Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Dietetyczna cola, choć postrzegana jako zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej wersji napoju, może wywołać nieoczekiwane reakcje w organizmie. Już w ciągu jednej godziny od spożycia zachodzą zmiany, które mogą wpłynąć na metabolizm, w tym na magazynowanie tłuszczu. Czy dietetyczna cola jest niezdrowa?
Potrzebujesz energii, wsparcia układu odpornościowego, złagodzenia objawów i uzupełnienia płynów, a tymczasem nic nie chce przejść przez gardło. Jak sobie radzić z dietą, gdy walczysz z sezonową infekcją, podpowiadają: specjalistka medycyny rodzinnej Joanna Zambonelli i dietetyk kliniczny Jarosław Piotrowski.
Białko jajka ścina się w temp. 85 st. C, a żółtko w temperaturze 65 st. C. Gotujemy jajka zwykle w stu stopniach, ryzykując, że albo żółtko będzie zbyt ścięte, albo białko glutowate. Włoscy naukowcy znaleźli sposób, by obie części miały idealną konsystencję. Technikę możesz zastosować w domu, jeśli tylko uzbroisz się w cierpliwość.
Naturalne metody dbania o zdrowie są znane od setek lat, a jedną z najcenniejszych receptur pozostawionych przez naszych przodków jest rozgrzewający napój na odporność. Przygotowywany już w XII wieku, wspiera organizm w walce z infekcjami i poprawia trawienie. Napój wzmacniający odporność ceniono za naturalne właściwości lecznicze. Jak go zrobić?
Trudności z pozbyciem się tkanki tłuszczowej z brzucha mogą wynikać z różnych przyczyn, które często są trudne do rozpoznania. Problem może być związany z dietą, brakiem aktywności fizycznej, stresem czy nawet błędami w codziennej rutynie. Oto trzy główne powody, które mogą blokować twoje postępy w walce o szczupłą sylwetkę.
To warzywo o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i szerokim zastosowaniu kulinarnym. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów i błonnika wspomaga pracę układu trawiennego, obniża poziom cholesterolu i może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi. Dowiedz się, jakie są jego właściwości, jak je przygotować i kto powinien unikać spożywania.
Produkty proteinowe są już wszechobecne – od nabiału przez słodycze po mięsa. Czy rzeczywiście wysokobiałkowe jedzenie to samo zdrowie? Czy sięganie po nie jest skuteczne, jako sposób na dostarczenie organizmowi białka, i przede wszystkim również bezpieczne dla zdrowia? Rozmawiamy z dietetykami o wysokoproteinowych produktach, ich zaletach i ich wadach.
Owoc mnicha to naturalny zamiennik cukru o zerowym indeksie glikemicznym. 300 razy słodszy od sacharozy, a jednocześnie nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Jego właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne sprawiają, że może wspomagać odchudzanie, kontrolę cukrzycy i zdrowie układu odpornościowego. Sprawdź, jak stosować owoc mnicha.
Tłusty Czwartek to jedno z najbardziej charakterystycznych świąt kulinarnych w Polsce, kojarzone głównie z tradycją spożywania pączków i faworków. Choć jedzenie tych słodkości sprawia ogromną przyjemność, warto przyjrzeć się bliżej ich wartościom odżywczym, wpływowi na organizm oraz metodom niwelowania nadmiaru kalorii.
Groch to jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez człowieka. Od wieków stanowi podstawę diety w wielu kulturach, a jego wartość odżywcza i zdrowotne właściwości sprawiają, że warto włączyć go do codziennego jadłospisu. Jakie korzyści zdrowotne niesie spożywanie grochu? Jakie są jego rodzaje i zastosowanie?
Stan zapalny to reakcja organizmu, która może prowadzić do wielu chorób. Na szczęście odpowiednia dieta pomaga go redukować, wystarczy dodać do jadłospisu 10 warzyw, które działają przeciwzapalnie, wspierają odporność i poprawiają samopoczucie. Co powinno znaleźć się na twojej liście zakupów?
Japońska metoda odchudzania od lat budzi zainteresowanie ekspertów ds. żywienia. Sekret tkwi w zasadzie hara hachi bunme, czyli świadomym ograniczaniu spożywanych kalorii. Zdrowa dieta japońska pozwala zachować prawidłową masę ciała i zmniejszyć ryzyko chorób cywilizacyjnych a japońskie nawyki żywieniowe mogą pomóc w odchudzaniu bez restrykcji.
Zrób sobie znakomity napój kolagenowy dosłownie za grosze. Gotowy przepis podsuwa dr Bartek Kulczyński, znany dietetyk kliniczny. Tylko czy aby na pewno to to samo, co "pewniak" w suplemencie? Ekspert, jak zwykle, szczegółowo wyjaśnia. Cudów nie ma, są plusy.
Awokado Hass – jedno, co wiemy o nim na pewno, to fakt, że jest droższe od klasycznej odmiany. Kolejną charakterystyczną cechą jest ciemniejsza skórka. A które awokado jest zdrowsze i smaczniejsze – zielone czy czarne? Sprawdźmy to!
Teoretycznie lepiej zjeść cokolwiek niż nic, bo śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Wiele produktów nie nadaje się jednak na pusty żołądek, przypomina dietetyk kliniczny Jarosław Piotrowski. Jak wystartować, żeby nabrać energii i uniknąć niepotrzebnych dolegliwości? To dość logiczne i niezbyt skomplikowane.
Glutation (GSH) to jeden z najważniejszych antyoksydantów w naszym organizmie. Działa jak naturalny detoksykant, wspierając wątrobę i usuwając metale ciężkie. Wzmacnia odpowiedź immunologiczną i może chronić przed infekcjami. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie komórek i ich metabolizm. A to wciąż dopiero początek zalet glutationu. Jak naturalnie podnieść jego poziom? Co jeść, żeby organizm dobrze syntetyzował glutation? Wyjaśniamy.
Minikiwi to mały owoc o wielkiej mocy! Pełne witamin, antyoksydantów i cennych składników odżywczych wspiera odporność, poprawia kondycję skóry i idealnie sprawdza się w zdrowej diecie. Dowiedz się, jakie ma właściwości, jak go uprawiać, gdzie kupić oraz jak wykorzystać w kuchni i kosmetyce. Sprawdź wszystko, co warto wiedzieć o minikiwi!
Ewa Wachowicz od lat dzieli się sprawdzonymi przepisami, a jej faworki cieszą się ogromną popularnością. Tradycyjnie przygotowuje się je z jajek, masła i smalcu. Czy istnieje sposób na zdrowe faworki? Gwiazda programów kulinarnych zdradza, na co uważać przy smażeniu tego przysmaku.
Lekarze wciąż podkreślają, że na występowanie demencji mają także wpływ czynniki środowiskowe. A to oznacza, że wciąż możemy zawalczyć o swoje zdrowie i możemy uchronić się przed starością okupioną zaburzeniami funkcji poznawczych. Jedną z metod jest zmiana stylu życia na zdrowszy, a zacząć powinniśmy od prostych badań krwi.
Przekąski, niezależnie od tego, jak smakują, zwykle obfitują w niekorzystne dla organizmu cukry proste. Możesz jednak skutecznie ich unikać, a zarazem cieszyć oczy ładnymi przegryzkami pełnymi zdrowia i smaku. Nie potrzeba zbyt wiele czasu. Postaw na niezawodne składniki i ciesz podniebienie omletami, pałeczkami, dipami...
Nie dasz rady zjeść, to chociaż troszkę wypij. To cię wzmocni i szybciej staniesz na nogi. naukowcy potwierdzili, że rosół to znakomity element diety w trakcie infekcji. Sprawdź, jak go stosować i z czego zrobić, żeby działał. Nie lubisz rosołu? Są skuteczne zamienniki.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.