Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Są jednymi z najzdrowszych owoców. Pełne przeciwutleniaczy zapewnią również solidną dawkę witaminy C. Wzbogacą smak wielu potraw, są także idealnym dodatkiem do wielu napojów, a ich korzyści zdrowotne tworzą długą listę zalet wynikających z ich regularnego stosowania.
Ten odżywczy i zdrowy napój niesie za sobą mnóstwo korzyści zdrowotnych. Podkręca przemianę materii, zapobiega zakwaszaniu organizmu, a także wzmacnia odporność. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Wystarczy, że masz w domu te dwa składniki.
Lubimy naśladować ludzi sukcesu, wierząc, że przez podobne nawyki, kiedyś dorobimy się podobnych fortun. Trudno wskazać, w jakim stopniu taka taktyka się sprawdza, ale zawsze warto próbować. Podpowiemy, co i jak jedzą ludzie sukcesu i ile, nomen omen, na tym zyskują.
Szparagi coraz częściej goszczą na talerzach Polaków. I słusznie, bo są niskokaloryczne oraz bogate w wiele cennych właściwości. Znawcy tych bylin wiedzą, że po ich zjedzeniu, może pojawić się charakterystyczny zapach moczu. Ekspertka wyjaśnia, u kogo może wystąpić ten nietypowy skutek uboczny oraz kiedy można się go spodziewać.
Zdrowy napój dla zdrowia i samopoczucia? "Magiczna" woda jęczmienna - naturalny sposób na odchudzanie, obniżenie cholesterolu i cukru we krwi. To prosty napój, który można przygotować w domu zaledwie z dwóch składników. Sprawdź, jak wpływa on na organizm oraz jak go przygotować.
Jeszcze parę dekad temu - m.in. z uwagi na brak smacznych i słodkich alternatyw – należała do grona szczególnie popularnych przysmaków. Współcześnie sięgamy po nią nieco rzadziej. A szkoda, bo jest pełna zdrowotnych właściwości.
Ryż to podstawa wielu dań, nie tylko w kuchni azjatyckiej. Jednak osoby, które go jedzą, mogą być narażone na syndrom smażonego ryżu – rodzaj zatrucia pokarmowego, do którego może dojść wówczas, kiedy potrawa jest niewłaściwie przechowywana i kilkukrotnie podgrzewana. Ryzyko jest spore, ale można go uniknąć.
Cellulit, nasz plażowy wróg numer 1. Wraz z nadejściem lata i bardziej skąpych strojów pojawia się dylemat: zasłonić, odsłonić, a może zwalczyć? Czy prawdą jest, że cellulit w życiu każdej kobiety jest nieunikniony i że bywa nieodwracalny? Razem z ekspertem sprawdzamy, co możemy zrobić z „pomarańczową skórką".
Brak kontroli nad ciśnieniem krwi to prosta droga do groźnych powikłań, dlatego obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia, ma ogromne znaczenia dla zdrowia. Zdaniem eksperta wystarczą trzy proste kroki, które pomogą naturalnie obniżyć ciśnienie krwi i chronić przed niebezpiecznymi skutkami tego stanu.
Dietetycy są zgodni, że skuteczne odchudzanie wymaga zmiany nawyków żywieniowych. Dlatego warto poznać sekret sycącego śniadania, które sprawi, że szybko i skutecznie zgubisz zbędne kilogramy.
Właściwie zbilansowana dieta oraz utrzymanie deficytu kalorycznego są kluczowymi czynnikami w procesie odchudzania. Jednak warto zwrócić uwagę nie tylko na jedzenie, ale także na napoje, które spożywamy. Jednym z polecanych napojów dla osób dążących do utraty wagi jest herbata miętowa. Pijąc jedną filiżankę dziennie, możemy schudnąć.
Wyniki nowego badania wykazały, że dieta roślinna może odgrywać znaczącą rolę w zapobieganiu blokowania tętnic, tym samym zmniejszając ryzyko chorób takich jak udar mózgu lub zawał. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy przeanalizowali 30 badań opublikowanych w ciągu ponad 40 lat.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.