Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Wyobrażasz sobie wigilijne potrawy bez przypraw? Teoretycznie to możliwe, ale pozbawilibyśmy się nie tylko smaku. Niby szczypta, a może budować klimat i zapadać w pamięć na lata. Im więcej ziół i innych przypraw w naszej kuchni, tym zwykle lepiej dla organizmu. W menu świątecznym nie może jednak zabraknąć przede wszystkim tej trójki.
Kawa - wiele osób bez niej nie może wyobrazić sobie poranka. Jednak nie każdy przepada za smakiem zwykłej czarnej. Często więc dodaje się do niej różne przyprawy, nie tylko dla smaku, ale również dodatkowych właściwości. Warto wypróbować dodania tej orientalnej mieszanki.
Kanapki z pasztetem to jeden z najczęstszych wyborów Polaków zwłaszcza kiedy w grę wchodzi posiłek na szybko. Sycące drugie śniadanie ma jednak pewien mankament. NHS, czyli brytyjski odpowiednik polskiego Narodowego Funduszu Zdrowia ostrzega, że zbyt częste spożywanie produktów z wątróbką może osłabić kości.
Zdrowie oczu w dużej mierze zależy od diety, a odpowiednie produkty mogą zapobiec wielu problemom ze wzrokiem. Niestety superżywność dla oczu jest pomijana przez 75 proc. osób w codziennej diecie. Dowiedz się, jakie produkty warto wprowadzić do stałego jadłospisu i jak wspierają wzrok.
Matt Damon to jeden z najpopularniejszych amerykańskich aktorów. Niedawno przygotowywał się do jednej z najważniejszych ról w swojej karierze, co, jak przyznał, wiązało się to z ekstremalną dietą. Chociaż przyniosła spektakularne efekty, była dla niego wyniszczająca.
A jednak czasem cukier krzepi - nie tylko ten z dobrych węglowodanów, wolno uwalniany, zawarty w wartościowych produktach. Słodycze o wysokiej zawartości cukru zasadniczo mają katastrofalny wpływ na nasze zdrowie? Prawda, ale wszystko zależy od ich formy i dawki. Duże badanie tego dowodzi.
Cukier jest obecny w wielu produktach spożywczych. Okazuje się jednak, że to nie słodkie przekąski, a napoje słodzone mogą zwiększać ryzyko chorób układu krążenia - tak wykazały nowe badania. To właśnie te napoje powodują wzrost poziomu cukru we krwi i insulinooporność.
Nie zapominajcie o witaminie P, czyli przyjemności z jedzenia. Wbrew pozorom to właśnie ona sprawia, że zachowujemy nie tylko dobry nastrój, ale też zdrowe ciało, bo łatwiej przestrzegać zasad dobrej diety, gdy wybierasz z niej to, co ci smakuje. Tak przynajmniej twierdzą eksperci.
Zioła od wieków są cenione za swoje właściwości uspokajające i wyciszające. Choć melisa cieszy się największą popularnością, istnieje wiele roślinnych alternatyw, które mogą wspomóc redukcję stresu, złagodzić lęki, poprawić nastrój i ułatwić zasypianie. Poznaj naturalne metody dbania o spokój i zdrowie.
Popularny dodatek do żywności, karagen (E 407), może przyczyniać się do zapalnych chorób jelit, cukrzycy i innych problemów zdrowotnych – twierdzą niemieccy naukowcy. Badania wskazują na jego negatywny wpływ na barierę jelitową, zwłaszcza u osób z nadwagą, co może mieć długotrwałe skutki zdrowotne.
Ochota na słodkie przekąski może być wynikiem niedoboru chromu, ale także niewłaściwej diety. Spożywając posiłki o wysokim indeksie glikemicznym, sprawiamy, że nagle wzrasta poziom cukru we krwi. Żeby przerwać tę spiralę, należy sięgnąć po napoje, które hamują chęć zjadania kolejnych słodkich rzeczy.
Czy kawosze zyskają kolejny powód do radości i nowy argument, przemawiający za piciem kawy? Z ogromnej metaanalizy przeprowadzonej przez portugalskich naukowców wynika, że ulubiony napój milionów osób na całym świecie nie tylko może wspierać zdrowie, ale też wydłużyć życie. Wyniki opublikowano w piśmie Ageing Research Reviews.
Utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi jest kluczowe dla zdrowia. Niewłaściwa dieta może prowadzić do problemów, takich jak insulinooporność lub cukrzyca. Istnieje jednak wiele produktów spożywczych, które pomagają w naturalny sposób stabilizować poziom glukozy. Oto 6 najlepszych wyborów, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu.
To, że śmieciowe jedzenie jest szkodliwe dla zdrowia, wiadomo nie od dziś. Właśnie dlatego Wielka Brytania podjęła decyzję o zakazaniu reklam promujących takie potrawy przed godziną 21:00. Jednak jedno danie, które znalazło się na liście zakazanych produktów, może zaskoczyć.
Próbujesz schudnąć, stosujesz dietę, ćwiczysz i pilnujesz deficytu kalorycznego, a waga ani drgnie? Frustracja z powodu braku efektów może mieć prozaiczne wyjaśnienie. Dietetyczka dr Hanna Stolińska wskazuje, że przyczyną problemów z redukcją masy ciała mogą być zaburzenia, których nie jesteśmy świadomi. Sprawdź, co może blokować efekty.
Pau d’Arco, znana również jako herbata Inków, oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Wspiera układ odpornościowy, poprawia funkcjonowanie wątroby i układu pokarmowego, a to tylko niektóre z jej zalet. Dowiedz się, jak ten naturalny napój wpływa na zdrowie i kiedy warto po niego sięgnąć.
Owoce to powszechnie doceniany element zdrowej diety, ale niewiele osób wie, że niektóre z nich mogą znacząco wpłynąć na wyniki badań krwi. Dodanie ich do codziennego menu może pomóc obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i jednocześnie podnieść stężenie "dobrego" cholesterolu HDL. Jakie owoce sprzyjają zdrowiu serca?
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja, to powszechna dolegliwość dotykająca wiele osób w różnym wieku. Szacuje się, że niemal połowa dorosłej populacji cierpi na podwyższone ciśnienie krwi, często nie zdając sobie z tego sprawy. Co najlepiej zjeść na śniadanie, żeby obniżyć ciśnienie krwi?
Badania opublikowane na łamach American Journal of Human Biology wskazują, że wygląd dłoni może świadczyć o nawykach związanych z piciem alkoholu. Naukowcy dostrzegli zależność pomiędzy długością palca serdecznego a nadużywaniem trunków.
Czy stres daje ci w kość? Na szczęście naukowcy wskazują na dwa powszechnie dostępne napoje, które mogą pomóc w walce z napięciem i poprawić nastrój. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że jeden z nich znajdziesz w swojej kuchni. Sprawdź, jakie to napoje i w jaki sposób działają.
Regularne jedzenie ciemnej czekolady może obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2 aż o 21% – wynika z badań naukowców z Harvardu. Mleczna czekolada takiego efektu nie daje, a dodatkowo sprzyja przybieraniu na wadze. Dlaczego gorzka odmiana jest lepsza dla zdrowia? Sprawdź, co mówią najnowsze wyniki badań.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.