Obniżają cukier, łagodzą ból stawów, wzmacniają tętnice. 6 najlepszych dodatków do kawy

2025-05-19 7:32

Dla wielu czarna kawa to napój idealny pod względem smakowym. Wiadomo, że dla większości to także napój zdrowy. Nie do końca taką lubisz? Chcesz jeszcze wzbogacić smak i aromat, a nawet przemycić substancje o działaniu prozdrowotnym? Oto kilka propozycji dr. Bartka Kulczyńskiego.

Obniżają cukier, łagodzą ból stawów, wzmacniają tętnice. 6 najlepszych dodatków do kawy
Autor: GettyImages/drbartekpl, YouTube (skrin)

Kawa jest nie tylko napojem bezpiecznym, ale też po prostu zdrowym, jeśli nie masz konkretnych przeciwwskazań, dobrze kawę tolerujesz, nie przesadzisz z jej ilością i pijesz ją o właściwej porze.

Regularne picie 3-4 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o około 13 proc., cukrzycy typu 2 i choroby Parkinsona o 25 proc., a raka wątroby nawet o 40 proc.

Można sprawić, żeby była jeszcze zdrowsza? Doktor Bartek Kulczyński, ceniony dietetyk kliniczny i technolog żywności, przekonuje, że tak i proponuje najlepsze dodatki do małej czarnej. Spróbujesz?

Poradnik Zdrowie - Komu imbir może szkodzić

Kawa z imbirem, anyżem, goździkami? Propozycje dr. Bartka Kulczyńskiego

Bartek Kluczyński to uznany ekspert w zakresie diety i żywienia, w dodatku niezwykle popularny. Jego kanał na YouTube subskrybuje ponad milion ludzi, chociaż porady doktora nie są powierzchowne, krótkie i schlebiające oczekiwaniom widza. Dr Kulczyński umie mówić prosto o trudnych rzeczach i rozprawia się z mitami.

Były redaktor czasopisma naukowego "Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii", dietetyk kliniczny i technolog żywności, który ma w dorobku ok. 70 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym (w takich wydawnictwach jak Elsevier, Springer czy Taylor & Francis) i ok. 300 artykułów popularno-naukowych, omawia popularne i ważne tematy, jak cukrzyca typu 2, odchudzanie czy żywienie w profilaktyce chorób. Proponuje też gotowe, zdrowe przepisy.

Tym razem temat lżejszy, podejmowany zresztą nie pierwszy raz: kawa. Dietetyk podpowiada jak zmienić jej smak, zarazem wzbogacając ją o składniki przyjazne naszemu układowi krążenia, łagodzące ból stawów czy wpływające pozytywnie na poziom cukru we krwi.

Pierwsze 6 propozycji dietetyka to przyprawy: imbir, kardamon, goździki, cynamon cejloński, chilli i anyż. Dlaczego?

1. Najzdrowsze dodatki do kawy - imbir

Dr Kulczyński podkreśla, że wiele przypraw pasuje do kawy, wzbogacając jej smak i wartości prozdrowotne, ale w jego filmie numerem jeden jest imbir.

Dietetyk przypomina, że sam imbir ma silne działanie przeciwzapalne, za sprawą którego może łagodzić problemy ze stawami, a także "jest skuteczny w obniżaniu cukru we krwi".

A jak działa kawa z imbirem? Tu dr Kulczyński powołuje się na wyniki badań polskich naukowców, Agaty Durak, Urszuli Gawlik-Dziki i Iwony Kowalskiej, opublikowane w "Food chemistry":

Naukowcy zauważyli, że kawa w połączeniu z imbirem daje synergistyczny efekt, jeśli chodzi o o zdolność do usuwania wolnych rodników.

Oznacza to, że kawa połączona z imbirem daje lepsze efekty zwalczania wolnych rodników niż gdybyśmy osobno spożyli imbir i osobno kawę.

Sprawdź, czy kawa jest dla ciebie dobra

2. Najzdrowsze przyprawy do kawy - anyż

Anyż, wg eksperta, świetnie komponuje się z kawą, ze względu na "intensywny, korzenny aromat".

Dr Kulczyński podkreśla przede wszystkim przypisywaną anyżowi rolę w obniżaniu poziomu glukozy we krwi i profilaktyce cukrzycy, dlatego uważa, że z pewnością warto spróbować kawy z jego dodatkiem.

Poradnik Zdrowie Google News

3. Najzdrowsze dodatki do kawy - kardamon

Na liście dr. Kulczyńskiego nie mogło zabraknąć kardamonu.

Specjalista nie tylko podkreśla, że przyprawa ta doskonale komponuje się smakowo z kawą, ale też zwraca uwagę na badania opublikowane w "Nutrition Research" w maju 2024 roku.

Wynika z niego, ze regularne spożywanie kardamonu pozwala obniżyć poziom trójglicerydów we krwi, a także białka CRP, co wskazuje na działanie przeciwzapalne.

Dietetyk kliniczny, powołując się też na wcześniejsze badania, zwraca uwagę na rolę kardamomu w regulacji ciśnienia krwi i poziomu cukru. Poleca przede wszystkim kardamon zielony.

 4. Najlepsze przyprawy do kawy - chilli

Czwarta propozycja dietetyka to mieszanka pobudzająca, niemal wybuchowa, czyli kawa z odrobiną chilli.

Dietetyk przypomina o dowiedzionym działaniu kawy w profilaktyce udarowej i sercowo-naczyniowej i podkreśla, że wyjątkowa papryka działa podobnie, mamy więc do czynienia z tandemem przyjaciół układu krążenia.

Ekspert powołał się na badania, z których wynika, że osoby, które spożywają papryczkę chilli przynajmniej raz w tygodniu, mają obniżone ryzyko przedwczesnego zgonu o 13 proc.

5. Najzdrowsze dodatki do kawy - cynamon cejloński

Dietetyk przypomina, że cynamon cejloński należy do przypraw cenionych głównie za wspieranie zdrowia metabolicznego.

To kolejny składnik pasujący do kawy, który może odegrać rolę w zapobieganiu cukrzycy, a nawet wspomagać proces leczenia. Cynamon może też redukować nadciśnienie i poziom sprzyjających miażdżycy trójglicerydów, co ma znaczenie dla zdrowia twoich naczyń krwionośnych w tym tętnic.

6. Najlepsze przyprawy do kawy - goździki

Chyba niewiele osób próbowało dodać goździki do kawy, ale te znalazły się wśród przypraw do kawy polecanych przez dietetyka.

Dlaczego? Cenimy je przede wszystkim za właściwości przeciwzapalne, wspieranie procesów trawiennych i możliwą regulację cukru we krwi.

Najlepsze dodatki do kawy - to jeszcze nie koniec listy

Kawa z pastą pistacjową, inuliną, tahini, musem dyniowym - to kolejne rozwiązania, które poleca dr Bartek Kulczyński. szczegółowe informacje znajdziesz w załączonym filmie.