Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Naukowcy z Uniwersytetu Cornella w Stanach Zjednoczonych odkryli, że mniejsze gatunki ryb są nie tylko o wiele bardziej odżywcze, ale również zawierają mniej rtęci. Na tym jednak nie koniec, Okazuje się, że są również mniej podatne na przeołowienie.
Wybór odpowiedniego mleka może być wyzwaniem, zwłaszcza gdy rynek oferuje tak wiele opcji - od tradycyjnego krowiego po roślinne, takie jak migdałowe czy kokosowe. Każdy rodzaj ma swoje zalety, dlatego warto poznać właściwości mleka, aby wybrać te najbardziej odpowiadające twoim potrzebom zdrowotnym.
Uczucie wzdęcia po dużym posiłku jest powszechnym problemem. Wiele osób czeka, aż to samo minie albo pomija kolejny posiłek. Nie ma jednak takiej potrzeby, a eksperci twierdzą, że jest to wręcz niewskazane. Jak więc poradzić sobie z uczuciem wzdęcia.
Choć kofeina w umiarkowanych dawkach jest bezpieczna, a nawet zdrowa to już zbyt duża ilość może poważnie zagrozić zdrowiu. Należy pamiętać, że tego rodzaju składnik jest także obecny w napojach energetycznych czy liściach herbaty. Dlatego poniżej zwracamy uwagę na 9 poważnych skutków ubocznych.
Wiele osób sięga po różnorodne przekąski, myśląc, że są zdrowym wyborem. Jednak niektóre z nich kryją w sobie zaskakujące ilości cukru, co może wpływać na nasze zdrowie. Dietetyk ostrzega przed popularnym produktem, który, mimo że jest reklamowany jako superfood, może okazać się prawdziwą pułapką dietetyczną.
Nie ma wątpliwości - miód to głównie cukier. Ten stanowi ok 70 proc. składu, ale my dar pszczół cenimy nie za to. Wśród różnych substancji słodzących, miód niewątpliwie należy do tych zdrowszych, a nawet może działać prozdrowotnie. Wszystkie prawdziwe miody są dobre, a niektóre jeszcze lepsze. Różni je nie tylko kolor.
Auchan poinformował swoich klientów o wycofaniu z asortymentu sklepu popularnej herbaty ziołowej. Sieć została zobligowana do wycofania przez Inspekcje Sanitarną. Warto sprawdzić, czy nie mamy ich w swojej szafce.
Wiemy, jak ważne jest picie wody i że korzysta na tym cały organizm. Okazuje się jednak, że łatwo w paść w różne pułapki. Certyfikowany lekarz rodzinny wyjaśnia, jak odpowiednie nawodnienie wpływa nie tylko na poziom energii, koncentrację czy ogólne samopoczucie. Zdradza także jakie powszechne błędy w piciu wody popełniamy zwłaszcza kiedy zaczynamy się starzeć.
To warzywo, pełne witamin i minerałów, nie tylko wspiera zdrowe trawienie, ale może również pomóc w profilaktyce nowotworów. Właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne cykorii sprawiają, że warto wprowadzić ją do codziennej diety. Dowiedz się, dlaczego powinna zagościć w twoim jadłospisie.
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie wszystkie jednak produkty powinny być jego częścią. Gastroenterolog zdradził pięć najbardziej niezdrowych produktów śniadaniowych. Lepiej trzymać się od nich z daleka.
Niektóre produkty, które spożywamy regularnie, mogą wpływać na nasz wygląd i przyspieszać proces starzenia. Choć niektóre z nich wydają się nieszkodliwe, ich częsta obecność w diecie może negatywnie wpływać na skórę, przyspieszając jej wiotczenie i pojawianie się zmarszczek. O jakie produkty chodzi?
Na pewno wiesz, co kryją słoiczki z miodem? Wiele z nich w rzeczywistości wypełniają syropy cukrowe, a przeprowadzona obróbka pozbawia miód walorów zdrowotnych. Jak w takim razie wybrać ten dobry? Podpowiada niezawodny dr Bartek Kulczyński.
Podczas odchudzania najtrudniej pozbyć się tkanki tłuszczowej z okolic brzucha. Kobiety często skarżą się, że przechodząc na dietę, czy rozpoczynając treningi, najpierw tracą objętość w biuście, co wcale nie jest pocieszające. Natomiast brzuch, jaki był, taki jest. Możliwe jednak, że powodem są napoje, których należy unikać.
Dieta ketogeniczna ma swoje zalety i zyskała sporą popularność. Jej podstawową zasadą jest wykluczenie węglowodanów. A zatem podstawą żywienia powinno być białko i tłuszcze. Niestety jak każda restrykcyjna zmiana, także i ta forma niesie ze sobą zagrożenia i nie jest odpowiednia dla wszystkich. Przedstawiamy kilka przykładów osób, które skusiły się na to rozwiązanie i nie zrobiłyby tego kolejny raz.
Katarzyna Bosacka od lat stoi na straży zdrowego stylu życia i chętnie dzieli się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi popularnych produktów. Niedawno pod lupę wzięła lubiane słodycze. Wystosowała nawet pewien apel.
Jak niemal każda ryba, karmazyn pacyficzny wpływa znakomicie na serce, nerwy i odporność, ale wg rankingu BBC jest najlepszy. Dostał aż 89 punktów na sto, uwzględniając także wpływ na urodę, metabolizm, szczupłą sylwetkę. Nie musisz jeździć po świecie, żeby się nim zajadać. Bywa dostępny nawet w dyskontach.
W 2025 roku wybór odpowiedniej diety jest kluczowy dla utrzymania zdrowia i osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Istnieje wiele sprawdzonych planów żywieniowych, które nie tylko wspierają odchudzanie, ale także poprawiają ogólne samopoczucie. Jakie są najlepsze diety zdaniem dietetyka?
Niedogotowane mięso to poważne zagrożenie dla zdrowia, które może prowadzić do zatruć, infekcji bakteryjnych i pasożytniczych. Drób, wieprzowina czy dziczyzna wymagają szczególnej ostrożności podczas przygotowania. Sprawdź, które gatunki mięsa są najbardziej ryzykowne i jak uniknąć problemów związanych z ich spożyciem.
Od pewnego czasu w mediach społecznościowych pojawił się trend polegający na piciu galona wody dziennie, co daje 3,7 litra. To całkiem sporo, ale internauci podejmują wyzwanie, a później dzielą się tym, jak na tak dużą zmianę zareagował organizm. Choć eksperyment ma trwać 30 dni, to już po tygodniu wiele osób dostrzegło pierwsze różnice.
Skórkę pomarańczy znamy jako dodatek do pączków, czy innych słodkości. Kiedy jednak kupujemy te owoce, najczęściej zjadamy sam miąższ. Najnowsze badania nigeryjskich naukowców opublikowane w grudniu 2024 roku wskazują, dlaczego pozbywanie się skórki pomarańczy to duży błąd.
Dieta wegańska i wegetariańska u dzieci – czy taki sposób żywienia to dobry pomysł u młodych, a nawet bardzo młodych osób? Czy można zrezygnować z mięsa w diecie dziecka? Na jakie niedobory mogą szczególnie być narażone dzieci, które nie jedzą mięsa? Dietetyczka Anna Guzy rozwiewa wątpliwości w rozmowie z Poradnikiem Zdrowie.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.