Najlepsze, by schudnąć latem. Te zdrowe zupy pomogą zrzucić kilogramy
Latem szczególnie zwracamy uwagę na fałdki, które zimą chowamy pod swetrami. Chociaż moda na wychudzone sylwetki szczęśliwie przeminęła, wciąż lubimy, gdy nasza figura staje się nieco smuklejsza. Podpowiadamy, jak w prosty sposób zredukować wagę, sięgając po zdrowe zupy.
Zupy, które pomagają schudnąć
Podstawą odchudzania – zakładając, że mówimy o redukcji wagi u zdrowej osoby – jest ujemny bilans kaloryczny. To, czego obawia się wiele odchudzających się osób, to uczucie głodu, towarzyszące zmniejszeniu porcji. To jeden z mitów o odchudzaniu, ponieważ skuteczna redukcja wagi nie polega na głodzeniu się czy ekstremalnej redukcji kalorii.
Klucz do sukcesu to jedzenie dobrze zbilansowane, bogate w witaminy i minerały, sycące i smaczne. Doskonale sprawdzają się zupy, które wypełniają żołądek, ale nie zawierają zbyt dużo kalorii. Jakie zupy najlepiej sprzyjają odchudzaniu?
Zupa kapuściana
Zupa kapuściana przed kilku laty święciła prawdziwe triumfy jako przepis na smukłą sylwetkę. Sprzyja prawidłowej pracy jelit. Jest sycąca, a także moczopędna, co sprawia, że można pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Należy jednak wystrzegać się proponowanej na bazie zupy kapuścianej tzw. diety kapuścianej, która jest mało urozmaicona i źle zbilansowana, a co za tym idzie, może powodować niedobory składników odżywczych.
Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa latem smakuje najlepiej. Aromat świeżo dojrzałych w słońcu warzyw jest niepowtarzalny. Jest też bardzo zdrowa, bo bogactwo warzyw oznacza pełny bukiet witamin i minerałów. Jeśli dodamy marchew, możemy również zapewnić sobie piękny odcień skóry, a to za sprawą zawartego w niej beta-karotenu, który jest lepiej przyswajany przez organizm właśnie po ugotowaniu. Można również zamrozić bukiety świeżych warzyw, żeby stworzyć z nich pyszną i aromatyczną zupę po sezonie.
Zupa pomidorowa
Znana i lubiana zupa pomidorowa, to źródło potasu i witaminy C. Może więc sprzyjać zdrowiu serca i układu krążenia, a także poprawiać odporność. Pomidorowa nie zawiera dużo kalorii, ale sekretem są dodatki. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność, nie dodawaj śmietany ani makaronu. Jeśli bardzo tego chcesz, skorzystaj z pełnoziarnistego makaronu, który jest zdrowszy i bogaty w błonnik.
Chłodnik
Chłodnik to synonim lata. Jest orzeźwiający i bardzo zdrowy. Buraki działają korzystnie m.in. na układ krążenia, zmniejszają ryzyko anemii i poprawiają koloryt skóry. Ponadto chłodnik ma korzystny wpływ na odporność. Ta niskokaloryczna zupa to kolejny trik, który pozwoli zjeść smacznie, zdrowo i zachować smukłą sylwetkę.
Czytaj też: CHŁODNIK - litewski i nie tylko. Kalorie, właściwości odżywcze
Zupa ogórkowa
Chociaż wielu osobom zupa ogórkowa kojarzy się ze szkolnymi stołówkami, warto przemóc ewentualną niechęć do niej. Jest bardzo zdrowa i lekkostrawna. Dostarcza organizmowi witamin m.in. z grupy B. Ponadto, jeśli wykorzystamy ogórki kiszone zamiast świeżych, korzystnie wpływa na pracę jelit. Kiszonki to naturalne probiotyki, zapewniające zdrowie i odporność.
Zupa marchwiowa
Zupa marchewkowa jest bogata w witaminy i minerały, począwszy od witamin A i C, przez kwas foliowy, po wapń i żelazo. Dzięki temu nie tylko świetnie smakuje, ale znakomicie wpływa na organizm, gwarantując prawidłową perystaltykę jelit. Można podawać ją w wielu wariantach smakowych, m.in. na słodko i pikantnie.
Czytaj też: Pomidorowa, ogórkowa, kapuściana - ZUPY dla zdrowia i figury