"Po dobie obserwowano znaczącą poprawę elastyczności tętnic". Dr Kulczyński o nr 1 przeciw miażdżycy
Chyba mało kto postawiłby na tę substancję, a jednak, jak przekonuje dr Bartek Kulczyński, są niepodważalne dowody. Nasz układ krążenia potrzebuje tlenku azotu, żeby uniknąć miażdżycy. Skąd go brać? Najlepiej spożywać produkty, które pozwalają organizmowi go wytworzyć. Na czele listy buraki, ale nie tylko.

Tlenek azotu to uznany sojusznik naszego serca i naczyń. Bez tej substancji nasz układ krążenia nie może działać prawidłowo - przekonuje dietetyk kliniczny i technolog żywności dr Bartek Kulczyński.
Tlenek azotu odgrywa istotną rolę nie tylko w profilaktyce, ale także może wspierać proces leczenia, łagodząc przebieg problemów kardiologicznych.
Produkty bogate w nieorganiczne związki azotu pozwalają znacząco podnieść jego poziom w organizmie. To co warto jeść?
Tlenek azotu odkrycie warte Nobla
Wiedza na temat roli tlenku azotu w układzie krwionośnym nie jest nowa.
Już w 1998 roku Robert F. Furchgott, Louis J. Ignarro i Ferid Murad otrzymali Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii za odkrycie roli tlenku azotu jako cząsteczki sygnałowej w układzie krążenia.
Ich badania wykazały, że tlenek azotu (NO) odgrywa kluczową rolę w rozluźnianiu mięśni gładkich naczyń krwionośnych, co wpływa na regulację ciśnienia krwi.
Odkrycie to miało ogromne znaczenie dla medycyny, ponieważ pozwoliło na lepsze zrozumienie mechanizmów regulacji ciśnienia krwi oraz opracowanie nowych leków, takich jak nitrogliceryna, która uwalnia NO w organizmie.
A jak zapewnić organizmowi odpowiedni poziom tlenku azotu nie w sytuacji zagrożenia, tylko na co dzień? Jedz warzywa bogate w azotany.
6 warzyw, które szczególnie sprzyjają sercu
Warzywa bogate w nieorganiczne związki azotu, z których organizm może wytworzyć cenny tlenek azotu, to przede wszystkim: buraki, botwina, rukola, szpinak, sałata i kapusta.
Dr Kulczyński powołuje się na badania z 2015 i 2021 roku, w których nie tylko wskazano na kolejne zalety tlenku azotu dla serca, ale także dowiedziono, że jego poziom mozna szybko modyfikować z pomocą produktów spożywczych.
Okazuje się, że dieta bogata w źródła azotanów zapobiega sztywności tętnic i poprawia stan śródbłonka, czyli warstwy wyściełającej wnętrze żył i tętnic.
7-dniowa dieta bogata w warzywa obfitujące w związki azotowe wpływa korzystnie na układ krążenia, a korzystne zmiany można zaobserwować już po dobie.
Uczestnicy kanadyjskiego badania, o którym mówi Kulczyński, zostali zobowiązani do jedzenia zupy szpinakowej, warzywa obfitującego w azotany. Grupa kontrolna jadła zupę ze szparagów.
Już następnego dnia u uczestników spożywających zupę ze szpinaku zaobserwowano poprawę elastyczności tętnic. Po 7 dniach ciśnienie skurczowe obniżyło się średnio o 3,5 mmHg, a rozkurczowe o 2,5 mmHg.
Budowa serca
Kim jest dr Bartek Kulczyński
Doktor Bartek Kulczyński to uznany ekspert w zakresie diety i żywienia, w dodatku niezwykle popularny: Jego kanał na YouTube subskrybuje ponad milion ludzi, chociaż porady doktora nie są powierzchowne, krótkie i schlebiające oczekiwaniom widza. Dr Kulczyński umie mówić prosto o trudnych rzeczach i rozprawia się z mitami.
Były redaktor czasopisma naukowego "Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii", dietetyk kliniczny i technolog żywności, który ma w dorobku ok. 70 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym (w takich wydawnictwach jak Elsevier, Springer czy Taylor & Francis) i ok. 300 artykułów popularno-naukowych, omawia popularne i ważne tematy, jak cukrzyca typu 2, odchudzanie czy żywienie w profilaktyce chorób. Proponuje też gotowe, zdrowe przepisy.
