Najlepsze, by schudnąć latem. Te zdrowe zupy pomogą zrzucić kilogramy

2023-08-23 13:00

Latem szczególnie zwracamy uwagę na fałdki, które zimą chowamy pod swetrami. Chociaż moda na wychudzone sylwetki szczęśliwie przeminęła, wciąż lubimy, gdy nasza figura staje się nieco smuklejsza. Podpowiadamy, jak w prosty sposób zredukować wagę, sięgając po zdrowe zupy.

Najlepsze, by schudnąć latem. Te zdrowe zupy pomogą zrzucić kilogramy
Autor: GettyImages Najlepsze, by schudnąć latem. Te zdrowe zupy pomogą zrzucić kilogramy

Zupy, które pomagają schudnąć

Podstawą odchudzania – zakładając, że mówimy o redukcji wagi u zdrowej osoby – jest ujemny bilans kaloryczny. To, czego obawia się wiele odchudzających się osób, to uczucie głodu, towarzyszące zmniejszeniu porcji. To jeden z mitów o odchudzaniu, ponieważ skuteczna redukcja wagi nie polega na głodzeniu się czy ekstremalnej redukcji kalorii.

Klucz do sukcesu to jedzenie dobrze zbilansowane, bogate w witaminy i minerały, sycące i smaczne. Doskonale sprawdzają się zupy, które wypełniają żołądek, ale nie zawierają zbyt dużo kalorii. Jakie zupy najlepiej sprzyjają odchudzaniu?

Uczniowie szkół gastronomicznych konkurowali w Bydgoszczy. Gotowali zupy w wielkich kotłach

Zupa kapuściana

Zupa kapuściana przed kilku laty święciła prawdziwe triumfy jako przepis na smukłą sylwetkę. Sprzyja prawidłowej pracy jelit. Jest sycąca, a także moczopędna, co sprawia, że można pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Należy jednak wystrzegać się proponowanej na bazie zupy kapuścianej tzw. diety kapuścianej, która jest mało urozmaicona i źle zbilansowana, a co za tym idzie, może powodować niedobory składników odżywczych.

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa latem smakuje najlepiej. Aromat świeżo dojrzałych w słońcu warzyw jest niepowtarzalny. Jest też bardzo zdrowa, bo bogactwo warzyw oznacza pełny bukiet witamin i minerałów. Jeśli dodamy marchew, możemy również zapewnić sobie piękny odcień skóry, a to za sprawą zawartego w niej beta-karotenu, który jest lepiej przyswajany przez organizm właśnie po ugotowaniu. Można również zamrozić bukiety świeżych warzyw, żeby stworzyć z nich pyszną i aromatyczną zupę po sezonie.

Zupa pomidorowa

Znana i lubiana zupa pomidorowa, to źródło potasu i witaminy C. Może więc sprzyjać zdrowiu serca i układu krążenia, a także poprawiać odporność. Pomidorowa nie zawiera dużo kalorii, ale sekretem są dodatki. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność, nie dodawaj śmietany ani makaronu. Jeśli bardzo tego chcesz, skorzystaj z pełnoziarnistego makaronu, który jest zdrowszy i bogaty w błonnik.

Chłodnik

Chłodnik to synonim lata. Jest orzeźwiający i bardzo zdrowy. Buraki działają korzystnie m.in. na układ krążenia, zmniejszają ryzyko anemii i poprawiają koloryt skóry. Ponadto chłodnik ma korzystny wpływ na odporność. Ta niskokaloryczna zupa to kolejny trik, który pozwoli zjeść smacznie, zdrowo i zachować smukłą sylwetkę.

Czytaj też: CHŁODNIK - litewski i nie tylko. Kalorie, właściwości odżywcze

Zupa ogórkowa

Chociaż wielu osobom zupa ogórkowa kojarzy się ze szkolnymi stołówkami, warto przemóc ewentualną niechęć do niej. Jest bardzo zdrowa i lekkostrawna. Dostarcza organizmowi witamin m.in. z grupy B. Ponadto, jeśli wykorzystamy ogórki kiszone zamiast świeżych, korzystnie wpływa na pracę jelit. Kiszonki to naturalne probiotyki, zapewniające zdrowie i odporność.

Zupa marchwiowa

Zupa marchewkowa jest bogata w witaminy i minerały, począwszy od witamin A i C, przez kwas foliowy, po wapń i żelazo. Dzięki temu nie tylko świetnie smakuje, ale znakomicie wpływa na organizm, gwarantując prawidłową perystaltykę jelit. Można podawać ją w wielu wariantach smakowych, m.in. na słodko i pikantnie.

Czytaj też: Pomidorowa, ogórkowa, kapuściana - ZUPY dla zdrowia i figury