Polacy uwielbiają tę rybę. Michał Wrzosek: Tak nie powinien wyglądać zdrowy łosoś

2024-07-25 12:33

Łosoś to ryba, którą wybiera wielu z nas, choćby ze względu na jej smak. Dodatkowo jest zdrowym źródłem białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zalet jej spożywania jest całkiem sporo, ale Michał Wrzosek wyjaśnia, na co zwrócić uwagę jeśli chcemy kupić zdrową sztukę.

Polacy uwielbiają tę rybę. Michał Wrzosek: Tak nie powinien wyglądać zdrowy łosoś
Autor: Fot. Getty Images/ instagram.com/michal_wrzosek

Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny, który za pośrednictwem mediów społecznościowych wskazuje, na co zwracać uwagę podczas codziennych zakupów. Tym razem pod lupę wziął łososia, który stanowi częsty wybór Polaków. Okazuje się, że warto zwracać uwagę na jego kolor.

Źródła kwasów omega-3

Łosoś oczami dietetyka. Jak wybrać właściwy produkt?

Odkąd łososia można kupić w niemal każdym dyskoncie i w różnej formie, jego ceny nie są aż tak wygórowane jak kiedyś. Poza tym można wybrać wielkość porcji, a tym samym na kilkunastu gramach zaoszczędzić parę groszy. 

Codzienne wybory żywieniowe nie muszą być kosztowne, o ile zrezygnujemy z tego co nam szkodzi. Wystarczy np. zamiast paczki chipsów, czy słodyczy kupić jedną rybę. A zdecydowanie skorzysta na tym nasze zdrowie i wartość paragonu. Skoro już decydujemy się kupić łososia, warto dokładnie przyjrzeć się jego barwie.

- Tak nie powinien wyglądać zdrowy łosoś. Kolor od pomarańczowego do różowego jest ok, ale uważaj na wyblakłe odcienie. To znak, że łosoś może być nieświeży. Białe linie powinny być wyraźne, jeśli są rozmazane to znak, że jest nieświeży - wyjaśnia Michał Wrzosek.

Dietetyk zaznacza również, że jeżeli mięso jest sprężyste, to dokonaliśmy dobrego wyboru. Dobrą metodą jest lekkie naciśnięcie ryby, jeżeli pozostanie wgłębienie to lepiej nie ryzykować, po produkt, nie jest pierwszej świeżości. 

Obecność śluzu, czy nieprzyjemnego zapachu to sygnał, że ryba nie pachnie morzem, a amoniakiem i nie nadaje się do jedzenia. Warto także wybierać produkty opatrzone certyfikatem MSC. Oznacza on, że ryby są poławiane z poszanowaniem środowiska naturalnego

CZYTAJ TEŻ: Ma zalety łososia i kosztuje znacznie mniej. Jedz go regularnie, a serce ci podziękuje

Czy łosoś ze sklepu jest zdrowy? 

W dobie wszelkiego typu konserwantów, pestycydów etc. często zastanawiamy się, czy łosoś jest zdrowy. Już 10 lat temu norwescy naukowcy wskazywali, że hodowlane sztuki mogą zawierać szkodliwe związki. Dlatego zdecydowanie warto wybierać ryby wyławiane z naturalnego środowiska, lub takie, które pochodzą z ekologicznych hodowli. 

Łosoś hodowlany różni się także barwą, często jest bladoróżowy, ponieważ jest karmiony inaczej, aniżeli dzikożyjące sztuki, które zajadają drobne krewetki, co wpływa na ubarwienie ich mięsa. A zatem łosoś jest zdrowy. Wystarczy dokonać świadomego wyboru podczas zakupów i czytać oznaczenia. 

Mięso łososia zawiera dużą porcję zdrowego białka, witaminy z grupy B, witaminę D, A, E czy kwasy omega-3.  Nie brakuje również wapnia, potasu czy magnezu. Włączając tę rybę do diety, wzmacniamy serce i chronimy przed chorobami, wspieramy pracę tarczycy i mózgu oraz wzmacniamy odporność. 

Wybierając ją podczas odchudzania, zachowujemy na dłużej uczucie sytości, nie podjadamy, a zawarte w nim białko buduje naszą masę mięśniową.

Listen on Spreaker.