Diety i żywienie

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego, uniwersalnego modelu żywienia. W każdym przypadku należy uwzględnić szereg czynników, które determinują nie tylko skład diety, ale również gęstość energetyczną oraz ilość poszczególnych posiłków. Chcąc zadbać o dietę i żywienie warto rozważyć konsultacje z profesjonalnym dietetykiem, który pomoże wytyczyć realne cele i ułoży plan żywieniowy.

Trudno powiedzieć, dlaczego niektórzy handlowcy i dystrybutorzy oferują morszczuka akurat pod nazwą Kapensis czy Capensis. Owszem, jest ona prawidłowa, ale może wprowadzać w błąd. Chodzi o sugestię, że ryba z łowisk afrykańskich jest jakaś inna? Tak czy owak, morszczuka i inne ryby warto jeść, a wciąż za mało ich w naszej diecie.
W święta i po świętach temat przejedzenia wraca jak bumerang. Chociaż wiemy, że warto się pohamować za stołem, nierzadko na widok pyszności (szczególnie tych, po które nie sięgamy na co dzień), trudno zachować umiar. Co zrobić, jeśli przesadziliśmy z jedzeniem w święta? Jakie sposoby będą najlepsze na odtrucie organizmu? Dietetyczka wyjaśnia, jak zdrowo zrobić detoks.
Garść orzechów włoskich dziennie może zdziałać cuda dla twojego zdrowia. Wyniki badań klinicznych opublikowane w "Cancer Prevention Research" ujawniły, że regularne spożywanie orzechów włoskich zmniejsza stan zapalny i ryzyko raka jelita grubego. Dr Daniel W. Rosenberg i jego zespół z UConn School of Medicine wyjaśniają, w czym tkwi sekret.
Przyprawy to fundament gotowania - nadają aromat i głębię, smak i zapach potrawom. Ale ich rola nie kończy się na smaku. Coraz więcej badań potwierdza, że odpowiednio dobrane przyprawy mogą realnie wspierać nasze zdrowie, poprawiając trawienie, wzmacniając odporność, a nawet działając przeciwzapalnie. Poznaj słodką paprykę - "łagodną kuzynkę" papryki, która dobrze smakuje, mniej podrażnia i zawiera dużo witamin, minerałów i antyoksydantów. Dlaczego warto dorzucić słodką paprykę do gotowanych potraw?
Masz problemy z trawieniem? Zanim sięgniesz po suplementy z apteki, wypróbuj naturalny probiotyk, który możesz przygotować samodzielnie. Ten prosty napój wspiera jelita, łagodzi skutki przejedzenia i wzmacnia odporność – bez chemii i zbędnych dodatków. Oto naturalny sposób na odporność i zdrowe jelita
Pasternak, staropolski skarb w kuchni, z wyglądu bardzo przypomina pietruszkę i jest z nią spokrewniony. Smakowo to jednak inne warzywo. Słodkawy, aromatyczny i smaczny pasternak świetnie zastępuje ziemniaki. Najważniejsza korzyść to zróżnicowana, zdrowsza dieta.
Białko to jeden z fundamentów zdrowia – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspiera nie tylko mięśnie i pracę mózgu, ale także może ułatwiać odchudzanie. Gdy chcemy zwiększyć jego ilość w diecie, najczęściej sięgamy po chude mięso. Tymczasem tuż pod ręką mamy znacznie lepsze źródło – produkt bogaty nie tylko w białko, ale też witaminy i minerały. Co to takiego?
Warzywa są fundamentem zdrowej diety, ale różnią się między sobą właściwościami odżywczymi oraz wpływem na organizm. Warto przyjrzeć się mniej znanym warzywom, które mogą mieć wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie. Odkryj zapomniane warzywo, które zasługuje na więcej uwagi w twojej diecie.
Ten popularny owoc egzotyczny, doskonale znany przez wielu polskich konsumentów, skrywa pod swoją twardą skórką słodki i soczysty miąższ, który wzbogaca smak potraw. Co ciekawe, może on być cennym wsparciem dla osób dążących do wymarzonej sylwetki. Z tego powodu warto rozważyć włączenie go do codziennej diety.
Ciemna, mleczna, a może biała - która czekolada jest najlepsza dla zdrowia? Patrycja Mochocka, dietetyczka kliniczna Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu, nie ma wątpliwości – jedna z nich wygrywa zarówno pod względem składu, jak i zawartości minerałów oraz antyoksydantów.
Kawa to dla wielu osób nieodłączny element poranka, sposób na pobudzenie, dodanie energii i zwiększenie produktywności. Sekret tkwi w kofeinie, naturalnym "dopalaczu" o właściwościach stymulujących. Jeśli chcesz doświadczyć jeszcze silniejszego efektu pobudzenia, wypróbuj inny napój, który zaskoczy cię, zapewniając wyjątkową ostrość umysłu.
Sałata to nieodłączny element zdrowej diety, ale czy wiesz, że nie każda odmiana ma tyle samo wartości odżywczych? Dietetyczka stworzyła ranking, który pomoże ci wybrać najlepsze warzywa liściaste dostępne w supermarketach. Sprawdź, która sałata zasługuje na miano najzdrowszej.
Na polskich łąkach rośnie roślina o cennych właściwościach leczniczych. Często mylona z ostem, skrywa w sobie sekret zdrowia i długowieczności. Mowa o ostropeście plamistym, z którego pozyskiwany jest jeden z najcenniejszych olejów. Olej z ostropestu od wieków wspiera zdrowie wątroby, poprawia kondycję skóry i włosów. Poznaj jego właściwości i dowiedz się, jak włączyć go do swojej diety, by cieszyć się lepszym samopoczuciem każdego dnia.
Propionian wapnia (E282) to popularny konserwant dodawany do pieczywa, bułek i wypieków pakowanych. Chroni przed pleśnią, ale wciąż budzi kontrowersje. Sprawdź, czy E282 jest bezpieczny dla zdrowia i jak wybierać chleb, by unikać sztucznych dodatków.
Żylaki to nie tylko problem estetyczny – to sygnał, że z układem krążenia dzieje się coś niedobrego. Wypukłe, poszerzone żyły czy delikatne „pajączki” na nogach często są pierwszym objawem przewlekłej niewydolności żylnej, która – jeśli zostanie zignorowana – może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak owrzodzenia żylne, zakrzepica czy stany zapalne żył. Codzienne nawyki, także te związane z piciem niektórych napojów, mogą przyczyniać się do pogarszania stanu żył. Sprawdź, które napoje warto wykluczyć z diety, aby wspierać zdrowie swojego układu krążenia.
Jest jednym z najchętniej wybieranych warzyw w Polsce. Od dłuższego czasu cieszy się zasłużoną popularnością w codziennym menu. Najbardziej cenimy go za chrupkość i orzeźwiającą świeżość, ma niewielką ilość kalorii, doskonale nawadnia organizm i skutecznie gasi pragnienie. Ma też korzystny wpływ na zdrowie.
Oto zdrowa propozycja bogata w białko, żelazo i CLA i jedno z najbardziej wartościowych mięs. W Europie gości na wielkanocnych stołach, a w Polsce jest zapomniana. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne ma mleczna jagnięcina i dlaczego dietetycy polecają ją dzieciom, seniorom i osobom z problemami trawiennymi.
Najlepszy chleb z Biedronki według dietetyka to pieczywo, które ma tylko trzy składniki i dostarcza błonnik wspierający trawienie. Chleb żytni 100% bez drożdży to zdrowy wybór na co dzień. Sprawdź, dlaczego warto go jeść, na co zwracać uwagę i jakich chlebów lepiej unikać.
Wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się sezon na zbieranie bluszczyku kurdybanku. Choć często uznawany za chwast, od wieków zajmuje ważne miejsce w medycynie ludowej. Dziś nieco zapomniany, zasługuje na przypomnienie ze względu na swoje cenne właściwości zdrowotne.
Znajdziesz go w niemal każdym sklepie. Jest słodki, orzeźwiający, niskokaloryczny i odżywczy. Melona śmiało można jeść je na kolację, gdyż ułatwia zasypianie i skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. To dopiero początek zalet!
Majonez to popularny dodatek do wielu dań, szczególnie sałatek, ale nie wszystkie dostępne na rynku są równie korzystne dla zdrowia. Michał Wrzosek, ekspert ds. żywienia i doktor dietetyki, przeanalizował składy różnych majonezów i wskazał ten, który uważa za najmniej wartościowy. Dowiedz się, którego majonezu lepiej unikać podczas robienia zakupów.

Choć dieta może kojarzyć się z kuracją odchudzającą, jest to błędne postrzeganie tego pojęcia. Jako dietę należy rozumieć zrównoważony system odżywiania, który dostarcza odpowiedniej ilości mikro- i makroskładników, fitoskładników, a także witamin i minerałów. Niezbędnym elementem żywienia jest także prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dobrze ułożona dieta powinna uwzględniać wiek i płeć, tryb życia, aktywność fizyczną oraz indywidualne ograniczenia zdrowotne (np. choroby glutenozależne, problemy z układem pokarmowym).

Na odpowiednie żywienie musimy uważać wszyscy, ale szczególną uwagę powinny na nią zwrócić dzieci i młodzież w wieku rozwojowym, kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz sportowcy, u których występuje wyraźna zależność między dietą a wynikami.

Wśród dostępnych modeli żywienia można znaleźć zarówno diety codzienne, jak i wykluczające. Przykładem diet wykluczających jest np. weganizm lub wegetarianizm, które opierają się na unikaniu spożywania określonego rodzaju pokarmów. Należy pamiętać, aby eliminować poszczególne produkty z diety wyłącznie na podstawie przesłanek medycznych, po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. W przeciwnym razie łatwo doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a nawet wyindukować różnego rodzaju choroby, jak np. refluks żołądka. Żaden model żywienia, poza okresowo stosowanymi dietami medycznymi, nie powinien prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Znajomość podstaw zdrowego odżywiania ułatwia przygotowywanie posiłków, które będą nie tylko smaczne, ale dostarczą organizmowi niezbędnych substancji.