Diety

Zbilansowane odżywianie, które uwzględnia nasze indywidualne potrzeby i ograniczenia to podstawa zdrowego trybu życia. Odpowiednio dobrana dieta wzmacnia odporność, przyspiesza regenerację organizmu i poprawia samopoczucie. Diety można dzielić na wiele sposobów, m.in. na odchudzające, zdrowotne i te, które promują przyrost masy mięśniowej. W każdym przypadku jadłospis będzie prezentował się nieco inaczej, ale żaden model odżywiania nie powinien być monotonny.

Dla wielu z nas słodycze są problemem. Wpływają negatywnie na zdrowie i sylwetkę. Niestety nie jest łatwo z nich zrezygnować, zwłaszcza jeśli drobinę słodkości traktujemy jako sposób na poprawę humoru lub nagrodę za dobrze wykonany plan dnia. Podpowiadamy, co zrobić, aby przestać podjadać słodycze.
Codzienna dieta powinna być urozmaicona, aby zapewnić organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Jadłospisy, które wykluczają całe grupy pokarmów, mogą prowadzić do niedoborów witamin, minerałów i innych kluczowych substancji. Dlaczego różnorodność w diecie jest tak ważna?
Wegetariańskie diety mogą nie oferować wystarczającej ochrony przed chorobami neurologicznymi u seniorów. Nowe badania sugerują, że dodanie do jadłospisu ryb może obniżyć ryzyko problemów zdrowotnych i śmiertelności. Dieta pescowegetariańska wzbogacona o ryby jest najlepszym wyborem dla zdrowia i dłuższego życia osób starszych.
Dieta przeciwzapalna dr Weila znalazła się w czołówce najlepszych diet na rok 2024 według U.S. News & World Report. A. Weil opracował tę metodę, aby redukować stany zapalne będące przyczyną schorzeń, takich jak choroby serca, nowotwory czy choroba Alzheimera. Na czym polega dieta przeciwzapalna dr Weila i jakie produkty są w niej zalecane?
Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne, ale brak pomysłów na dania może być frustrujący, zwłaszcza gdy trzeba dostosować dietę do specyficznych potrzeb zdrowotnych. Nie każdego stać również na konsultacje dietetyczne. W takich sytuacjach na pomoc może przyjść sztuczna inteligencja. Czy jadłospis wygenerowany przez Al jest zdrowy zdaniem dietetyka?
Zachcianki żywieniowe są częstym powodem przerwania diety. Choć wielu z nas naprawdę próbuje jeść zdrowo, to czasami pokusa jest zbyt duża, by się jej oprzeć. Prawda? Cóż, warto wtedy wypróbować jeden ze sposobów, by trzymać się zdrowego odżywiania.
Ostatnio Martyna Wojciechowska świętowała 15-lecie programu "Kobieta na krańcu świata". Z tej okazji podróżniczka udzieliła wywiadu dla serwisu Pudelek, w którym zdradziła szczegóły dotyczące swoich nawyków żywieniowych. Tajniki jej diety są bardzo interesujące, ponieważ Martyna znana jest ze zgrabnej sylwetki. Jak dba o swoją figurę?
Monika Miller, 29-letnia aktorka, przeszła ostatnio niesamowitą metamorfozę. Celebrytce udało się schudnąć. Wnuczka Leszka Millera przeszła na specjalną dietę, w której zrezygnowała z dwóch składników.
Kiedy myślimy o nowej diecie na myśl przychodzi nam sposób na poprawę swojego wyglądu. Tym razem nie chodzi tylko o utratę wagi, choć taki efekt może być jednym z rezultatów. W 2019 roku zespół ekspertów z komisji EAT-Lancet przedstawił koncepcję diety planetarnej, która łączy dbałość o zdrowie z troską o środowisko. Jakie są zasady diety planetarnej?
To już kolejne dowody na to, że diety roślinne w dłuższej perspektywie są świetne dla naszego zdrowia. Tym razem naukowcy spojrzeli na nie w kontekście utraty wagi i zapobiegania chorobom serca. Co udało się im ustalić?
Moda na diety - tak jak na wiele innych rzeczy - przychodzi i odchodzi. Ostatnio coraz większą popularność zdobywa tak zwana lwia dieta albo dieta mięsożerców. Lekarze mają jednak zastrzeżenia co do tej metody. O co w niej dokładnie chodzi?

Podstawowe składniki każdej diety to mikro-, makro- oraz fitoskładniki, a także witaminy i minerały. Łącząc ze sobą różne pokarmy możemy manipulować udziałem tych składników tak, aby dostarczyć organizmowi wszystkiego, co jest mu potrzebne do prawidłowego rozwoju.

Źródłem węglowodanów złożonych w diecie są przede wszystkim różnego rodzaju kasze, ryże, makarony, mąki i płatki. Z kolei te proste znajdują się głównie w sokach, owocach, ale też słodyczach. Proteiny najłatwiej dostarczyć z mięsa, ryb, owoców morza i nabiału. Tłuszcze nasycone znajdują się przede wszystkim w tłustym mięsie i nabiale. W tłuszcze nienasycone bogate są oleje roślinne, orzechy i nasiona. Duże ilości witamin i mikroelementów znajduje się w warzywach i owocach.

Właściwe połączenie tych składników jest uzależnione m.in. od wieku, płci, stanu zdrowia i aktywności fizycznej. Jedne osoby unikają mięsa, inne stosują diety wysokobiałkowe lub oparte wyłącznie na warzywach i owocach. W każdym przypadku trzeba dbać o dostarczenie kompletu substancji odżywczych.

Odpowiednio zbilansowane diety stanowią również skuteczną broń w walce z wieloma chorobami. Inaczej będzie wyglądał jadłospis osoby chorej na cukrzycę, nadciśnienie lub refluks żołądka. Przy doborze modelu odżywiania warto opierać się wyłącznie na sprawdzonych źródłach lub skorzystać z pomocy wykwalfikowanego dietetyka, który pomoże w ułożeniu menu.

Bez względu na wybór diety warto pamiętać, że żaden model odżywiania nie powinien działać na organizm wyniszczająco. Wyjątkiem są jedynie diety medyczne, stosowane krótkookresowo i pod ścisłą kontrolą personelu medycznego.