Diety

Zbilansowane odżywianie, które uwzględnia nasze indywidualne potrzeby i ograniczenia to podstawa zdrowego trybu życia. Odpowiednio dobrana dieta wzmacnia odporność, przyspiesza regenerację organizmu i poprawia samopoczucie. Diety można dzielić na wiele sposobów, m.in. na odchudzające, zdrowotne i te, które promują przyrost masy mięśniowej. W każdym przypadku jadłospis będzie prezentował się nieco inaczej, ale żaden model odżywiania nie powinien być monotonny.

Sen to bezcenny sposób regeneracji organizmu. Trudności w zasypaniu mogą skutkować problemami z pamięcią i koncentracją oraz ogólnym pogorszeniem jakości życia. Co robić, gdy pojawiają się zaburzenia snu? Z pomocą może przyjść odpowiednio dobrana dieta. Sprawdź, co jeść i czego unikać, by dobrze spać.
Anna Nowak-Ibisz, znana z programu "Pani gadżet", zachwyca swoją formą fizyczną i dobrym zdrowiem. W wieku 57 lat prezentuje świetną sylwetkę, którą zawdzięcza przemyślanej diecie oraz regularnej aktywności fizycznej. Jakie są sekrety jej zdrowego stylu życia?
Jak przestać jeść słodycze i chudnąć? To niełatwe zadanie, szczególnie jeśli odrobinę słodkości traktujemy jako sposób na poprawę humoru lub nagrodę za dobrze wykonany plan dnia. Niestety, dla wielu z nas słodycze stają się także problemem, co może wpływać negatywnie na nasze zdrowie i sylwetkę.
Lubisz kawę? Jeśli tak, to mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Kawa z dodatkiem kakao to niezwykłe połączenie, które nie tylko wzbogaca smak, ale także przynosi liczne korzyści zdrowotne. Dowiedz się, dlaczego warto uwzględnić to połączenie w swojej codziennej rutynie i jakie właściwości ma kakao, które może korzystnie wpłynąć na twoje zdrowie.
Lekarka Odile Fernandez, która wygrała walkę z rakiem jajnika w czwartym stadium, dzieli się swoimi odkryciami na temat mocy diety antynowotworowej. W swojej książce „Moje przepisy antyrakowe” opisuje, jak zmiana nawyków żywieniowych może wspomagać walkę z nowotworem. Przyjrzyjmy się kluczowym składnikom tej diety.
Żywność jako klucz do zdrowego umysłu: Jak dieta może pomóc w walce z depresją i stanami lękowymi. Depresja i stany lękowe to schorzenia, które dotykają coraz większą liczbę ludzi na całym świecie. W poszukiwaniu skutecznych sposobów leczenia, naukowcy odkryli, że dieta może odgrywać znaczącą rolę w poprawie zdrowia psychicznego.
Mam 46 lat, choruję na wrzodziejące jelito grube i na dodatek przechodzę menopauzę. Jestem aktywna, biegam i jeżdżę na rowerze. Chciałabym, żeby pani przygotowała dla mnie odpowiednią dietę. Pozdrawiam serdecznie i czekam z nadzieją na odpowiedź.
Jedzenie jabłek to z pewnością nie grzech. Wręcz przeciwnie. Dobrze, że to jedne z ulubionych owoców Polaków, chociaż moglibyśmy jeść ich więcej. Trudno wymienić wszystkie korzyści prozdrowotne, które oferują jabłka: sprzyjają obniżeniu cholesterolu i redukcji masy ciała, zawierają substancje opóźniające proces starzenia, odżywiają mózg, usprawniają pracę układu immunologicznego i trawiennego. Czyli dieta jabłkowa jest najzdrowsza na świecie? Akurat to już nie jest takie pewne.
Japońskie kobiety nie tylko zachwycają długowiecznością, osiągając średnią długość życia na poziomie 88 lat, ale także zachowują szczupłą sylwetkę. Naomi Moriyama, autorka książki „Japonki nie tyją i się nie starzeją”, opiera się na badaniach, które wskazują, że kobiety w Japonii przez średnio 77 lat cieszą się pełnią zdrowia i energii.
Jeanne Louise Calment dożyła niewiarygodnego wieku 122 lat i 164 dni. Codziennie piła wino i paliła papierosy. Jednak w jej diecie nie brakowało trzech kluczowych składników. Co było jej tajemnicą?
Julia Kamińska, którą wielu kojarzy przede wszystkim z roli Uli Cieplak w popularnym serialu "BrzydUla", od dawna jest w centrum uwagi publiczności. Jej niesamowita przemiana ciała i stylu jest często komentowana zarówno w mediach, jak i przez jej wielu fanów. Co jest sekretem jej zniewalającej sylwetki?

Podstawowe składniki każdej diety to mikro-, makro- oraz fitoskładniki, a także witaminy i minerały. Łącząc ze sobą różne pokarmy możemy manipulować udziałem tych składników tak, aby dostarczyć organizmowi wszystkiego, co jest mu potrzebne do prawidłowego rozwoju.

Źródłem węglowodanów złożonych w diecie są przede wszystkim różnego rodzaju kasze, ryże, makarony, mąki i płatki. Z kolei te proste znajdują się głównie w sokach, owocach, ale też słodyczach. Proteiny najłatwiej dostarczyć z mięsa, ryb, owoców morza i nabiału. Tłuszcze nasycone znajdują się przede wszystkim w tłustym mięsie i nabiale. W tłuszcze nienasycone bogate są oleje roślinne, orzechy i nasiona. Duże ilości witamin i mikroelementów znajduje się w warzywach i owocach.

Właściwe połączenie tych składników jest uzależnione m.in. od wieku, płci, stanu zdrowia i aktywności fizycznej. Jedne osoby unikają mięsa, inne stosują diety wysokobiałkowe lub oparte wyłącznie na warzywach i owocach. W każdym przypadku trzeba dbać o dostarczenie kompletu substancji odżywczych.

Odpowiednio zbilansowane diety stanowią również skuteczną broń w walce z wieloma chorobami. Inaczej będzie wyglądał jadłospis osoby chorej na cukrzycę, nadciśnienie lub refluks żołądka. Przy doborze modelu odżywiania warto opierać się wyłącznie na sprawdzonych źródłach lub skorzystać z pomocy wykwalfikowanego dietetyka, który pomoże w ułożeniu menu.

Bez względu na wybór diety warto pamiętać, że żaden model odżywiania nie powinien działać na organizm wyniszczająco. Wyjątkiem są jedynie diety medyczne, stosowane krótkookresowo i pod ścisłą kontrolą personelu medycznego.