Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Magda Gessler jest bez wątpienia jedną z najbardziej znanych restauratorek w naszym kraju. W jednym z niedawnych wywiadów wypowiedziała się o tym co myśli na temat odżywiania Polaków. Zdradziła, co jemy często, a co rzadziej ląduje na naszych talerzach.
Sezon na grzyby trwa już w pełni. Przygotowujemy z nich dania główne, zupy, sosy i przetwory. Nie każdy jednak wie, że grzybów nie powinno się łączyć z niektórymi rzeczami. Istnieje cała lista rzeczy, których powinniśmy unikać.
Wysoki poziom cholesterolu to problem zdrowotny, który dotyka coraz większej liczby osób i niesie za sobą poważne konsekwencje, takie jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. Zwykle jest to skutek niewłaściwej diety, m.in. nadmiernego spożycia bogatych w tłuszcze i podnoszących cholesterol serów. Sprawdź, jakie są zdrowsze alternatywy, które pozwolą sięgać po ser bez obaw o poziom cholesterolu.
Suszenie grzybów to sprawdzony sposób konserwacji. Dzięki niemu możemy cieszyć się smakiem leśnych przysmaków aż do kolejnego sezonu. Trzeba jednak wiedzieć, że nie wszystkie gatunki nadają się do tego procesu - niektóre tracą walory smakowe, a nawet stają się toksyczne po odwodnieniu. Których grzybów lepiej nie suszyć, by uniknąć problemów zdrowotnych?
Kisiel lniany jest domowym remedium na różne schorzenia, często związane z trawieniem. Chociaż można go robić na różnych bazach, takich jak woda, kefir czy jogurt, tym razem skupimy się na wersji z dodatkiem ziół. Zobacz, jakie korzyści przynosi spożywanie kisielu lnianego z dodatkiem rumianku, jak go przyrządzić i jak najlepiej go pić.
Mówi się, że sok pomidorowy to jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Korzyści z niego płynące są ogromne: wspiera pracę serca, poprawia trawienie, pielęgnuje skórę i wspomaga odchudzanie. Wystarczy już pół szklanki dziennie, by organizm otrzymał cenny zastrzyk polifenoli i antyoksydantów.
Gałka muszkatołowa, ceniona w polskich tradycjach kulinarnych, wyróżnia się intensywnym smakiem, który już w małych ilościach potrafi wzbogacić profil smakowy zarówno słodkich, jak i pikantnych dań. Jej unikalność tkwi nie tylko w swoistym aromacie, ale również w korzyściach zdrowotnych, takich jak wspieranie trawienia, pobudzanie apetytu, obniżenie cholesterolu i działania przeciwzapalne. Zalecane jest jednak umiarkowane jej użycie.
W dzisiejszych czasach coraz częściej mówi się o zaletach zdrowego odżywiania. Niestety wciąż zaskakująco dużo „pułapek żywieniowych” czeka na nas na sklepowych półkach. Część z nich wybieramy ze względu na ładne opakowanie, ale niektóre wrzucamy do koszyka z powodu pośpiechu lub nadmiaru informacji. Jakie produkty są najgorsze dla zdrowia?
Codzienna dieta powinna być urozmaicona, aby zapewnić organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Jadłospisy, które wykluczają całe grupy pokarmów, mogą prowadzić do niedoborów witamin, minerałów i innych kluczowych substancji. Dlaczego różnorodność w diecie jest tak ważna?
Charakterystyczny smak czarnuszki to połączenie nuty gorzkawej, korzennej z delikatną pikanterią. Może nie przypaść do gustu każdemu, ale rezygnacja z czarnuszki to strata, zwłaszcza biorąc pod uwagę jej prozdrowotne właściwości. Wśród nich wyróżniają się te wspierające odchudzanie.
Egzotyczny, pochodzący z Ameryki Południowej owoc od wieków był ceniony za swoje prozdrowotne właściwości. Najnowsze badania naukowe wykazały, że papaja – bo o niej mowa – pomaga zapobiegać otyłości, a do tego chroni wątrobę i oczyszcza z toksyn.
"Jeśli trafi do rosołu, to razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i ma potencjalne działanie rakotwórcze" - ostrzega Baszar El-Helou, ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. O czym mowa?

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.