W kuchni

W kuchni spędzamy sporą część każdego dnia. To w niej przygotowywane są wszystkie posiłki. Często także stanowi miejsce spotkań dla wszystkich członków rodziny. Zwyczaje w kuchni mogą się różnić w zależności od rodziny, regionu i pory roku, ale szczególnym okresem dla wielu z nas są Święta Bożego Narodzenia oraz Wielkanoc. To o tych porach w kuchni robi się szczególnie gwarno i tłoczno. Warto wiedzieć co robić, aby kuchnia przestała straszyć …

W wielu krajach Boże Narodzenie jest najważniejszym wydarzeniem roku. To okres radości, szczodrości i... niebywałego obżarstwa. Na okres świąt pieczołowicie przygotowujemy bardzo kaloryczne, odświętne potrawy. Zjadamy dużo i syto, a potem często chorujemy. Jak przygotować zdrowe święta i ustrzec się od przytycia kilku kilogramów?
Wigilia to w polskiej tradycji najbardziej wzruszający wieczór w roku. Kiedy pojawia się pierwsza gwiazdka na zimowym nieboskłonie - symboliczna bliźniaczka Gwiazdy Betlejemskiej, zasiadamy w uroczystym nastroju do pięknie zastawionego stołu, na którym królują potrawy przyrządzone według przepisów ze sztambuchów poprzednich pokoleń. Jak kiedyś wyglądała Wigilia? Historia wigilijnych tradycji.
Warto sprawić, by wigilia niemowlaka czy małego dziecka była niezwykła także pod względem smaków, a do tego kształtowania jego zdrowych nawyków żywieniowych na przyszłość. Sprawdź, jak przygotować zdrowe dania wigilijne dla niemowląt i małych dzieci - wykorzystaj pomysły i przepisy.
Dla cukrzyka Wigilia i święta mogą być czasem przyjemności. Tradycyjne dania wigilijne można bowiem przygotować w taki sposób, aby nie przyczyniały się do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi i jednocześnie pozwoliły poczuć smak prawdziwie domowych świąt. Oto przepisy, które pozwolą przygotować dania na Wigilię i święta dla diabetyków.
Ekologiczne Boże Narodzenie? To trudne, bo tradycyjne święta to dużo sprzątania i wielkie zakupy, ale możliwe. Sprawdź, co możesz zrobić, by twoja Wigilia i Boże Narodzenie były bardziej ekologiczne.
Choinka prawdziwa czy sztuczna? Która jest lepsza dla naszego zdrowia? Wielu z nas ma ten dylemat, kupując świąteczne drzewko. Prawdziwą choinkę, zwłaszcza żywą, rosnącą w doniczce, warto wybrać nie tylko ze względu na tradycję - wydziela bowiem korzystne dla zdrowia olejki eteryczne. Pytanie tylko, na jaki gatunek drzewka się zdecydować, bo świerk, jodła czy sosna mają nieco inne właściwości aromaterapeutyczne.
Wigilia to karp, śledzie, pierogi. Przyrządzasz je zgodnie z domowym zwyczajem. U Kingi Błaszczyk-Wójcickiej (wegetarianki, łączącej różne tradycje) na wigilijnym stole królują potrawy wywodzące się z kuchni kresowej. Na czym polega kuchnia kresowa? Jak przygotować potrawy wigilijne w kresowym stylu?
Temperatura pokojowa – czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy, że może mieć ona wpływ na zdrowie domowników. Z reguły przegrzewamy mieszkania albo pozwalamy, by panował w nich przyjemny chłód. To jest niestety bolączka wielu z nas. Podpowiadamy, jaka temperatura pokojowa jest najlepsza dla dobra wszystkich domowników!
Resztki świecy – pewnie zastanawiacie się, co można z nich zrobić? Każdy z nas lubi stworzyć przytulny klimat we wnętrzu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym i zapalić świeczkę. Jej piękny aromat jednocześnie pobudza i relaksuje. Niemniej jak już świeczka się wypali, zostaje ogarek. Radzimy, żeby nie pozbywać się go tak szybko, ponieważ może Wam przydać się w wielu sytuacjach. Sprawdźcie, 7 sposób jak wykorzystać resztki świecy z głową!
Deska do krojenia jest podstawowym i niezbędnym przyrządem w każdej polskiej kuchni. Na początku prezentuje się ładnie, ale po pewnym czasie użytkowania staje się siedliskiem bakterii, jeśli odpowiednio jej nie pielęgnujemy. W głąb deski do krojenia może wniknąć nawet do 200 razy więcej bakterii kałowych, niż jest na desce klozetowej. Dlaczego tak się dzieje?
Galaretki, dżemy, konfitury, marynaty... Można to wszystko kupić, ale po co? Przetwory zrobione własnoręcznie są smaczniejsze i zachowują więcej witamin, bo przygotowujemy je ze świeżych owoców i warzyw, ponadto sami decydujemy o smaku i ilości przypraw dodawanych do kiszonek, marynat, konfitur czy dżemów.

Niektórzy z nas czują się w kuchni jak ryba w wodzie. Inni stosują wszelkie możliwe wymówki, aby jej unikać. A wystarczy znajomość prostych czynności i kilku tricków, aby kuchnia zaoferowała ogrom możliwości kulinarnych. Tutaj gromadzimy dla Ciebie przydatne porady i wskazówki, które będą przydatne w chwili zwątpienia. Czy naturalna choinka jest zdrowa? Jak wygląda kuchnia z Kresów? Czy da się zorganizować Święta bez mięsa? Pytań, które można sobie zadawać w kuchni jest bardzo wiele, gorzej ze znalezieniem odpowiedzi. Dlatego chcemy Ci pomóc i zamieszczamy artykuły, które rozwieją Twoje wątpliwości.

Początkujący kucharze często zastanawiają się, jak przygotowywać poszczególne potrawy. Lepiej je dusić, smażyć, a może gotować? Każda z tych metod ma swoje wady i zalety, a ich znajomość sprawi, że przygotowany posiłek będzie zdrowszy i smaczniejszy. Dzięki naszym poradom nauczysz się też lepiej przyprawiać dania. Poznaj poszczególne rodzaje ziół, naucz się je ze sobą łączyć i zachwyć swoich bliskich. Dowiedz się, który tłuszcz jest najzdrowszy do smażenia, a który lepiej sprawdzi się do sałatek.

W kuchni bardzo ważna jest także dbałość o narzędzia. Umiejętna pielęgnacja noży, garnków, patelni lub deski do krojenia to rutyna, która sprawi, że gotowanie z przymusu stanie się pasją. Prawidłowo zadbane artykuły kuchenne będą Ci służyły przez długie lata.

Pamiętaj, że w kuchni nie ma wielu utartych reguł, a każdy kucharz tę samą potrawę przygotuje nieco inaczej. Warto jednak znać podstawowe zasady i zależności między poszczególnymi produktami, aby gotować coraz lepiej.