Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Zależy ci na kontrolowaniu wagi i kalorii, a zarazem budowaniu masy mięśniowej? Poznając wyniki najnowszego, randomizowanego badania University of Arkansas for Medical Sciences (UAMS) z pewnością dowiesz się, czy w twojej diecie bardziej sprawdzi się czysta wołowina, czy sojowe zamienniki mięsa. Odpowiedź nie spodoba się wszystkim.
Nie wystarczy, żeby była zielona, ma być jeszcze sencha? Z takim poglądem niewątpliwie zgodzi się wielu Japończyków, bo to ich tradycyjna herbata, ceniona ze względu na smak, a przede wszystkim walory prozdrowotne. Nie ma niczego lepszego od kubka dobrego naparu w jesienne poranki, zwłaszcza gdy przed tobą ciężki dzień.
Miód nostrzykowy, choć mniej znany, wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami i ceniony jest zarówno za smak, jak i korzyści zdrowotne. Powstaje z nektaru kwiatów nostrzyka, ma delikatny aromat, a jego działanie wspiera kondycję organizmu. Wspomaga krążenie krwi i zdrowie serca oraz wykazuje właściwości uspokajające.
Mają mnóstwo witamin, minerałów, przeciwutleniaczy oraz innych substancji wspierających organizm. Są silnie odżywcze, naturalne i niezwykle skoncentrowane. A do tego idealnie wzbogacą smak Twoich dań. Co jeszcze warto wiedzieć o superfood – superżywności do zadań specjalnych, np. czarnym bzie, karczochu czy aceroli? Sprawdź, jak dobrze znasz te niepozorne rośliny!

Tekst sponsorowany

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Wielkiej Brytanii wskazują na niezwykłe właściwości czarnej porzeczki, która może wspomagać spalanie tłuszczu. Szczególnie interesujący jest ekstrakt z nowozelandzkiej odmiany tego owocu. Badacze zauważyli, że może on zwiększyć tempo spalania tkanki tłuszczowej nawet o 61 procent.
Na temat właściwości zdrowotnych soplówki jeżowatej krąży wiele informacji, często publikowanych przez producentów żywności oraz suplementów, którzy promują ten "magiczny grzyb". Jednak jak wiele z tych twierdzeń jest prawdziwych? Osoby, które doświadczyły zatrucia, mówią, że objawy mogą utrzymywać się przez wiele lat.
Czarny imbir, mniej znany kuzyn popularnego imbiru, zyskuje coraz większą popularność dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Może wspierać układ odpornościowy, poprawiać funkcjonowanie mózgu, wpływać na poprawę jakości snu, wpierać mięśnie i... libido. Co to jest czarny imbir i jak się go je?
Decyzja o tym, że czas zrzucić kilka kilogramów może być podyktowana różnymi czynnikami. W przypadki 47-letniej mamy dwójki dzieci, punktem zwrotnym okazał się... koncert Taylor Swift. Teraz po niecałym roku udało się jej schudnąć ponad 26 kilogramów.
Jesienna aura sprzyja częstszym infekcjom, a osłabiony organizm potrzebuje wsparcia, aby szybciej wrócić do formy. Odpowiednia dieta może odegrać kluczową rolę w procesie rekonwalescencji, dostarczając niezbędnych składników odżywczych i wzmacniając układ odpornościowy. Jakie posiłki pomogą organizmowi w walce z chorobą?
Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów, a wielu z nas lubi wzbogacać ją o różnorodne dodatki. Połączenie jej z cytryną wywołuje jednak wiele kontrowersji i pytań dotyczących wpływu na zdrowie. Czy rzeczywiście istnieje powód do obaw? Ekspert postanowił rozwiać wątpliwości, analizując korzyści i zagrożenia płynące z picia herbaty z cytryną.
Dania z ryżem to dla wielu osób smaczna alternatywa klasycznych potraw z ziemniakami. Zwłaszcza kiedy nie mamy zbyt wiele czasu i chcemy szybko przygotować coś na ciepło. Katarzyna Bosacka zwraca uwagę na rodzaj sprzedawanych produktów. Okazuje się, że różnica jest nie tylko w cenie.
Zbliża ci się poważny sprawdzian, egzamin albo prezentacja w pracy, więc chcesz wypaść jak najlepiej? Oprócz dokładnego przygotowania, pomóc może w tym jeden, przepyszny produkt. Eksperci są zgodni co do jego dobroczynnych właściwości. O jakim owocu mowa?

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.