Żółte guzki i ekstremalny cholesterol. Groźne konsekwencje diety karniwora
Dieta karniwora, polegająca przede wszystkim na spożywaniu mięsa, staje się coraz bardziej popularna, ale jej wpływ na zdrowie budzi poważne wątpliwości. Wysoki poziom cholesterolu, który może przekroczyć 1000 oraz zmiany skórne, takie jak żółte guzki na rękach, to tylko niektóre z jej niebezpiecznych konsekwencji.
Co to jest dieta karniwora?
Dieta karniwora to sposób odżywiania, który polega na spożywaniu wyłącznie produktów pochodzenia zwierzęcego. Osoby przestrzegające tego planu żywieniowego jedzą głównie mięso (czerwone i białe), ryby, jaja, a także tłuszcze zwierzęce. Wszystkie produkty roślinne, takie jak warzywa, owoce, zboża, orzechy, nasiona czy rośliny strączkowe, są surowo zabronione.
Dieta ta zyskała popularność w ostatnich latach, głównie za sprawą ludzi, którzy twierdzą, że wiąże się ona z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak poprawa zdrowia metabolicznego, wspomaganie redukcji masy ciała, zwiększenie energii, a także łagodzenie objawów chorób autoimmunologicznych.
Część osób stosujących dietę karniwora uważa, że jej efekty są szczególnie korzystne w przypadku osób z przewlekłymi stanami zapalnymi. Według nich odstawienie roślinnych produktów prozapalnych zmniejsza intensywność zapalenia w organizmie.
Zwolennicy diety karniwora argumentują swoją przekonania teoriami, które sugerują, że dieta ludzka powinna być oparta głównie na białkach i tłuszczach zwierzęcych. Zakładają, że nasi przodkowie żywili się mięsem, a dieta roślinna jest relatywnie nowym wynalazkiem, nieodpowiednim do ludzkiego organizmu.
Skutki diety karniwora
W artykule opublikowanym w JAMA Cardiology przedstawiono historię 40-letniego mieszkańca Florydy, który zgłosił się do szpitala Tampa General Hospital. Od trzech tygodni na jego ciele widoczne były żółtawe guzki, które zlokalizowały się na dłoniach, łokciach i podeszwach stóp.
Osiem miesięcy przed wystąpieniem nietypowych objawów mężczyzna przeszedł na dietę karniwora, która polega na wykluczeniu węglowodanów na rzecz produktów zwierzęcych, takich jak mięso, nabiał i jaja.
Pacjent spożywał od 6 do 9 funtów sera każdego dnia i swoje ulubione hamburgery. W diecie nie zabrakło też ogromnych ilości masła. Mimo to był zadowolony z efektów tego sposobu żywienia - zauważył utratę wagi, wzrost energii, lepszą pamięć i koncentrację.
Na pierwszy rzut oka dieta karniwora wydawała się przynosić pozytywne rezultaty, jednak jej skutki uboczne okazały się znacznie bardziej niepokojące. Mężczyzna zaczął zauważać, że na jego ciele pojawiły się żółtawe plamy, które z czasem stały się bardziej wyraźne i zaczęły wystawać ponad powierzchnię ciała.
Lekarze zdiagnozowali u pacjenta ksantelazę, stan, w którym żółtawe, płaskie lub lekko wypukłe plamy rozwijają się z powodu gromadzenia się cholesterolu pod skórą. Zjawisko to jest ściśle związane z zaburzeniami lipidowymi, które w tym przypadku były efektem spożywania dużych ilości tłuszczów zwierzęcych oraz eliminowania węglowodanów.
Guzki mogą być miękkie lub półtwarde i pojawić się w dowolnym miejscu na ciele, choć najczęściej występują na łokciach, stawach, ścięgnach, kolanach i dłoniach. Jeżeli tworzą się w pobliżu oka lub na powiece, stan ten określa się mianem xanthelasma palpebrarum.
Guzki, choć nie powodują bólu, stanowią widoczny znak gromadzenia się tłuszczu pod skórą i są sygnałem ostrzegawczym o potencjalnym ryzyku poważniejszych problemów zdrowotnych, szczególnie związanych z układem sercowo-naczyniowym. Wyniki badań mężczyzny ujawniły ponad 1000 mg cholesterolu, co znacznie przekracza normę.
Normalny poziom cholesterolu dla dorosłych wynosi poniżej 200 mg, co oznacza, że poziom był pięć razy wyższy od normy. Przypadek ten podkreśla wpływ sposobu odżywiania na poziom lipidów i znaczenie kontrolowania hipercholesterolemii w celu zapobiegania powikłaniom
- czytamy w Johns Hopkins Medicine.
Rygorystyczna dieta, wykluczająca węglowodany i skupiająca się tylko na produktach zwierzęcych, okazała się mieć negatywne konsekwencje zdrowotne, zwłaszcza w kontekście chorób serca i układu krążenia.
W badaniach epidemiologicznych, takich jak te opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition, stwierdzono, że u osób z hiperlipidemią, obserwuje się większe skłonności do powstawania żółtych zmian skórnych, co może sugerować wczesne objawy zagrażających zdrowiu problemów z sercem.
Co więcej, w badaniach przedstawionych w British Journal of Dermatology potwierdzono, że ksantelazma może być wskaźnikiem nie tylko wysokiego poziomu cholesterolu, ale również innych zaburzeń metabolicznych, w tym otyłości, która stanowi istotny czynnik ryzyka rozwoju chorób serca. Pojawienie się zmian skórnych powinno być wskazaniem do przeprowadzenia dalszych badań w celu wykrycia innych problemów zdrowotnych.
Około połowa pacjentów z ksantelazą ma ekstremalnie wysoki poziom cholesterolu we krwi. Wówczas zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczu oraz przyjmowanie leków, takich jak statyny, które zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy i innych problemów sercowo-naczyniowych.
Niestety nie spowoduje to zniknięcia guzków widocznych na skórze. Pacjenci mogą zdecydować się na ich chirurgiczne usunięcie bądź zamrożenie za pomocą ciekłego azotu. Postępowanie to nie gwarantuje jednak, że zmiany nie pojawią się ponownie, dopóki poziom cholesterolu nie zostanie obniżony.