Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Sylwetka Jennifer Aniston zachwyca od dawna. Okazuje się, że aktorka ma swój sekret, by zachować szczupłą sylwetkę i promienną skórę. Chodzi mianowicie o pewną superżywność, która często znajduje się w jej jadłospisie.
Pobudzenie trawienia przydaje się nie tylko podczas odchudzania. Czasem wystarczy moment przejedzenia czy spożycie ciężkostrawnych dań. Z pomocą przychodzą naturalne rozwiązania, a jednym z nich jest mało znana herbatka złożona z dwóch składników.
Stan jelit przekłada się na funkcjonowanie całego organizmu. Dlatego nazywane są naszym „drugim mózgiem”. To, jakie bakterie je zamieszkują i co się w nich dzieje za sprawą naszego jedzenia i trybu życia, ma również wpływ na inne sfery, czyli: odporność, zdrowie psychiczne, wydolność organizmu, a nawet wygląd. Oto, co możemy zrobić, żeby wesprzeć swój układ pokarmowy?
Nadejście jesieni to dla wielu z nas trudny czas: mniej słońca, mniej ciepła... ale wciąż mamy w zasięgu rąk „narzędzia”, które pozwalają nam zdrowo funkcjonować, także o tej porze roku. Jesień to doskonały moment, aby zrobić detoks, a z pomocą przyjdzie nam bogactwo polskich warzyw.
Ciecierzyca to roślinne źródło białka dlatego tak chętnie sięgają po nią osoby, które z różnych przyczyn nie jedzą mięsa. To także częsty wybór wegan stroniących od produktów odzwierzęcych takich jak nabiał czy jajka. Niemniej, choć zdecydowanie warto włączyć ją do diety, to w niektórych przypadkach należy zachować ostrożność.
Granola cieszy oczy, dobrze smakuje i generalnie może być bardzo zdrowa, ale nie wtedy, gdy decydujesz się na gotową ze sklepu i planujesz schudnąć. Lubimy wygodne, szybkie śniadania, które zapewniają zastrzyk energii i sprawdzają się w chłodne poranki. To nic złego, ale wtedy, gdy zależy ci na redukcji wagi.
Masło migdałowe - ten kremowy przysmak ma wszystko, co najlepsze: wartości odżywcze, witaminy i minerały, a do tego charakterystyczny smak, który nie zawiedzie nawet najbardziej wymagających smakoszy. W dodatku jest wegańskie, bez laktozy, bezglutenowe… i właściwie bez wad, oprócz... no właśnie, sprawdźmy wady i zalety masła migdałowego.
Mówi się, że Polaków można podzielić na dwie grupy, a mianowicie na tych, którzy sernik jedzą wyłącznie z rodzynkami i na tych, którzy je wydłubują. Bez względu jednak na upodobania warto zastanowić się co, poza smakiem oferują wysuszone owoce winogron. Przede wszystkim sprawdzamy, czy są zdrowe i na co zwrócić szczególną uwagę.
Dobre wieści dla niekonsekwentnych, podjadaczy i generalnie osób, które mają problem, by od razu, w pełni, przejść na zdrowy tryb życia. Dyskretne zmiany też mają znaczenie i pozwalają zaoszczędzić tysiące kalorii bez dramatycznych wyrzeczeń. Można jakby niechcący, regularnie, gubić pół kilograma tygodniowo.
Młodzi Polacy popełniają wiele błędów żywieniowych. Według eksperki do największych należą nieregularne posiłki i nadmiar przetworzonych produktów w diecie. Ten problem jest jednak znacznie bardziej złożony.
Dobre, polskie, zdrowe. Królują na naszych stołach od lat. Październikowe badania konsumpcji KANTAR Polska znowu potwierdziły dominację jabłek. Zjadamy ich ok. 12-13 kg na głowę rocznie. Sporo, ale eksperci chcieliby jeszcze więcej. Jest co najmniej 7 argumentów, żeby sięgać po nie jeszcze częściej.
Zazwyczaj pozostaje w cieniu swojego niebieskiego odpowiednika, który staje się popularny szczególnie w okresie świątecznym. Tymczasem warto sięgnąć także po biały mak. To jeden z mniej docenianych produktów wśród bakalii, który zasługuje na większą uwagę podczas zakupów. Wykazuje cenne właściwości prozdrowotne, które wspierają układ nerwowy i trawienie.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.