Oto, co dzieje się z twoim ciałem, gdy codziennie jesz arbuza. Co daje jedzenia arbuza, a komu szkodzi
W upale sięganie po arbuza może być wsparciem dla osób, które nie mają nawyku picia wody. A to dlatego, że owoc ten aż w 92% składa się właśnie z wody. Jego dodatkowym atutem jest to, że w składzie ma potas i magnez - pierwiastki niezbędne zwłaszcza w czasie wysokich temperatur. Czy arbuz zawsze jest zdrowy i na co pomaga?

Codzienne jedzenie arbuza pomaga nie tylko nawodnić organizm, ale także daje uczucie orzeźwienia. Jak każdy owoc, także arbuz zawiera cenne witaminy i minerały. Jednak niektórzy powinni zachować ostrożność i nie chodzi wyłącznie o chorych na cukrzycę, czy osoby z insulinoopornością.
Ze względu na to, iż arbuz należy do owoców o wysokim indeksie glikemicznym, często pada pytanie, czy można go jeść codziennie. Otóż można, ale jak zawsze - zachowując umiar. W przypadku arbuza zaleca się, aby dzienna porcja nie przekraczała 300 gramów, bo choć jest niskokaloryczny, to jednak zawiera dużo cukru.
Warunkiem jest jednak to, aby poza spożywaniem arbuza zadbać o dobrze zbilansowaną dietę. Natomiast jeśli zastanawiasz się, co zyskasz, jedząc arbuza, to koniecznie zapoznaj się z poniższymi informacjami.
Po pierwsze arbuz to dobry wybór dla serca za sprawą obecności likopenu, potasu oraz cytruliny. Dzięki tym związkom dochodzi do poprawy elastyczności naczyń krwionośnych. Poza tym wspomagają organizm w walce z wysokim poziomem cholesterolu LDL i wspierają organizm w redukcji nadciśnienia tętniczego.
Arbuz zawiera także witaminy takie jak witamina A i C, które nie tylko wzmacniają odporność, ale również wpływają pozytywnie na skórę, utrzymując na dłużej jej młody wygląd. Wymieniony wcześniej likopen i witamina C stanowią cenne antyoksydanty, dzięki którym organizm otrzymuje dodatkowe wsparcie w walce z wolnymi rodnikami, redukując ryzyko nowotworów i spowalniając procesy starzenia.
Obecny w arbuzie błonnik oraz liczne polifenole sprawiają, że wsparcie otrzymuje również układ pokarmowy. Taki skład sprzyja rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej i poprawia perystaltykę.
W 300 gramach arbuza znajduje się około 46 kilokalorii, 12 gramów węglowodanów (w tym 9–12 gramów cukrów), 1 gram błonnika i 1 gram białka. Owoc ten dostarcza także około 170 mg potasu, 865 IU witaminy A (czyli około 260 µg), 12 mg witaminy C oraz około 0,1 mg witaminy B6.
Czy można jeść arbuza codziennie?
Choć wspomniany owoc ma sporo zalet, to jednak nie każdy może spożywać go swobodnie i bez ograniczeń. W grę wchodzą różne choroby i obciążenia. Przykładem jest choćby cukrzyca, czy insulinooporność.
Warto jednak zaznaczyć, że choć arbuz ma wysoki indeks glikemiczny (72-80), to już jego ładunek glikemiczny jest niski, a to oznacza, że na 300 gramów ładunek wynosi 5-6. Przy zachowaniu umiaru nie spowoduje raczej gwałtownych skoków cukru we krwi. Natomiast przekroczenie tej porcji może powodować skoki glikemii, więc trzeba zachować ostrożność.
U niektórych osób po zjedzeniu arbuza może pojawić się ból brzucha. Dolegliwość może mieć kilka przyczyn. Przede wszystkim arbuz zawiera sporo cukrów prostych i fruktozy, które u niektórych osób są trudniej przyswajalne i mogą powodować wzdęcia, gazy lub skurcze jelit. Arbuz ma także działanie moczopędne i może przyspieszać perystaltykę jelit, co u wrażliwych osób skutkuje uczuciem dyskomfortu.
Dodatkowo u osób z zespołem jelita drażliwego (IBS) arbuz, jako owoc bogaty w FODMAP, może nasilać objawy jelitowe.
Arbuz może też brać udział w występowaniu alergii krzyżowych. Przykładem są osoby uczulone np. na pyłki traw lub byliny. Po zjedzeniu arbuza mogą uskarżać się na obrzęk jamy ustnej.