Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Grillowanie a zdrowie - Robert Makłowicz ostrzega przed pułapkami grillowania. Chodzi o konkretny błąd, który może kosztować więcej niż tylko smak. Co dokładnie? I jak grillować zdrowo? Czego konkretnie unikać, by grill nie szkodził. Jak grillować zdrowo i ograniczyć ryzyko związane z popularnymi błędami przy ruszcie? Sprawdź, zanim znów go rozpalisz.
Kolorowe galaretki z dzieciństwa to nie tylko wspomnienie PRL-u, ale także najtańsze źródło kolagenu. Deser, który kosztuje niewiele, może realnie poprawić wygląd skóry, wspomóc zdrowie stawów i włosów. Sprawdź, jak domowa galaretka wpływa na organizm i jak wprowadzić ją do codziennej diety.
Dieta roślinna może mieć ogromne znaczenie dla osób żyjących z chorobą nerek. Coraz więcej badań wskazuje, że spożywanie warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych wspiera funkcje nerek, zmniejsza stany zapalne i poprawia ogólny stan zdrowia. Sprawdź, jak działa ten sposób odżywiania.
Jeśli szukasz skutecznego i bezpiecznego sposobu na obniżenie ciśnienia, sięgnij po roślinę, którą ceniono już w dawnych czasach. Bogactwo potasu i antyoksydantów sprawia, że ta przyprawa nie tylko poprawia smak dań, ale także wzmacnia serce i układ krążenia. Poznaj jej niezwykłe właściwości zdrowotne.
Inteligentne wagi zyskują na popularności, oferując pomiar wagi oraz innych parametrów zdrowotnych. Jednak zanim uwierzysz w dane, które pokazuje twoja waga, warto dowiedzieć się, jak dokładne są te pomiary. Sprawdź, co wpływa na ich wiarygodność i jakie czynniki warto wziąć pod uwagę.
Czy aluminiowe tacki są bezpieczne na grilla? Katarzyna Bosacka przestrzega, że grillowanie na tackach aluminiowych może szkodzić zdrowiu. Jak bezpiecznie grillować mięso i warzywa, unikając przenikania aluminium do potraw? Sprawdź zasady zdrowego grillowania i poznaj lepsze alternatywy.
Naturalne sposoby na oczyszczanie organizmu cieszą się coraz większą popularnością. Starożytny napój posca z wody i octu winnego działał na zdrowie legionistów rzymskich i wzmacniał odporność. Jak pić ocet jabłkowy, aby wspierać detoks organizmu i jakie korzyści zdrowotne niesie ten prosty rytuał?
Ból brzucha po jedzeniu z grilla? To dolegliwość, która może zepsuć majówkę, urlop i wspólne biesiadowanie. Ból brzucha po grillowaniu dopada sporo osób. To niekiedy skutek „zwykłego” przejedzenia, ale może to być też rezultat błędów popełnianych przy grillowaniu. Jak zdrowo grillować, żeby uniknąć bólu brzucha? Podpowiadamy.
Ekspert ds. fitnessu i zdrowego żywienia Simon Mathis opracował metodę 4-S: plan codziennej aktywności, które pozwoli osiągnąć szczupłą sylwetkę w krótkim czasie. Metoda pozwala schudnąć bez rezygnacji z ulubionych przysmaków i bez długich treningów. Na czym polega metoda 4-S?
Poranek bez kawy? Niemożliwe! Jeśli kawa z mlekiem to obowiązkowa pozycja w twoim menu, warto rozważyć zamienniki mleka, które sprawią, że codzienny rytuał stanie się równieź źródłem zdrowia. Jakie mleko roślinne jest szczególnie zdrowe, a przy tym smaczne? Sprawdź ten zamiennik mleka i przekonaj się o jego cennych właściwościach.
Kiszona kapusta odgrywa ważną rolę w wielu tradycyjnych potrawach. Jednak nie każdy wie, że oprócz farszu można z niej przygotować także napój, który ma pozytywny wpływ na zdrowie. Nasze babcie doskonale znały dobroczynne właściwości tego fermentowanego napoju.
Lubisz mięso kurczaka i uważasz, że jest zdrowszym wyborem od innych mięs? Przybywa wątpliwości w tej kwestii i badań, które sugerują, żeby poważnie zastanowić się nad dietą, jeśli ta obfituje w drób. Włoscy naukowcy podali tygodniową dawkę, która może prowadzić do raka przewodu pokarmowego i przedwczesnego zgonu.
Trudno powiedzieć, dlaczego niektórzy handlowcy i dystrybutorzy oferują morszczuka akurat pod nazwą Kapensis czy Capensis. Owszem, jest ona prawidłowa, ale może wprowadzać w błąd. Chodzi o sugestię, że ryba z łowisk afrykańskich jest jakaś inna? Tak czy owak, morszczuka i inne ryby warto jeść, a wciąż za mało ich w naszej diecie.
W święta i po świętach temat przejedzenia wraca jak bumerang. Chociaż wiemy, że warto się pohamować za stołem, nierzadko na widok pyszności (szczególnie tych, po które nie sięgamy na co dzień), trudno zachować umiar. Co zrobić, jeśli przesadziliśmy z jedzeniem w święta? Jakie sposoby będą najlepsze na odtrucie organizmu? Dietetyczka wyjaśnia, jak zdrowo zrobić detoks.
Garść orzechów włoskich dziennie może zdziałać cuda dla twojego zdrowia. Wyniki badań klinicznych opublikowane w "Cancer Prevention Research" ujawniły, że regularne spożywanie orzechów włoskich zmniejsza stan zapalny i ryzyko raka jelita grubego. Dr Daniel W. Rosenberg i jego zespół z UConn School of Medicine wyjaśniają, w czym tkwi sekret.
Przyprawy to fundament gotowania - nadają aromat i głębię, smak i zapach potrawom. Ale ich rola nie kończy się na smaku. Coraz więcej badań potwierdza, że odpowiednio dobrane przyprawy mogą realnie wspierać nasze zdrowie, poprawiając trawienie, wzmacniając odporność, a nawet działając przeciwzapalnie. Poznaj słodką paprykę - "łagodną kuzynkę" papryki, która dobrze smakuje, mniej podrażnia i zawiera dużo witamin, minerałów i antyoksydantów. Dlaczego warto dorzucić słodką paprykę do gotowanych potraw?
Masz problemy z trawieniem? Zanim sięgniesz po suplementy z apteki, wypróbuj naturalny probiotyk, który możesz przygotować samodzielnie. Ten prosty napój wspiera jelita, łagodzi skutki przejedzenia i wzmacnia odporność – bez chemii i zbędnych dodatków. Oto naturalny sposób na odporność i zdrowe jelita
Pasternak, staropolski skarb w kuchni, z wyglądu bardzo przypomina pietruszkę i jest z nią spokrewniony. Smakowo to jednak inne warzywo. Słodkawy, aromatyczny i smaczny pasternak świetnie zastępuje ziemniaki. Najważniejsza korzyść to zróżnicowana, zdrowsza dieta.
Białko to jeden z fundamentów zdrowia – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspiera nie tylko mięśnie i pracę mózgu, ale także może ułatwiać odchudzanie. Gdy chcemy zwiększyć jego ilość w diecie, najczęściej sięgamy po chude mięso. Tymczasem tuż pod ręką mamy znacznie lepsze źródło – produkt bogaty nie tylko w białko, ale też witaminy i minerały. Co to takiego?
Warzywa są fundamentem zdrowej diety, ale różnią się między sobą właściwościami odżywczymi oraz wpływem na organizm. Warto przyjrzeć się mniej znanym warzywom, które mogą mieć wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie. Odkryj zapomniane warzywo, które zasługuje na więcej uwagi w twojej diecie.
Ten popularny owoc egzotyczny, doskonale znany przez wielu polskich konsumentów, skrywa pod swoją twardą skórką słodki i soczysty miąższ, który wzbogaca smak potraw. Co ciekawe, może on być cennym wsparciem dla osób dążących do wymarzonej sylwetki. Z tego powodu warto rozważyć włączenie go do codziennej diety.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.