Cukier niejedno ma imię. Kiedy możesz pozwolić sobie na ciastko czy michę makaronu
Jesteście ciągle głodni? Czujecie się zmęczeni już od pobudki? Zanim minie mgła mózgowa jest już popołudnie, a każda godzina jest kolejną walką z potrzebą choć krótkiej drzemki? Marzycie o tym, by chciało się Wam iść choć na spacer, nie mówiąc już o intensywnym treningu? A może mimo dojrzałego wieku nadal borykacie się z problemami skóry, w dodatku lekarz wspomina o PCOS, a Wy marzycie o dziecku, któremu nie śpieszy się do przyjścia na ten świat? Nie jesteście sami.

Wg ostatnich amerykańskich badań tylko 8 procent społeczeństwa USA ma prawidłową glikemię1. Według OECD 56,7% dorosłych Polaków ma nadwagę lub otyłość wobec 53% na świecie2, a polskie dzieci tyją najszybciej w Europie3. Co może oznaczać, że zaraz będziemy najbardziej chorym… Na szczęście są proste sposoby na walkę ze schorzeniami związanymi z krzywą cukrową, zaburzoną glikemią.
Zacznijmy od podstaw. Jeśli opisane powyżej problemy dotyczą Ciebie, to zacznij od wydrukowania listy z indeksem glikemicznym produktów. Większość z Was, którzy zaczęli interesować się tematem, już zapewne ją ma. Plaga insulinooporności uzmysłowiła nawet laikom, czym jest indeks glikemiczny.
Jeśli pomimo listy zupełnie nie wiesz, od czego zacząć i co jeść, to możesz po prostu zamówić dietę Niski IG w Bistrobox catering, gdzie będziesz mieć pewność, że posiłki są komponowane wg zasad dietetyki i w dodatku bardzo dobre jakościowo.
Będziesz widzieć na bieżąco, co warto jeść, a z czym należy się pożegnać i przede wszystkim poczujesz różnicę w energii i funkcjonowaniu.
Jednakże najnowsze badania pokazują, że sam indeks glikemiczny to tylko wierzchołek góry lodowej. Najważniejsza bowiem jest KOLEJNOŚĆ spożywanych produktów!4 Postęp nauki pozwolił nam na stworzenie urządzeń i powiązanie ich z aplikacjami naszego telefonu, dzięki którym możemy monitorować stan naszej krzywej cukrowej 24 godziny na dobę! To ma znaczenie nie tylko dla chorych na cukrzycę typu 1, ale na całe miliony ludzi, którzy odczuwają dyskomfort po zjedzeniu posiłku.
Zatem co nowego odkryto w świecie cukru i glikemii?
Po pierwsze wspomniana kolejność spożywanych produktów ma wpływ na ograniczenie skoku cukru we krwi o 74%! Jaka kolejność jest poszczególnych składników jest prawidłowa w ramach jednego posiłku? Pierwszy musi być błonnik. Dlaczego? Ponieważ błonnik nie jest trawiony i nie zamienia się w glukozę, poza tym wyścieła jelito cienkie i utrudni wchłanianie glukozy z kolejnych składników, a im mniej jej we krwi, tym lepiej! Co to znaczy zacząć błonnikiem posiłek? Najprościej surowymi warzywami, sałatką albo jogurtem z otrębami i błonnikiem witalnym czy lnem mielonym. Kolejny składnik na talerzu to powinny być tłuszcze i białko, zatem: awokado, jajka, łosoś, kurczak, tuńczyk, sardynka, biały ser, feta – do wyboru. I na tym można zakończyć śniadanie. Ale jeśli potrzebujesz na koniec zjeść chleb, to polecam pumpernikel bez dodatku cukru bądź pieczywo żytnie na zakwasie, najlepiej domowe. W Bistrobox, w dietach takich jak Niskie IG, Dieta Wyboru, proponujemy Klientom wyłącznie chleb pieczony przez nas, mamy dzięki temu pewność, że nie ma w nich niechcianych dla zdrowia dodatków. Na końcu można też zjeść owoc. Wszystko, co słodkie, jemy na samym końcu! Kawa też powinna być pita na końcu. Dla obiadu stosujemy te same zasady: zacznijmy przystawką z warzyw. Włosi jedzą grillowane warzywa, Francuzi często rzodkiewkę, bakłażany, karczochy! Następnie mięso, ryba. Warto pamiętać, że za mało białka w diecie też nie będzie sprzyjać szczupłej sylwetce. Potem, jeśli musisz, skrobia : makaron, ryż, ziemniaki. Na samym końcu deser – oczywiście, jeśli musisz, bo jednak warto zrezygnować.
A tak na marginesie, często pytacie czy węglowodany są konieczne w diecie. Jak zwykle to zależy, ale generalnie: nie ! Nasz mózg zbudowany jest z tłuszczu i wody. Tłuszcz jest konieczny w naszej diecie i powinno być go w spożywanych posiłkach około 30%. Na pewno intensywnie trenująca młodzież czy intensywnie ucząca się szybko wchłonie węglowodany i otrzyma porcję niezbędnej energii. Ale osoba pracująca w biurze i prowadząca głównie siedzący tryb życia, nie potrzebuje makaronów, ryżu, pieczywa. Tę odrobinę węglowodanów weźmie w części z niektórych warzyw. W naszej diecie Bistrobox Niskie IG dodajemy odrobinę węglowodanów złożonych, czyli takich, które mają niski indeks glikemiczny lub dużo błonnika.
Przy okazji rozprawmy się z kolejnym mitem. Czy jeść owoce po posiłku, czy nie? Jeśli nie wiesz, czy wziąć ciastko czy owoc – zdecydowanie owoc. Czy będzie on fermentował w brzuchu – nie. Jedynie osoby z zaburzeniami trawienia fruktozy powinny unikać drobnopestkowych owoców. To wszystko.
Co się dzieje, gdy nie przestrzegamy zasad niskiego IG a mamy zaburzoną glikemię? Wyrzut insuliny spowoduje, że będziemy chcieli zjeść coś słodkiego i zjemy zdecydowanie więcej. Wiedzą o tym restauratorzy… Czy myślicie, że pyszne białe pieczywo bądź grissini jest Wam proponowane przed posiłkiem jako Poczekajka, bo restauratorzy Was kochają? Nie… Oni doskonale wiedzą, że zjedzenie pieczywa przed posiłkiem gwarantuje wyrzut insuliny, czyli w efekcie niepohamowany apetyt oraz większe zamówienie i na pewno deser na końcu, a tym samym wyższy rachunek.
A na co wpłynie w naszym ciele kolejny skok insulinowy oprócz zachcianek żywieniowych?
Przewlekłe zmęczenie to problem numer jeden, kolejny to zaburzenia snu, budzenie się w nocy z szybko bijącym sercem. Zwłaszcza kobiety w wieku menopauzalnym powinny zwrócić uwagę na poziom glikemii w codziennej diecie. Osoby z insulinoopornością borykają się dwa razy częściej z migrenami. Znaczne skoki insuliny zaburzają działanie mózgu i zdolności kognitywne. Dlatego jeśli masz ważne spotkanie i egzamin, zjedz śniadanie zgodnie z wyżej opisanymi zasadami. Zobacz, jak śniadanie może wpłynąć na Twoją pracę i efektywność.
Glikacja, czyli niszczenie przez cukry głównych białek podporowych skóry, przyśpiesza starzenie się skóry w przypadku zbyt wysokiej krzywej insulinowej. Zatem jeśli chcesz zachować młodość skóry jak najdłużej, to nie tylko dbaj o ograniczenie cukru w diecie, ale i o właściwą kolejność jedzenia posiłków. We wszystkich dietach Bistrobox Catering dbamy o wysoką zawartość antyoksydantów. Tak jest gdy catering prowadzą dojrzałe kobiety i wiedzą, co jest dla innych kobiet bardzo ważne. Smak owszem, zdrowie jak najbardziej, ale dieta ma także działać pro-urodowo i nasze tak działają.
Jak widać cukier to nie tylko zjedzenie ciastka po obiedzie, to dużo bardziej skomplikowany temat, który jednak łatwo opanować, jeśli odpowiednio podejdzie się do komponowania diety.
Idealnym rozwiązaniem jest skorzystanie z mojej wiedzy i miłości do gotowania, które łączę z sukcesem (który dla mnie oznacza poprawę stanu zdrowia klientów Bistrobox Catering) z gotowych diet przygotowanych przeze mnie. Trzymajcie się! A właściwie to trzymajcie w równowadze Waszą krzywą insulinową. Dla lepszego dnia dorzucam Wam rabat na każdą dietę: ważny do 27 listopada rabat 23% - kod SZOK23.
Zdrówka Życzą Aga i całe Bistrobox Catering
