4 ciekawostki o nabiale, które cię zaskoczą
Każdy z nas wie, że nabiał jest pełnowartościowym źródłem białka i wapnia. Niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Co warto wiedzieć jeszcze na jego temat? Sprawdź!
Produktami, które najczęściej królują w jadłospisie, są mleko i przetwory mleczne. Do nabiału można zaliczyć: różnego rodzaju mleka, masło, sery, śmietanki, maślanki, jogurty, kefiry, jajka. Dostarczają one organizmowi wielu potrzebnych składników odżywczych takich jak: wapń, potas, magnez, fosfor, cynk, selen, mangan i witaminy z grupy B. Są one również cennym źródłem białka i tłuszczu.
Spożywanie nabiału jest korzystne dla zdrowia – nie tylko wzmacnia kości i zęby, ale także - zdaniem naukowców - wpływa pozytywnie na serce. Dieta bogata w nabiał zmniejsza też ryzyko cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.