Co jesz

To co jesz ma ogromny wpływ na Twoje zdrowie, samopoczucie i wydolność. Dlatego właściwy dobór produktów spożywczych powinien uwzględniać znacznie więcej niż jedynie udział poszczególnych makroskładników oraz kaloryczność jedzenia. Wiele ze składników ma też mało znane właściwości, które mogą okazać się nieocenione we wzmacnianiu organizmu. Świadomość tego co jesz pozwala lepiej planować zakupy, ale też przygotowywane posiłki. Każdy etap można przewidzieć z wyprzedzeniem, co ogranicza marnowanie żywności i sprawia, że …

Wyniki nowego badania wykazały, że dieta roślinna może odgrywać znaczącą rolę w zapobieganiu blokowania tętnic, tym samym zmniejszając ryzyko chorób takich jak udar mózgu lub zawał. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy przeanalizowali 30 badań opublikowanych w ciągu ponad 40 lat.
O tym, co jest najlepsze na pusty żołądek, napisano już całe tomy. Niektóre zalecenia wzajemnie się wykluczają. Jednak ten prosty, dwuskładnikowy napój rzeczywiście jest wart uwagi. Sprawdź, po jaki trunek warto sięgnąć przed śniadaniem.
Tahini to pasta sezamowa będącą składnikiem wielu potraw Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jej historia sięga kilku tysięcy lat wstecz i trudno przypisać jej pochodzenie jednemu obszarowi świata. Z całą pewnością można jednak stwierdzić, że tahina przydaje się do przygotowania wielu wyśmienitych dań. Czym jest tahini i do czego dodać tę pastę?
Często się denerwujesz? A może brakuje ci energii, a głowę zaprzątają natrętne myśli? Jeśli tak, koniecznie zmień jeden drobny szczegół w swojej diecie - przekonują badacze. Dzięki temu niemal od razu poczujesz się dużo lepiej. Potwierdzają to wyniki wielu badań.
Fasola mung, często nazywana złotą fasolą, jest drobnym strączkiem, który zmienia kolor z zielonego na brązowy podczas gotowania. Czym zatem wyróżnia się ta fasola? Przeanalizujmy, dlaczego warto dodać ją do swojego jadłospisu.
Dietetyczka Carrie Gabriel w rozmowie z “Everyday Health” zwróciła uwagę na kilka produktów spożywczych, które negatywnie wpływają na nasz sen. Wszystko przez błąd, który często popełniamy przed położeniem się do łóżka. Skutki mogą być opłakane. 
Powoli nadchodzą najbardziej gorące miesiące w roku. Okres od czerwca do sierpnia niesie ze sobą zwykle fale upałów, które niekiedy przekraczają nawet 40⁰C. Choć mogą one kojarzyć się z opalaniem na słońcu, nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Jak o nie zadbać gdy temperatury zaczynają wzrastać?
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Jeśli rzeczywiście tak jest, to trzeba zwracać szczególną uwagę na to, co ląduje na stole tuż po przebudzeniu. Ekspertka ostrzega przed kilkoma produktami.
To poważny sygnał ostrzegawczy, którego nie należy ignorować. Wysoki poziom cholesterolu we krwi może mieć zgubne konsekwencje dla naszego zdrowia. Na szczęście są sposoby na obniżenie jego stężenia. Warto pić te dwa napoje, a efekty można zauważyć już po kilku tygodniach.
Dieta wpływa na całokształt zdrowia. Zmiany w nawykach żywieniowych mogą poprawiać stan osoby, która choruje, niwelować objawy, z jakimi się zmaga, ale także pomóc zapobiegać rozwojowi poważnych problemów zdrowotnych. Dietetyk, który na co dzień współpracuje z pacjentami walczącymi z rakiem, zdradza, jakie produkty stanowią podstawę jego diety.
Stały się podstawą polskiej kuchni. Nie tylko są soczyste, ale także bardzo zdrowe. Dostarczają mnóstwo cennych składników odżywczych do organizmu. Jak pokazują badania, istnieje wiele korzyści z ich spożywania - od poprawy nastroju po wsparcie dla serca.
Konsumpcja soków to nie tylko przyjemność, ale także wiele korzyści dla naszego samopoczucia. Istnieje jeden smaczny i korzystny dla naszego zdrowia napój o różowo-czerwonym kolorze. Wygląda trochę jak sok z arbuza, ale owoce, z których jest wytłaczany, przypominają dziką różę. Czy już wiecie, o jaki sok chodzi?

Każda wizyta w supermarkecie to problem zbyt dużego wyboru. Producenci kuszą kolorowymi opakowaniami i marketingowymi hasłami, ale czy zawsze mają one pokrycie w rzeczywistej wartości odżywcze? Okazuje się, że niekoniecznie! Dlatego powinieneś wiedzieć, co jesz, aby umieć znaleźć te produkty, które dostarczają energii z pełnowartościowych źródeł, a także uzupełniają zasoby witamin i minerałów organizmu. Świadome czytanie etykiet żywności to również lepsza kontrolą nad tym, jakie konserwanty spożywasz i ile cukru i soli zjadasz, a także nad ilością przyjmowanych kalorii. W ten sposób nie trzeba już odżywiać się „na wyczucie”, ale skład i objętość każdego posiłku można dobrać do indywidualnego zapotrzebowania.

Kontrola ilości energii jest szczególnie istotna dla osób, które chcą się odchudzić, ale też tych, które regularnie trenują i chciałyby w kontrolowany sposób zmienić swoją masę.

Znajdziesz tutaj poradniki dotyczące tego, które produkty dostarczają najlepszej jakości węglowodanów, białek i tłuszczy. Poznasz też opinie wykwalifikowanych dietetyków oraz trenerów personalnych na temat poszczególnych, mniej i bardziej popularnych, potraw i dań.

Warto pamiętać, że świadome odżywianie nigdy nie opiera się na myśleniu życzeniowym, ale na naukowych przesłankach i doniesieniach. To gwarancja sukcesu i minimalizacja skutków ubocznych. Zastanawiając się nad tym co jesz, zawsze zadawaj sobie pytanie, jak dany produkt wpływa na Twój organizm. Dzięki temu rozprawisz się z mitami żywieniowymi.