Odpowiednio zamrożony jest przyjacielem serca, wątroby i jelit. Nie żałuj sobie cały rok
Przed laty okrzyknięto go królem żelaza, bo miał go mieć mniej więcej tyle, co mięso. Dziś już wiemy, że za rekordowymi wynikami krył się ludzki błąd. Nie zmienia to jednak faktu, że szpinak jest bardzo zdrowy i warto go zaprosić na swój stół. Masz wątpliwości, czy po mrożeniu nadal obfituje w cenne składniki odżywcze? Niesłusznie, ale warto jednak wiedzieć, jak mrozić szpinak, by zachował smak i optymalną zawartość witamin oraz minerałów.
Przede wszystkim warto podkreślić, że mrożenie nie wyjaławia żywności tak, jak się czasem sądzi. Podczas mrożenia ubytek witamin czy biopierwiastków jest minimalny, praktycznie bez znaczenia dla zdrowia. Mrozić można niemal wszystkie warzywa. Wyjątek stanowi sałata, bakłażan, rzodkiewki oraz ogórki. Z powodu dużej zawartości wody po rozmrożeniu tracą walory smakowe i przyjmują niekorzystną konsystencję. A szpinak? Jeśli chcesz zrobić zimowe zapasy, niewątpliwie warto. Możesz to zrobić na kilka sposobów, ale na pewno warto rozważyć blanszowanie.
Szpinak – dlaczego warto go jeść?
Jeśli nie lubisz szpinaku, nie zmuszaj się. Z pewnością wśród zielonych warzyw znajdziesz takie, które będą ci smakowały, a też pozwolą dostarczyć organizmowi wiele cennych składników. Zanim jednak wyrzucisz go z menu, warto się zastanowić czy to faktyczna niechęć do tego warzywa, czy może kwestia przyrządzenia, na przykład niedostateczne przyprawianie.
Ci, którzy jedzą szpinak, a nie mają zdrowotnych przeciwwskazań, np. alergii, mogą być pewni, że szpinak wyjdzie im na zdrowie.
Szpinak obfituje w błonnik, witaminy (A, C, K, E i z grupy B) oraz minerały (potas, wapń). Żelaza też ma sporo, chociaż 10 razy mniej niż kiedyś mówiono (3 mg w 100 g liści). Znajdziemy w nim również cynk i selen.
Szpinak dla serca, skołatanych nerwów i układu pokarmowego
Co z tego wynika tak konkretnie? Uwielbia go twoje serce, bo zapobiega miażdżycy, dba o naczynia krwionośne i wspomaga regulację ciśnienia tętniczego.
Surowy szpinak chroni wątrobę przed niealkoholowym stłuszczeniem. Z pomocą błonnika sprząta w jelitach. Generalnie usprawnia pracę układu pokarmowego. W efekcie sprzyja regularnym wypróżnianiom, zapobiega też zaparciom i hemoroidom. W badaniach dieta bogata w błonnik została wskazana jako redukująca ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Szklanka surowego szpinaku pokrywa ok.15% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Powinny o tym pamiętać nie tylko kobiety w ciąży, które szczególnie potrzebują tej witaminy z grupy B. Jest niezbędna wszystkim, którzy chcą odpowiednio zadbać o swój układ nerwowy.
Dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny chroni nasze oczy przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Jak mrozić szpinak?
- Myjemy liście.
- Osuszamy je delikatnie, choćby odsączając na papierowym ręczniku.
- Hartujemy (blanszujemy) liście. Ten krok nie jest obowiązkowy, ale zalecany, jeśli chcesz, by po rozmrożeniu szpinak był mięsisty, zachował pierwotną barwę i smak. Liście trzeba zanurzyć na kilkanaście sekund we wrzątku, a po wyjęciu przełożyć do zimnej wody.
- Zahartowany szpinak odkładamy do całkowitego wystygnięcia i ponownie osuszamy.
- Przed umieszczeniem w zamrażarce umieszczamy szpinak w woreczkach strunowych lub plastikowych pojemnikach do mrożenia żywności. Jeśli wybór padnie na woreczki, należy pamiętać o umieszczeniu ich na górze mrożonych produktów. Ułożony niżej może się połamać.