BAKŁAŻAN - właściwości odżywcze
Bakłażan to... owoc, który ma liczne właściwości i wartości odżywcze. Jest także uważany za afrodyzjak - Hiszpanie nazywali bakłażany "jabłkami miłości". Sprawdź, jakie właściwości ma bakłażan i jakie znalazł zastosowanie w kuchni.
Spis treści
- Bakłażan – właściwości zdrowotne
- Bakłażan - przeciwwskazania
- Bakłażan - wybór i przechowywanie
- Bakłażan - zastosowanie w kuchni
- Bakłażanowe specjały Anny Starmach i Jarosława Falkowskiego
Bakłażan należy do rodziny z gatunku psiankowatych. Powszechnie uważa się, że jest warzywem, ale z botanicznego punktu widzenia to 100 proc. owoc, a nawet więcej – jagoda.
W Europie pojawił się za pośrednictwem Maurów, który wędrowali z Indii – ojczyzny bakłażanów. W Polsce właściwości i wartości odżywcze oberżyny znane są od XVI w., ale uprawiane były jako roślina ozdobna.
Ich właściwości smakowe i odżywcze doceniono dopiero w XIX wieku. Uprawę bakłażanów w Europie spopularyzowali Włosi, promując warzywo jako ekskluzywny smakołyk.
Bakłażan – właściwości zdrowotne
Zaletą bakłażana jest niskokaloryczność - w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal. W 90 proc. składa się z wody, a tylko 2 proc. to cukry.
Zjadając oberżynę dostarczymy organizmowi potasu, wapnia i magnezu. To także dobre źródło błonnika. W 100 gramach bakłażana będzie go dwukrotnie więcej niż w jabłku czy brzoskwini.
Działanie zdrowotne oberżyny
- ma właściwości detoksykacyjne
- poprawia przemianę materii
- zapobiega chorobom układu krążenia
- obniża poziom cholesterolu
W skórce bakłażana zawarte są związki fenolowe, poprawiające funkcjonowanie organizmu. Wśród tych związków znajdują się m.in. antocyjany, które działają silnie antyutleniająco i odpowiadają za fioletowo-granatowy kolor skórki.
Działanie antyrakowe oberżyny potwierdzili naukowcy, wyodrębniając z niej związek o nazwie nasunina. Badania wykazują, że substancja ta ogranicza rozwój komórek rakowych.
Bakłażan - wartości odżywcze, kalorie
W 100 gWartość energetyczna - 25 kcalBiałko ogółem - 0.98 gTłuszcz - 0.18 gWęglowodany - 5.88 g (w tym cukry proste 3.53 g)Błonnik - 3.0 gWitaminyWitamina C – 2.2 mgTiamina – 0.039 mgRyboflawina – 0.037 mgNiacyna - 0.649 mgWitamina B6 - 0.084 mgKwas foliowy - 22 µgWitamina A – 23 IUWitamina E – 0.30 mgWitamina K - 3.5 µgMinerałyWapń – 9 mgŻelazo - 0.23 mg Magnez - 14 mgFosfor - 24 mg Potas - 229 mgSód – 2 mg Cynk - 0.16 mgŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Bakłażan - przeciwwskazania
Pamiętając o tym, że bakłażany są ciężkostrawne, nie powinno się podawać ich:
- dzieciom
- kobietom w ciąży
- osobom chorym na reumatyzm
- podagrę
- mającym problemy z nerkami i z układem pokarmowym
CZYTAJ TEŻ:
- CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii
- Fasolka szparagowa – właściwości i wartości odżywcze, kalorie
- KALAFIOR - właściwości i wartości odżywcze. Jak ugotować kalafior?
Bakłażan: psianka podłużna, oberżyna, gruszka miłości - to tylko niektóre z określeń fioletowego warzywa o sprężystej skórce i charakterystycznym w smaku miąższu.
Inne rośliny psiankowate oprócz bakłażanów to pomidory i ziemniaki.
Według zasad diety makrobiotycznej bakłażany i inne warzywa psiankowate powinny być wykluczone z jadłospisu, bo uważa się je za skrajnie Yin. Zgodnie z japońską filozofią makrobiotyczną ziemniaki i pomidory, uważane przez wieki za trujące, rozpropagowane zostały w Europie i Amerykach ze względów ekonomicznych. Warzywa te utożsamiane są więc z rozwojem intelektualnym i materializmem, co jest niezgodne z duchowym światopoglądem filozofii makrobiotycznego żywienia.
Czy wiesz, że... bakłażany uważane są za afrodyzjak, stąd „gruszka miłości" - jedna z nazw oberżyny.
Czytaj też: 7 warzyw, których nie można jeść na surowo
Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Bakłażan - wybór i przechowywanie
Należy wybierać owoce o sprężystej, połyskującej, gładkiej skórce i głęboko fioletowym kolorze. Należy unikać popękanych, pomarszczonych, o kolorze brązowym, niebieskim lub żółtym.
Najlepiej wykorzystać bakłażana od razu, ewentualnie może być przechowywany do tygodnia w lodówce, w komorze na warzywa i owoce.
Bakłażan - zastosowanie w kuchni
Bakłażana można obierać, ale niekoniecznie obierakiem do warzyw. Lepiej wybrać nóż.
Aby bakłażan zmiękł i stracił nieco swoją gorycz, należy go posolić, zostawić na pół godziny, po czym opłukać.
Bakłażana można piec, grillować, gotować na parze, smażyć oraz przygotować saute. Jest gotowy, kiedy widelec łatwo w niego wchodzi.
Środek bakłażana (z pestkami) można wykroić, a owoc napełnić farszem warzywno-serowym i zapiec.
Bakłażany można dodawać do gulaszów, lasagne oraz innych dań makaronowych.
Pasta z bakłażana z dodatkiem soku z cytryny, czosnku i oliwy to doskonały dodatek do kanapek. Pasta ta może posłużyć także jako dip warzywny.
CZYTAJ TEŻ: Czy bakłażany można jeść na surowo? Przepisy na dania z bakłażanów
Bakłażanowe specjały Anny Starmach i Jarosława Falkowskiego
Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN