W kuchni

W kuchni spędzamy sporą część każdego dnia. To w niej przygotowywane są wszystkie posiłki. Często także stanowi miejsce spotkań dla wszystkich członków rodziny. Zwyczaje w kuchni mogą się różnić w zależności od rodziny, regionu i pory roku, ale szczególnym okresem dla wielu z nas są Święta Bożego Narodzenia oraz Wielkanoc. To o tych porach w kuchni robi się szczególnie gwarno i tłoczno. Warto wiedzieć co robić, aby kuchnia przestała straszyć …

Często skupiamy się na zbieraniu soczystych owoców malin, nie zdając sobie sprawy, że to liście mogą skrywać największy skarb. A przecież właśnie one mogą stać się źródłem naparu o niezwykle korzystnych właściwościach dla naszego organizmu. Liście malin to doskonały przykład takiego naturalnego daru, który zasługuje na więcej uwagi.
Zwykle go usuwamy, nie zdając sobie sprawy z jego niesamowitych właściwości. Podagrycznik, chociaż powszechnie postrzegany jako uciążliwy chwast, jest skarbnicą korzyści dla naszego zdrowia i smaku. Sprawdź, jak wykorzystać podagrycznik w kuchni i naturalnej medycynie.
Zmywarka jest jednym z cudów techniki, który doceniają praktycznie wszyscy. Wkładamy do niej brudne naczynia, uruchamiamy i po 45 minutach wyjmujemy - voilà. Niestety szwajcarscy naukowcy nie mają dobrych wieści. Wykazali, że preparaty do zmywarki zawierają substancje, które mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie jelit.
Spożywanie nieodpowiednio przechowywanych i odgrzewanych dań może skończyć się zatruciem. Do szpitali z objawami zatrucia trafia rocznie 20 tys. osób, a ponad 80 tys. leczy się na dolegliwości żołądkowe. Często jest to skutkiem spożywania nadpsutej żywności. O tym, jak powinno się podgrzewać poszczególne produkty opowiedziała w rozmowie z Dzień Dobry TVN dietetyczka Milena Nosek.
Każda żywność ma określony termin ważności. Jednak niektóre odpowiednio przechowywane produkty możemy spożyć, nawet jeśli ich termin ważności upłynął. Wiele z nich można zjeść w ciągu kilku tygodni, a nawet lat po upływie daty podanej na opakowaniu.
Moda na lunch boxy opanowała cały świat. Niemal każdy zabiera teraz do pracy pudełko śniadaniowe, w którym można przechowywać kanapki, sałatki, przekąski, a nawet obiad. Naukowcy wzięli je pod lupę i niestety nie mają dobrych wieści. W tych przedmiotach wykonanych z tworzywa sztucznego odkryli toksyczną substancję chemiczną, która może zwiększyć ryzyko rozwoju mięśniaków.
Chlorek sodu, czyli inaczej sól, jest jednym ze związków chemicznych. Substancja ta wykorzystywana jest codziennie w domu jako przyprawa nadająca wyjątkowy smak przygotowywanym potrawom. Chlorek sodu ma jednak także inne właściwości, wykorzystywane w różnych branżach.
Większość z nas decyduje się na obieranie warzyw lub owoców ze skórki. Często jest to podyktowane obawą przed pestycydami lub po prostu upodobaniem. Okazuje się jednak, że obierając warzywa i owoce ze skórki, pozbywamy się wielu cennych witamin i minerałów.
Trawa cytrynowa to doskonały dodatek do dań azjatyckich, zup, sałatek, kompotów, dżemów lub napojów. Słynie z niepowtarzalnych walorów smakowych oraz właściwości zdrowotnych. Dlatego, oprócz dodatku do potraw, warto spożywać trawę cytrynową w postaci naparu. Jak go przygotować?
Patelnia z teflonu jest w niemal każdej kuchni. Dzięki specjalnej powłoce jedzenie nie przywiera ani nie przypala się. Jednak sam teflon, niewłaściwie użytkowany, może być niebezpieczny dla zdrowia. Wystarczy tylko jedna rysa na powłoce teflonowej.
Fusy z kawy są zwykle uważane za odpady i najczęściej lądują w koszu. Okazuje się, że mogą mieć one wiele ciekawych i praktycznych zastosowań, np. jako neutralizator zapachów lub domowy peeling do ciała. A czy można je spożywać? Odpowiedź może mocno cię zaskoczyć.

Niektórzy z nas czują się w kuchni jak ryba w wodzie. Inni stosują wszelkie możliwe wymówki, aby jej unikać. A wystarczy znajomość prostych czynności i kilku tricków, aby kuchnia zaoferowała ogrom możliwości kulinarnych. Tutaj gromadzimy dla Ciebie przydatne porady i wskazówki, które będą przydatne w chwili zwątpienia. Czy naturalna choinka jest zdrowa? Jak wygląda kuchnia z Kresów? Czy da się zorganizować Święta bez mięsa? Pytań, które można sobie zadawać w kuchni jest bardzo wiele, gorzej ze znalezieniem odpowiedzi. Dlatego chcemy Ci pomóc i zamieszczamy artykuły, które rozwieją Twoje wątpliwości.

Początkujący kucharze często zastanawiają się, jak przygotowywać poszczególne potrawy. Lepiej je dusić, smażyć, a może gotować? Każda z tych metod ma swoje wady i zalety, a ich znajomość sprawi, że przygotowany posiłek będzie zdrowszy i smaczniejszy. Dzięki naszym poradom nauczysz się też lepiej przyprawiać dania. Poznaj poszczególne rodzaje ziół, naucz się je ze sobą łączyć i zachwyć swoich bliskich. Dowiedz się, który tłuszcz jest najzdrowszy do smażenia, a który lepiej sprawdzi się do sałatek.

W kuchni bardzo ważna jest także dbałość o narzędzia. Umiejętna pielęgnacja noży, garnków, patelni lub deski do krojenia to rutyna, która sprawi, że gotowanie z przymusu stanie się pasją. Prawidłowo zadbane artykuły kuchenne będą Ci służyły przez długie lata.

Pamiętaj, że w kuchni nie ma wielu utartych reguł, a każdy kucharz tę samą potrawę przygotuje nieco inaczej. Warto jednak znać podstawowe zasady i zależności między poszczególnymi produktami, aby gotować coraz lepiej.