Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Chociaż 32-letnia Agnieszka Kaczorowska nie wygrała "Tańca z Gwiazdami", niewątpliwie z Filipem Gurłaczem tworzyła najatrakcyjniejszą parę sezonu. Sporo mówiło się o nieskazitelnej figurze matki dwojga dzieci. Aż trudno uwierzyć, że tancerka i aktorka przez lata miała problem z kontrolowaniem wagi, a nawet nadwagą. Co zrobiła?
Dostajesz porządnego energetycznego kopa, ale sam smak jest bardziej łagodny, delikatny - tak w największym skrócie zachwalają kawę blonde jej zwolennicy. Znany dietetyk i technolog żywności Bartek Kulczyński koncentruje się na aspektach zdrowotnych. Jest o czym mówić!
Jak usunąć pestycydy z truskawek szybko i skutecznie? Zamiast samą wodą, sięgnij po naturalne sposoby – soda oczyszczona i ocet to domowe metody, które realnie działają. Sprawdź, czym myć truskawki przed jedzeniem, by były bezpieczne dla zdrowia i wolne od chemii.
W skyrach z Biedronki, Lidla, Piątnicy i Bakomy Fundacja Pro-Test wykryła niepokojące substancje. To składniki, które mogą mieć wpływ na zdrowie dzieci oraz osób z chorobami tarczycy. Zobacz, które skyry wypadły najgorzej i jak wybrać najzdrowszy jogurt typu islandzkiego.
Trybula ogrodowa to zioło, które warto mieć w kuchni. Obniża ciśnienie, wspiera serce, poprawia trawienie i zawiera antyoksydanty. Idealna przy diecie, w ciąży i dla urody – dostarcza cennych składników i działa lepiej niż suplementy. Jesli szukasz skutecznego sposobu na zdrowie, sięgnij po roślinę, którą ceniono już w dawnych czasach.
Dla wielu czarna kawa to napój idealny pod względem smakowym. Wiadomo, że dla większości to także napój zdrowy. Nie do końca taką lubisz? Chcesz jeszcze wzbogacić smak i aromat, a nawet przemycić substancje o działaniu prozdrowotnym? Oto kilka propozycji dr. Bartka Kulczyńskiego.
Przyprawy poprawiają smak potraw, służą zdrowiu, mogą korzystnie wpływać na metabolizm, ale też... mogą wchodzić w interakcje z lekami. Jakie przyprawy i w jaki sposób mogą oddziaływać na zażywane leki? Sprawdź, czego nie mieszać ze sobą w kuchni i w apteczce.
Owoc yuzu to azjatycki cytrus pełen witaminy C, antyoksydantów i naturalnych olejków eterycznych. Wspiera odporność, łagodzi stany zapalne i chroni organizm przed infekcjami. Sprawdź, dlaczego warto włączyć yuzu do codziennej diety i jak wpływa na zdrowie.
Szukasz sposobu, by szybciej schudnąć i czuć się lepiej? Wprowadzenie do jadłospisu zdrowych produktów wspomagających odchudzanie może przynieść zaskakująco szybkie efekty. Sprawdź, co warto jeść, aby poprawić metabolizm, poczuć sytość i zadbać o swoje zdrowie bez głodówek i wyrzeczeń.
Matcha zyskuje na popularności jako zdrowsza alternatywa dla kawy, ale nie każdy wie, że może też oddziaływać na gospodarkę żelaza w organizmie. Jeśli często pijesz ten napój, dowiedz się, czy matcha może mieć negatywny wpływ na stan zdrowia i wyniki badań.
Fibermaxxing to trend, który szturmem zdobywa media społecznościowe. Jego zwolennicy przekonują, że zwiększenie spożycia błonnika to klucz do zdrowia, lepszego trawienia i utraty wagi. Ale czy na pewno warto bezkrytycznie iść za tą modą?
Najlepsze mleko z Biedronki? Dietetyk Michał Wrzosek wskazuje konkretny produkt, który jego zdaniem warto mieć w lodówce. Sprawdź, które mleko najlepiej wspiera wchłanianie witamin i może być dobrym wyborem na co dzień dla osób dbających o zdrową dietę.
Miód gryczany smakuje wybornie, chociaż zazwyczaj nie lubią go dzieci. Nie daj się prosić: weź go na kanapkę, do naleśnika, dodaj do przestudzonej herbaty, a nawet do gulaszu. Zdania co do tego, który miód jest najzdrowszy, ale akurat ten znajduje wielu zwolenników. Ceniony jest głównie za szlachetność i wyjątkowość.
Nie musisz codziennie robić badań, żeby rozwiać wątpliwości dotyczące swojego zdrowia – wystarczy, że spojrzysz… do toalety. Mocz to nie tylko efekt uboczny picia kawy i wody, ale także cenne źródło informacji o tym, co dzieje się w twoim organizmie. Kolor, zapach – każdy szczegół może coś zdradzić. Brzmi jak żart? A jednak to właśnie mocz bywa jednym z pierwszych sygnałów ostrzegawczych, które mogą pomóc wykryć odwodnienie, infekcję czy zaburzenia metaboliczne.
Czy istnieje naturalny sposób, by złagodzić ból stawów i stan zapalny bez sięgania po leki? Okazuje się, że tak - jeden owoc może działać równie skutecznie jak ibuprofen. Zawiera związki, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, a do tego wspierają ogólną kondycję organizmu.
Postanowienia noworoczne spod znaku „od 1 stycznia” się odchudzam z pewnością już odeszły w niepamięć. Teraz wchodzimy w fazę „schudnę do wakacji”. A do wakacji – zakładając, że zaczynamy je 1 lipca – zostały już niespełna 2 miesiące. Ile można schudnąć do wakacji? Czy zdążymy zrzucić 5 kg do wakacji? Podpowiemy, jak zredukować wagę – i to bez skrupulatnego liczenia kalorii.
Najlepsze jogurty z Biedronki 2025? Ekspert ocenił, które naprawdę warto wrzucić do koszyka. Oto jogurty bez cukru i z wysoką zawartością białka, które biją konkurencję na głowę. Sprawdź, które wybrać, jeśli zależy ci na smaku, składzie i dobrej cenie.
Pigwa, często określana mianem polskiej cytryny, wyróżnia się wysoką zawartością witaminy C i przeciwutleniaczy, dlatego jej obecność w diecie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Zebrana jesienią idealnie nadaje się do przygotowania aromatycznego octu, który nie tylko podkreśla smak potraw, ale dostarcza też cennych mikroelementów.
O tym pierwiastku często zapominamy. Nie jest taki „modny” jak magnez, chociaż jego działanie idzie z nim w parze. Niedobór może powodować dolegliwości, takie jak skurcze mięśni, ale i problemy kardiologiczne. Kiedy możemy mówić o niedoborze potasu? Jak go rozpoznać, a jak zniwelować? Kiedy niedobór potasu może być groźny? Wyjaśniamy, jak i dlaczego warto zadbać o optymalny poziom potasu.
Waga może wprowadzać w błąd, zwłaszcza gdy redukcja tkanki tłuszczowej nie idzie w parze z utratą kilogramów. Z tego względu coraz więcej osób wybiera zdjęcia sylwetki jako alternatywną formę monitorowania postępów. To prosty, a zarazem skuteczny sposób, by zobaczyć prawdziwe efekty pracy nad swoim ciałem.
Mięso grillowane lub pieczone może pozostawiać trudne uczucie ciężkości w żołądku po spożyciu, jednak istnieją sposoby, aby ułatwić trawienie takich potraw. Kluczem do tego są odpowiednie przyprawy, a jedna z nich, popularna w bułgarskiej kuchni, to czubryca.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.