Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Redukcja wagi kojarzona jest głównie z ćwiczeniami fizycznymi i wyrzeczeniami, jeżeli chodzi o dietę. Okazuje się jednak, że o utratę zbędnych kilogramów można zadbać w prostszy sposób, poprzez picie wody. Czy rzeczywiście nawadnianie organizmu wspiera regulację masy ciała i jakiego rezultatu można oczekiwać?
Choć coraz częściej mówi się o cudownych właściwościach diety przeciwzapalnej, tak naprawdę nie ma jednego, ustalonego jadłospisu, który można by określić takim mianem. Każda z diet, w której znajdują się składniki wyciszające stan zapalny, np. antyutleniacze, a w której pomijane są substancje prozapalne – np. biały cukier, może być nazywana przeciwzapalną. Sprawdź, co musisz jeść, aby wyciszyć układ immunologiczny i zapoznaj się z listą produktów zakazanych.
Sok z selera naciowego to ponoć jeden z sekretów urody gwiazd Hollywood - niezależnie jednak od tego, czy jest to prawda, fakt jest taki, że sok z selera naciowego dostarcza cennych składników odżywczych i ma właściwości prozdrowotne. Warto więc pić go chociaż od czasu do czasu. Jak przygotować sok z selera naciowego? Poznaj sprawdzony przepis.
Do codziennego jadłospisu wprowadź produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych, które go podnoszą.  W ten sposób uregulujesz poziom glukozy i unikniesz cukrzycy. Poznaj listę odpowiednich produktów - z podziałem na warzywa, produkty zbożowe i owoce - które możesz jeść bez ograniczeń, które są dozwolone w mniejszych ilościach, a których diabetycy i osoby zagrożone cukrzycą powinni w ogóle unikać.
Dieta dla maturzystów jest źródłem energii niezbędnej w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego. Dzięki bogactwu odpowiednich witamin, minerałów i innych składników odżywczych przyczynia się do poprawy koncentracji, sprawności intelektualnej i zwiększa chęć od nauki. Sprawdź, co jeść przed maturą i po jakie produkty najlepiej sięgnąć w dniu egzaminu.
Bolą cię stawy? Kondycja stawów zależy od tego, co jemy. Żywność jest bowiem naturalnym źródłem substancji, które budują kości i stawy. Niektóre produkty wręcz zapobiegają stanom zapalnym i bólom stawów, a nawet je leczą. Inne nasilają dolegliwości związanie ze stawami. Co trzeba jeść, aby stawy nie bolały?
Mięso jest jednym z najważniejszych elementów naszej diety. Dostarcza wielu wartościowych mikroskładników, a przede wszystkim proteiny o wysokiej biodostępności. O ile jednak nie brakuje dobrych opinii na temat mięsa białego, podrobów, czy ryb, mięso czerwone budzi wiele kontrowersji. Czy czerwone mięso w diecie szkodzi? Kto powinien go unikać?
Pszenica to jedno z wiodących zbóż, które zawiera sobie gluten – białko, które w przypadku niektórych chorób np. celiakii, uszkadza kosmki jelitowe i prowadzi do osłabienia organizmu i wystąpienia poważnych niedoborów składników odżywczych. Sprawdź, jakie to schorzenia i jak możesz sobie pomóc.
Parszywa (brudna) dwunastka to lista najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców, publikowana co roku przez amerykańską organizację EWG. Budzi ona nie lada sensację, jednak okazuje się, że ranking nie jest przygotowany rzetelnie i powinniśmy do niego podchodzić sceptycznie.
Kasza jęczmienna występuje w kilku odmianach, spośród których najpopularniejsza jest kasza perłowa, a niedoceniana, a najzdrowsza - kasza pęczak. Właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze pęczaku powinny docenić zwłaszcza osoby mające wysoki poziom cholesterolu i problemy z zaparciami - ze względu na obecność dużej ilości błonnika rozpuszczalnego - beta-glukanu - pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Kasza jęczmienna to także dobre źródło witamin z grupy B, manganu i selenu.
Czy czekolada ma wartości odżywcze? Okazuje się, że tak. Nawet niewielki kawałek czekolady dostarcza organizmowi sporo energii. W czekoladzie znajdują się bowiem węglowodany proste, które są najłatwiej przyswajalnym źródłem energii dla człowieka.
Zanim zaczniemy przygotowania do Wielkanocy, konieczne jest ustalenie odpowiedniej diety z lekarzem. Indywidualne ustalenie jadłospisu dla każdego cukrzyka pomoże w doborze maksymalnej gamy wielkanocnych możliwości kulinarnych. Dzięki takiej konsultacji można uzyskać pozwolenie na kieliszek wina lub kawałek słodkiego ciasta.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.