Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Ewa Wachowicz od lat dzieli się sprawdzonymi przepisami, a jej faworki cieszą się ogromną popularnością. Tradycyjnie przygotowuje się je z jajek, masła i smalcu. Czy istnieje sposób na zdrowe faworki? Gwiazda programów kulinarnych zdradza, na co uważać przy smażeniu tego przysmaku.
Lekarze wciąż podkreślają, że na występowanie demencji mają także wpływ czynniki środowiskowe. A to oznacza, że wciąż możemy zawalczyć o swoje zdrowie i możemy uchronić się przed starością okupioną zaburzeniami funkcji poznawczych. Jedną z metod jest zmiana stylu życia na zdrowszy, a zacząć powinniśmy od prostych badań krwi.
Przekąski, niezależnie od tego, jak smakują, zwykle obfitują w niekorzystne dla organizmu cukry proste. Możesz jednak skutecznie ich unikać, a zarazem cieszyć oczy ładnymi przegryzkami pełnymi zdrowia i smaku. Nie potrzeba zbyt wiele czasu. Postaw na niezawodne składniki i ciesz podniebienie omletami, pałeczkami, dipami...
Produkty proteinowe są już wszechobecne – od nabiału przez słodycze po mięsa. Czy rzeczywiście wysokobiałkowe jedzenie to samo zdrowie? Czy sięganie po nie jest skuteczne, jako sposób na dostarczenie organizmowi białka, i przede wszystkim również bezpieczne dla zdrowia? Wątpliwości dotyczące proteinowej żywności rozwiewa dietetyczka Anna Guzy w rozmowie z Poradnikiem Zdrowie.
Nie dasz rady zjeść, to chociaż troszkę wypij. To cię wzmocni i szybciej staniesz na nogi. naukowcy potwierdzili, że rosół to znakomity element diety w trakcie infekcji. Sprawdź, jak go stosować i z czego zrobić, żeby działał. Nie lubisz rosołu? Są skuteczne zamienniki.
Oficjalne zalecenia dietetyczne mówią o 5 porcjach warzyw i owoców każdego dnia. Teraz sieć podbija wyzwanie "30 roślin tygodniowo". W zasadzie prawie to samo? Nie do końca. Do roślin wliczane są bowiem także przyprawy i inne produkty. Dlaczego to ma działać i służyć naszym jelitom?
Sok z czarnego bzu na odchudzanie, metabolizm i mikrobiom jelitowy – badania wykazują, że codzienne spożywanie soku z czarnego bzu poprawia zdrowie metaboliczne, wspiera spalanie tłuszczu i obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki opublikowane w czasopiśmie „Nutrients” potwierdzają jego korzystny wpływ na mikrobiom jelitowy i kontrolę masy ciała.
Kobiety w PRL-u miały swoje sprawdzone sposoby na zachowanie szczupłej sylwetki i płaskiego brzucha. Jednym z nich było to, co piły do śniadania - napój, który dziś jest często pomijany. Choć dieta i styl życia były inne niż obecnie, ich poranne rytuały mogą kryć tajemnicę skutecznej kontroli wagi. Co piły i czy warto wrócić do tego zwyczaju?
Nie każdy suplement wspiera odchudzanie, niektóre mogą utrudniać utratę kilogramów. Zamiast przyspieszać spalanie tłuszczu, mogą spowalniać metabolizm, zwiększać apetyt lub powodować zatrzymanie wody w organizmie. Sprawdź, które cztery suplementy warto odstawić, jeśli zależy ci na skutecznej redukcji wagi.
O tym, że coś nam smakuje lub nie, decyduje wiele czynników, w tym geny i nawyki żywieniowe. Odrzuca cię od zdrowego? Popularna dietetyczka z Minnesoty Felicity Morrell twierdzi, że można nauczyć swoje kubki smakowe tolerowania tego, czego nie lubimy. Może niechciane potrawy nie staną się ulubionymi, ale z pewnością dasz radę zmienić dietę na lepszą.
Niepozorna, a niezwykle cenna - ta przyprawa to nie tylko sposób na podkręcenie smaku potraw, ale także naturalne wsparcie dla organizmu. Jej właściwości pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi, co czyni ją ważnym elementem zdrowej diety. Dodawana do dań, nie tylko wzbogaca ich aromat, ale także może pozytywnie wpłynąć na metabolizm.
Herbata rozgrzewająca najczęściej kojarzy się z imbirem, cytryną i kilkoma goździkami. Jednak wielu z nas zapomniało już chyba o recepturze babć, które przygotowywały prosty napar nie tylko w czasie przeziębienia. Sekret tkwi w dodatku pieprzu.
Zaledwie gram dobrego tłuszczu dziennie może realnie odmłodzić nasze narządy, twierdzą szwajcarscy badacze. Dietetyk kliniczny Jarosław Piotrowski przyznaje, że nie jest bardzo zdziwiony tym odkryciem. Podpowiadamy, skąd wziąć tyle nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 każdego dnia.
Inkowie uznawali ten produkt za prawdziwy skarb, a współczesna nauka potwierdza jego niezwykłe właściwości. Seniorzy powinni włączyć go do diety, by wzmocnić kości i zapobiec osteoporozie. To naturalne źródło cennych składników odżywczych, które może wspierać zdrowie w starszym wieku.
Liczba zachorowań na grypę wzrasta, a zarazem rośnie liczba osób, które zmagają się z osłabieniem po chorobie. Jak sobie pomóc, żeby wrócić szybciej do pełni sił? Czy można odpowiednio dobrać dietę, żeby rekonwalescencja po grypie przebiegała szybko i sprawnie? Kiedy można wrócić do treningów po przejściu grypy? Dietetyczka Anna Janiszewska-Janowicz w rozmowie z Poradnikiem Zdrowie odpowiada na pytania o powrót do sił po grypie.
To, co jesz w ciągu dnia, może mieć wpływ na jakość twojego snu. Niektóre produkty spożywcze pobudzają organizm, utrudniając zasypianie i powodując nocne pobudki. Jeśli masz problemy ze snem, warto zwrócić uwagę na dietę, 8 popularnych produktów może zakłócać nocny odpoczynek.
Pijesz często słodzone napoje gazowane? W twoich jelitach zapewne zmienia się mikrobiom, zwiększa się populacja 9 gatunków bakterii. Komu to przeszkadza? Głównie tobie, bo według naukowców są współodpowiedzialne za epidemię kilku schorzeń, w tym cukrzycy.
Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że zbyt długo przechowywane jedzenie w lodówce może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Często zapominamy o produktach, które zalegają tam przez tygodnie, a nawet miesiące. Warto wiedzieć, jakie ryzyko niosą ze sobą nieodpowiednio przechowywane artykuły spożywcze.
Bez względu na to czy już kilka lat temu przekroczyłaś 60-tkę, czy też właśnie zbliżają się okrągłe urodziny z szóstką z przodu, możesz odczuwać, że twoje ciało zaczyna się zmieniać. Dlatego, zamiast zwalniać tempo i wychodzić z założenia, że powoli trzeba pogodzić się z nadchodzącą starością, utrzymaj aktywność fizyczną i zwróć uwagę na kilka ważnych nawyków żywieniowych.
Wyglądają jak mleko, smakują jak mleko, ale mlekiem z pewnością nie są. Napoje roślinne nie mogą być tak nazywane przez producentów w Unii Europejskiej, bo zgodnie z naszym prawem taka nazwa mogłaby wprowadzać w błąd. Po takie produkty sięgają nie tylko weganie. Zakładamy, że są zdrowe. Co faktycznie zawierają?
Znany nie tylko w sieci dietetyk kliniczny i technolog żywienia dr Bartek Kulczyński przekonuje, że białko to "krytyczny" składnik naszej diety: dla odporności, przeciw obrzękom, by kontrolować wagę. Czy jednak faktycznie osoby, które skończyły 50 lat, muszą go czasem suplementować, jeśli faktycznie chcą zaspokoić potrzeby organizmu?

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.