Co jesz

To co jesz ma ogromny wpływ na Twoje zdrowie, samopoczucie i wydolność. Dlatego właściwy dobór produktów spożywczych powinien uwzględniać znacznie więcej niż jedynie udział poszczególnych makroskładników oraz kaloryczność jedzenia. Wiele ze składników ma też mało znane właściwości, które mogą okazać się nieocenione we wzmacnianiu organizmu. Świadomość tego co jesz pozwala lepiej planować zakupy, ale też przygotowywane posiłki. Każdy etap można przewidzieć z wyprzedzeniem, co ogranicza marnowanie żywności i sprawia, że …

To produkty w mikroskali, ale mimo niewielkich rozmiarów, mają w sobie moc korzyści zdrowotnych. Zawierają ważne witaminy i przeciwutleniacze. Poprawiają trawienie i są dobre dla jelit. Dlaczego jeszcze warto je jeść?
Osoby, które stosują dietę bogatą w warzywa z tej grupy są mniej narażone na demencję i choroby serca. Potwierdzają to ostatnie badania naukowe. Ile razy w tygodniu warto po nie sięgać, aby zyskać korzyści dla zdrowia?
Tahini to pasta sezamowa będącą składnikiem wielu potraw Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jej historia sięga kilku tysięcy lat wstecz i trudno przypisać jej pochodzenie jednemu obszarowi świata. Z całą pewnością można jednak stwierdzić, że tahina przydaje się do przygotowania wielu wyśmienitych dań. Czym jest tahini i do czego dodać tę pastę?
Chleb tostowy nie jest zbyt sycący, a po jego spożyciu głód można poczuć zdecydowanie szybciej niż w przypadku zwykłego chleba. Jak donoszą badania, jego jedna kromka może zawierać więcej soli od porcji frytek ze znanej, amerykańskiej sieci restauracji fast food. Naukowcy wskazali, o jakie produkty dokładnie chodzi.
Miód faceliowy jest mało znany, choć delikatnością smaku i lekko cytrusową nutą wyróżnia się spośród innych miodów. Można go dodawać do herbaty lub smarować nim kanapki. Warto go włączyć do codziennej diety, gdyż wzmacnia nasz organizm, leczy żołądek i dostarcza wielu cennych składników odżywczych.
Słodka, lekko pikantna albo bardzo ostra. Zielona, czerwona, żółta, pomarańczowa ... Papryka zachwyca smakiem i ożywia wygląd każdej potrawy. Ale ważniejsze są jej zalety prozdrowotne. Papryka ma ich, wbrew pozorom, całkiem sporo. Korzystnie wpływa na układ krążenia, działa jak wymiatacz wolnych rodników i przyspieszacz metabolizmu, a nawet jak afrodyzjak. A to nie wszystkie powody, dla których warto włączyć ją do diety.
Ser żółty gości niemal w każdej lodówce. Często używany jest do kanapek, sałatek czy zapiekanek. Choć obfituje w skoncentrowane, łatwo przyswajalne białko oraz wiele witamin i minerałów, nie może być spożywany przez każdego. Kto powinien wyeliminować ten produkt ze swojego jadłospisu?
Jedzenie ryb jest korzystne dla zdrowia z wielu powodów. Eksperci ostrzegają jednak, że spożywanie niektórych gatunków może przynieść więcej szkody niż pożytku. Dietetyk wyjaśnia, które gatunki ryb są najzdrowsze.
Kiedyś stanowiły przedmiot pożądania, dziś kupimy je w każdym sklepie spożywczym. Warto je jadać nawet codziennie. Eksperci nie mają wątpliwości: banany to jedne z najzdrowszych owoców. Obfitują w składniki odżywcze, mają też szereg właściwości prozdrowotnych. W jaki sposób banany wspierają organizm?
W wielu produktach, które spożywamy każdego dnia, wykryto rakotwórcze związki chemiczne - nitrozoaminy, ostrzegł Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Jak twierdzą eksperci, substancje te zagrażają mieszkańcom całej Unii. Skutkiem ich spożywania mogą być m.in. guzy wątroby.
Co zrobić, aby zadbać o serce? Kardiolog radzi, aby zwracać szczególną uwagę na to, co się spożywa. Jego zdaniem istnieją produkty, które warto jak najszybciej wprowadzić do jadłospisu.
Niektóre napoje mogą pomóc spalić tłuszcz z brzucha i spowolnić proces starzenia. To dobra wiadomość dla tych, którzy nie przestrzegają ściśle żadnej diety, ale chcą zachować zdrowy wygląd. Eksperci wymienili 5 produktów.

Każda wizyta w supermarkecie to problem zbyt dużego wyboru. Producenci kuszą kolorowymi opakowaniami i marketingowymi hasłami, ale czy zawsze mają one pokrycie w rzeczywistej wartości odżywcze? Okazuje się, że niekoniecznie! Dlatego powinieneś wiedzieć, co jesz, aby umieć znaleźć te produkty, które dostarczają energii z pełnowartościowych źródeł, a także uzupełniają zasoby witamin i minerałów organizmu. Świadome czytanie etykiet żywności to również lepsza kontrolą nad tym, jakie konserwanty spożywasz i ile cukru i soli zjadasz, a także nad ilością przyjmowanych kalorii. W ten sposób nie trzeba już odżywiać się „na wyczucie”, ale skład i objętość każdego posiłku można dobrać do indywidualnego zapotrzebowania.

Kontrola ilości energii jest szczególnie istotna dla osób, które chcą się odchudzić, ale też tych, które regularnie trenują i chciałyby w kontrolowany sposób zmienić swoją masę.

Znajdziesz tutaj poradniki dotyczące tego, które produkty dostarczają najlepszej jakości węglowodanów, białek i tłuszczy. Poznasz też opinie wykwalifikowanych dietetyków oraz trenerów personalnych na temat poszczególnych, mniej i bardziej popularnych, potraw i dań.

Warto pamiętać, że świadome odżywianie nigdy nie opiera się na myśleniu życzeniowym, ale na naukowych przesłankach i doniesieniach. To gwarancja sukcesu i minimalizacja skutków ubocznych. Zastanawiając się nad tym co jesz, zawsze zadawaj sobie pytanie, jak dany produkt wpływa na Twój organizm. Dzięki temu rozprawisz się z mitami żywieniowymi.