Więcej kofeiny, działanie przeciwnowotworowe. Hit z kawiarni poleca znany dietetyk
Dostajesz porządnego energetycznego kopa, ale sam smak jest bardziej łagodny, delikatny - tak w największym skrócie zachwalają kawę blonde jej zwolennicy. Znany dietetyk i technolog żywności Bartek Kulczyński koncentruje się na aspektach zdrowotnych. Jest o czym mówić!

Kilka dni temu dr Bartek Kulczyński opublikował w swoim kanale na YouTube obszerny materiał na temat najzdrowszych dodatków do kawy, o czym już pisaliśmy w "Poradniku Zdrowie".
Przy okazji opowiedział też szerzej o nowym hicie wśród kawoszy, czyli blond coffee (kawa blonde).
Jak tłumaczy popularny dietetyk, określenie to oznaczające jasno paloną kawę, która ma mieć lepsze właściwości prozdrowotne niż kawa tradycyjna. O co chodzi?
Kawa blonde - co to za napój
Kawa blonde nie jest taką nowością, jak można by sądzić, ale niewątpliwie w ostatnich miesiącach zdecydowanie zyskuje na popularności w Polsce i na świecie.
Przyczyniła się do tego jej obecność w popularnych sieciach kawiarni, ale także w sprzedaży detalicznej. Możesz zrobić coffe blond (takiej nazwy używa dr Kulczyński) także w domu, ale pod warunkiem, że masz właściwe ziarna (istotna jest też kwestia mielenia) i odpowiedni ekspres do kawy.
Kawy, ze względu na sposób palenia ziaren, dzielimy na jasno, średnio i ciemno palone. Blonde to kawa jasno palona, charakteryzująca się nutą łagodności i delikatności.
Czy to oznacza, że jest to kawa słaba? Absolutnie nie. Espresso blond jest nawet mocniejsze od tradycyjnej kawy. O mocy napoju decyduje bowiem przede wszystkim zawartość kofeiny, a nie ewentualna goryczka w smaku, wynikająca ze sposobu obróbki ziaren.
Dlaczego dr Bartek Kulczyński poleca blonde coffe?
Dietetyk podkreśla, że jasno palona kawa to "hit 2025 roku", ale on poleca ją nie z tego powodu:
Mój kanał to nie kanał podążający za modą, tylko za zdrowiem i właśnie głównie z tego względu wspominam o tej kawie.
Ekspert powołuje się na konkretne badania, z których wynika, że tak palona kawa zawiera więcej związków prozdrowotnych w postaci polifenoli niż kawa tradycyjna. Tymczasem polifenole mają zdolność do hamowania wolnych rodników, co opóźnia proces starzenia komórek i zapobiega procesom zapalnym.
Dr Kulczyński cytuje także badania, z których wynika, że związki chemiczne zawarte w kawie mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów, a taką profilaktyczną rolę spełnia w największym stopniu kawa blonde.
Czy kawa jest dobra dla serca?
Wielu osobom niełatwo przyzwyczaić się do myśli, że kawa jest napojem zdrowym, także dla serca, bo kiedyś tym napojem powszechnie straszono. Wciąż wiemy, że nadmiar nie jest dobry, ale znamy już bezpieczną dawkę dla osób, które nie mają indywidualnych przeciwwskazań.
Szeroka analiza na początku lat 20. XXI wieku danych 450 tys. dorosłych pacjentów z brytyjskiego biobanku pozwoliła naukowcom ustalić, że picie każdego dnia około 2-3 filiżanek kawy może chronić przed chorobami układu krążenia i przedwczesną śmiercią.
Badania pokazały też, że w zasadzie picie każdego rodzaju kawy jest dobre, chociaż cukier i mleko warto sobie darować. Kawa mielona i rozpuszczalna z kofeiną zmniejsza dodatkowo ryzyko arytmii serca.
Arytmia nie jest bowiem bezwzględnym przeciwwskazaniem do picia kawy w rozsądnych ilościach.
Nowe wytyczne American College of Cardiology i American Heart Association dotyczące diagnozowania i leczenia migotania przedsionków nie zakazują też kawy, gdyż wg autorów:
Kofeina spożywana w zwykłych ilościach albo nie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem dla pacjentów, albo nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia migotania przedsionków.
Czy kawa jest dobra dla ciebie? Kto nie powinien jej pić?
Kim jest dr Bartek Kulczyński?
Bartek Kluczyński to uznany ekspert w zakresie diety i żywienia, w dodatku niezwykle popularny. Jego kanał na YouTube subskrybuje ponad milion ludzi, chociaż porady doktora nie są powierzchowne, krótkie i schlebiające oczekiwaniom widza. Dr Kulczyński umie mówić prosto o trudnych rzeczach i rozprawia się z mitami.
Były redaktor czasopisma naukowego "Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii", dietetyk kliniczny i technolog żywności, który ma w dorobku ok. 70 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym (w takich wydawnictwach jak Elsevier, Springer czy Taylor & Francis) i ok. 300 artykułów popularno-naukowych, omawia popularne i ważne tematy, jak cukrzyca typu 2, odchudzanie czy żywienie w profilaktyce chorób. Proponuje też gotowe, zdrowe przepisy.
Na temat zrobił kilka filmików, które można obejrzeć na YouTube.