Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie to dzisiaj znacznie więcej niż przelotna moda. Dla wielu osób to sposób na wyrażanie swoich przekonań, a także poszukiwanie drogi do lepszego samopoczucia czy poprawy wydolności organizmu. Odpowiedź na pytanie o to jak się zdrowo odżywiać nie zawsze jest prosta i zależy od wielu czynników. Decydujące znaczenie ma wiek, płeć i aktywność fizyczna, ale też indywidualne ograniczenia dietetyczne wynikające ze stanu zdrowia.

Układ pokarmowy nie ma z nami lekko podczas świątecznego biesiadowania. Nawet jeśli dania wigilijne są lekkostrawne, ładujemy do brzucha więcej niż ten może znieść, a jeszcze poprawiamy sobie czymś tłustym czy słodkim. Efekt? W święta często potrzebna pierwsza pomoc - na zgagę, ból brzucha czy wzdęcia. Oto ona.
Bez śledzia nie ma firmowego śledzika i domowej, prawdziwej Wigilii. Ścigamy się na pomysły, z czym i jak go podać, żeby było smacznie i zdrowo. Przypominamy sprawdzone rozwiązania, ale uwaga - to nie jest ryba dla każdego. Sprawdź też, kto nie powinien jeść śledzi.
Umieszczamy go na podium tłuszczów do smażenia, często nie wiedząc, jak bardzo ryzykujemy zdrowiem. W przeważającej części olej słonecznikowy składa się z podatnych na rozkład w wysokiej temperaturze wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich rozpad następuje już w ok. 100°C, więc smażenie na oleju słonecznikowym jest niebezpieczne.
Nerki odpowiadają za usuwanie toksyn z organizmu i utrzymanie równowagi wodno-mineralnej. Dodatkowo produkują hormony wpływające na tworzenie czerwonych krwinek, regulację ciśnienia krwi i zdrowie kości. Jakie produkty powinny znaleźć się w codziennym menu, by nerki przez lata pozostały w dobrej kondycji?
Osteoporoza to przewlekła choroba, która rozwija się latami, prowadząc do osłabienia kości. Częściej dotyka kobiety niż mężczyzn – statystyki pokazują, że występuje u nich trzykrotnie częściej. W walce z osteoporozą kluczowy jest zdrowy styl życia. Odpowiednia dieta bogata w niezbędne składniki odżywcze może skutecznie zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby.
Rak piersi jest jednym z najczęstszych nowotworów. Zgodnie z danymi American Cancer Society co roku ponad 300 000 kobiet w USA dowiaduje się o tej chorobie, a ponad 42 000 umiera z jej powodu. Nie ma sposobu na uniknięcie ryzyka, ale wprowadzenie diety przeciwnowotworowej, w tym regularne picie soku, może zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania.
Choć powszechnie uważa się, że świeże produkty są najlepsze dla zdrowia, w przypadku niektórych rozsądniejszym wyborem mogą być te mrożone. Eksperci twierdzą, że mrożonki często zachowują więcej wartości odżywczych i smaku niż świeże warzywa. Jakie produkty lepiej kupować w formie mrożonej?
Najzdrowszym mięsem wcale nie jest wołowina, kurczak ani indyk, na ich tle zdecydowanie wyróżnia się gęsina. Kiedyś królowała na polskich stołach, dziś niestety jest rzadziej wybierana. To bogate źródło białka, witamin i zdrowych tłuszczów. Jest szczególnie polecana dzieciom, seniorom i osobom z problemami sercowymi.
Stan zapalny to naturalna reakcja organizmu na uraz, czy infekcję. Kiedy jednak pojawia się w organizmie nie tylko po to, by stymulować organizm do pracy, ale zostaje z nami na dłużej, sprawia, że szybciej się starzejemy. Sprawdzamy, jak działa ten mechanizm i co zrobić, by spowolnić procesy.
Naukowcy od lat badają sposób na osiągnięcie długowieczności. Okazuje się, że klucz do zdrowia i witalności w starszym wieku może tkwić w regularnym piciu pewnego napoju. Co najważniejsze, przygotowanie go w domu jest niezwykle proste, a jego korzyści nieocenione. Ziołowy napój może być sekretem długiego życia w zdrowiu.
Sylwetka Jennifer Aniston zachwyca od dawna. Okazuje się, że aktorka ma swój sekret, by zachować szczupłą sylwetkę i promienną skórę. Chodzi mianowicie o pewną superżywność, która często znajduje się w jej jadłospisie.
Młodzi Polacy popełniają wiele błędów żywieniowych. Według eksperki do największych należą nieregularne posiłki i nadmiar przetworzonych produktów w diecie. Ten problem jest jednak znacznie bardziej złożony.
Dobre, polskie, zdrowe. Królują na naszych stołach od lat. Październikowe badania konsumpcji KANTAR Polska znowu potwierdziły dominację jabłek. Zjadamy ich ok. 12-13 kg na głowę rocznie. Sporo, ale eksperci chcieliby jeszcze więcej. Jest co najmniej 7 argumentów, żeby sięgać po nie jeszcze częściej.
Cukrzyca typu 2 i insulinooporność to problemy ze zdrowiem, które niepokoją wielu Polaków. Czy to automatycznie przekłada się na nasze zwyczaje żywieniowe? Niestety, wciąż w zbyt małym stopniu, nawet jeśli rozumiemy, że zbyt wysoki cukier to nie tylko skutek jedzenia słodyczy. Przypominamy, o jakich 7 produktach lepiej zapomnieć.
Masło czy margaryna? To pytanie zadaje sobie wiele osób dbających o swoje zdrowie. Na szczęście, dostępna jest smaczna i korzystna dla organizmu alternatywa - domowe masło ze słonecznika. Produkt ten skutecznie obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i wspiera odporność organizmu.
Niełatwo o tym mówić, ale jednak metabolizm też ma płeć i nasze potrzeby żywieniowe są różne. Jeśli chcesz schudnąć, utrzymać obecną wagę lub po prostu dobrze wystartować od rana, na talerzu co innego powinno się znaleźć, gdy jesteś kobietą, a czegoś innego potrzebuje mężczyzna.
Zależy ci na kontrolowaniu wagi i kalorii, a zarazem budowaniu masy mięśniowej? Poznając wyniki najnowszego, randomizowanego badania University of Arkansas for Medical Sciences (UAMS) z pewnością dowiesz się, czy w twojej diecie bardziej sprawdzi się czysta wołowina, czy sojowe zamienniki mięsa. Odpowiedź nie spodoba się wszystkim.
Nie wystarczy, żeby była zielona, ma być jeszcze sencha? Z takim poglądem niewątpliwie zgodzi się wielu Japończyków, bo to ich tradycyjna herbata, ceniona ze względu na smak, a przede wszystkim walory prozdrowotne. Nie ma niczego lepszego od kubka dobrego naparu w jesienne poranki, zwłaszcza gdy przed tobą ciężki dzień.
Chyba nie ma dwóch domów, w których pomidorówka smakowałaby tak samo. Ilu Polaków, tyle przepisów. Jedno jest pewne - zdecydowana większość kocha tę zupę i kojarzy z najlepszymi chwilami z dzieciństwa. Nie znosisz zupy pomidorowej? Dalej nie czytaj lub spróbuj dodać ten składnik.
Picie wody niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, m.in. poprawia kondycję skóry, wspiera funkcjonowanie nerek oraz układ trawienny. Przez lata zalecano picie dwóch litrów wody dziennie, jednak najnowsze badania obalają ten mit, pokazując, że optymalne zapotrzebowanie na wodę jest trochę inne.
Grzyby to nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale także naturalne źródło witaminy D, którą syntezują pod wpływem światła. To doskonała wiadomość, ponieważ wielu z nas cierpi na jej niedobory. Wystarczy odpowiednio przygotować leśne zbiory, aby wzmocnić ich pozytywny wpływ na zdrowie. Okazuje się, że wystarczy wystawić je na słońce.

Najprostsze zasady zdrowego odżywiania opierają się na kilku prostych nawykach takich jak dbanie o nawodnienie organizmu, spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców oraz rezygnacja z przetworzonej żywności i używek. W bardziej kompleksowym ujęciu zdrowe odżywianie to umiejętność łączenia ze sobą poszczególnych składników i ich obróbki oraz odpowiedź na pytanie o pory i sposób spożywania posiłków.

Osoby zainteresowane zwiększeniem swojej świadomości kulinarnej znajdą tutaj również wiele przydatnych tabel, kalkulatorów i wytycznych, które pomogą zadbać o szczupłą i zdrową sylwetkę. To gotowe narzędzia dla tych, którzy lubią gotować, ale chcą wiedzieć, jakie dokładnie proporcje poszczególnych składników zachować.

Zdrowe odżywianie powinno uwzględniać nie tylko tradycyjne produkty spożywcze jak nabiał, mięso i jaja czy warzywa i owoce. Dieta skoncentrowana na zdrowiu to również wdrożenie właściwej suplementacji, która wspiera proces trawienia, wzmacnia odporność i dba o perystaltykę jelit. Wśród naturalnych suplementów znajdziesz nawet produkty, które wspierają spalanie tłuszczu, poprawiają pracę mózgu lub w naturalny sposób wzmacniają odporność organizmu.

Zdrowe odżywianie jest ważne dla każdego z nas. Gwarantuje lepsze samopoczucie, zmniejsza ryzyko infekcji oraz przyspiesza regenerację powysiłkową. Szczególną uwagę na spożywane dania powinny zwrócić osoby w wieku rozwojowym, osoby starsze, kobiety w ciąży oraz sportowcy. W tych grupach dostarczenie energii z pełnowartościowych źródeł jest szczególnie istotne, ponieważ musi odpowiadać na zwiększone potrzeby organizmu.