaku. Na co należy zwrócić uwagę, kupując szynkę? Może zrobić ją samemu w domu? Jakie wartości odżywcze ma szynka? Czy szynka jest zdrowa?
Biała kiełbasa może być pieczona, jednak na wielkanocnym stole pojawia się biała kiełbasa gotowana, a w zasadzie parzona. Ile czasu gotować białą kiełbasę? Jak przyrządzić białą kiełbasę, żeby była krucha i soczysta? Sprawdź, ile kcal ma biała kiełbasa, czy jest zdrowa i jak wybrać białą kiełbasę dobrej jakości.
Schab pieczony, schabowe roladki i kotlety są bardzo popularne w polskiej kuchni. Lubiany jest również schab ze śliwką, w sosie, duszony czy gotowany. Schab i schabowe mają liczne wartości odżywcze - są dobrym źródłem białka, witamin z grupy B i niektórych minerałów. Mają też stosunkowo niewiele kalorii. Sprawdź, jakie witaminy i składniki mineralne zawierają schab i schabowe.
Lista zalet mięsa z indyka jest długa. Dietetycy chwalą je za wartości odżywcze - chude mięso i bogactwo związków mineralnych oraz witamin. Kucharze cenią indyka za to, że można z niego przyrządzić potrawy w niezliczonych wersjach smakowych. Indyk to jednak mięso dość wymagające - łatwo je przesuszyć, zwłaszcza piersi. Jak piec i smażyć indyka, by był soczysty?
Piersi z kurczaka, które kupujemy w sklepach, w świetle prawa są wolne od antybiotyków i hormonów. Mięso z kurczaka, a także podroby to wartościowe źródło białka, witamin i składników mineralnych. Jeśli chcesz mieć jeszcze większą pewność, że jesz zdrowego kurczaka, wybieraj piersi z kurczaka z certyfikatami lub kurczaka zagrodowego.
Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i żelaza. Warto je jadać, ale nie każde - lepiej wybierać kurczaka, indyka albo cielęcinę, a z wieprzowiny i wołowiny zrezygnować. W nadmiarze czerwone mięso może doprowadzić do zawału serca, nowotworów, RZS i cukrzycy.
Kotlety mielone są jednym z najbardziej popularnych polskich dań. Jednak mało kto wie, jakie wartości odżywcze mają kotlety mielone i ile mają kalorii. Sprawdź, jakie mięso jest najlepsze na kotlety mielone - to z indyka, a może wieprzowe czy wołowe - i czy kotlety mielone są zdrowe?
Wątróbka drobiowa to mięso, którego wartości odżywcze nie są często doceniane - na jej widok krzywią się zwłaszcza dzieci. Dla poprawy smaku często podaje się więc duszoną wątróbkę drobiową w sosie lub z cebulą i jabłkiem. Jednak i to nie przekonuje jej przeciwników. A szkoda, bo wątróbka drobiowa ma stosunkowo mało kalorii i jest bogata w liczne witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza w witaminę A, B i żelazo, dzięki czemu zapobiega i pomaga leczyć m.in. anemię. Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma wątróbka drobiowa?