Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Niewątpliwie są jednym z najpopularniejszych składników w kuchni. Świetnie komponują się w połączeniu z innymi potrawami. Nie tylko obłędnie smakują, ale także mogą pochwalić się bogatą zawartością składników odżywczych. Szczególnie warto je jeść w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ wzmacniają ogólną odporność organizmu. Co jeszcze w sobie kryją? Sprawdź!
Herbata to towarzyszka chłodnych, jesiennych wieczorów. Stanowi doskonałą alternatywę dla kawy. Można ją degustować w różnych odmianach - z aromatycznymi dodatkami lub w czystej postaci. Jak herbata wpływa na nasze samopoczucie i jakie dodatki wybrać, by w pełni wykorzystać jej potencjał?
Mięso grillowane lub pieczone może pozostawiać trudne uczucie ciężkości w żołądku po spożyciu, jednak istnieją sposoby, aby ułatwić trawienie takich potraw. Kluczem do tego są odpowiednie przyprawy, a jedna z nich, popularna w bułgarskiej kuchni, to czubryca.
Przepis na domowy ocet jabłkowy jest prosty, jednak jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości. Prezentujemy sprawdzony domowy przepis na ocet jabłkowy. Dowiedz się, jak w prosty sposób samodzielnie zrobić ocet jabłkowy.
Ocet jabłkowy znany był już w starożytności. Tradycyjnie stosuje się go na wiele dolegliwości, jednak tylko niektóre przypisywane mu właściwości znalazły potwierdzenie w badaniach naukowych. Ocet jabłkowy ma działanie przeciwbakteryjne, obniża poziom glukozy we krwi, wpływa korzystnie na układ krążenia i może pomagać w odchudzaniu. Dowiedz się więcej o właściwościach leczniczych octu jabłkowego.
Napoje typu cola, zgodnie z popularną opinią, mają być jakoby zbawienne przy dolegliwościach żołądkowych. Bywają polecane i dzieciom, i dorosłym. Naukowcy wzięli pod lupę domniemane prozdrowotne właściwości coli. Jakie są wyniki badań?
Właściwości czosnku są cenione od lat. Roślina ta doczekała się nawet określenia odnoszącego się do naturalnych antybiotyków. Nie każdy jednak wie, że na rynku można dostać czarny odpowiednik. Skąd się bierze i dlaczego jest coraz bardziej poszukiwany? Naukowcy mówią o antynowotworowym działaniu.
Codzienna rutyna wpływa na wiele poziomów naszego samopoczucia. Okazuje się, że rodzaj pierwszego napoju wypitego tuż po przebudzeniu może odbić się echem na całym dniu. O ile dla wielu osób poranek bez kawy, czy mocnej herbaty jest nie do przyjęcia, o tyle zmiana nawyków nie raz okazuje się wyjątkowo korzystna.
Choć tej jesieni mamy wyjątkowo piękną pogodę, to nie brakuje głosów, że już zaczynają się pierwsze przeziębienia. O ile infekcja nie przerodzi się w grypę lub inną chorobę, warto wypróbować naturalne metody pozbycia się nieprzyjemnej infekcji. Ewa Wachowicz zdradziła autorski przepis na syrop, który można przygotować w kilka minut.
Czarnuszka, choć niepozorna, kryje w sobie prawdziwą skarbnicę prozdrowotnych właściwości. Te małe, ciemne ziarenka, używane od wieków w tradycyjnej medycynie, wspierają trawienie, regulują poziom cukru we krwi i potrafią być ważnym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Czy znasz już wszystkie korzyści płynące z tej niezwykłej przyprawy?
Eksperymentowanie z kawą to nic nowego, a dodatek oliwy z oliwek do tej aromatycznej czarnej substancji jest jednym z tych innowacyjnych pomysłów. Nawet znana globalnie sieć kawiarni, Starbucks, nazwała ten napój – Oleato. Czy jednak naprawdę warto do kawy dodawać oliwę z oliwek? Jakie korzyści zdrowotne może przynieść taki mieszany napój?
2-letni chłopczyk był ciągle rozdrażniony i często płakał. Początkowo zakładano, że jego zachowanie jest wynikiem buntu, ale rodzice nie dawali za wygraną. Postanowili poszukać fachowej pomocy medycznej. Pierwsze diagnozy były wyjątkowo przerażające, a ostatecznie winę ponosił prosty produkt spożywczy.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.