Moja babcia zajadała je do 90-tki, dziś nikt o nim nie pamięta. A to warzywo dobre na wątrobę i ciśnienie

2025-07-08 13:17

To warzywo dobre na wątrobę, o którym wielu z nas zapomniało, kiedyś było stałym elementem kuchni naszych dziadków. Wspomaga trawienie, oczyszcza organizm i pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Cykoria - warzywo, które regeneruje wątrobę
Autor: Getty Images Jakie warzywo regeneruje wątrobę? Wypróbuj cykorię

Cykoria jest przez jednych kochana, a przez drugich wręcz przeciwnie. Wszystko przez jej gorzkawy smak, który nie każdemu odpowiada. Warto jednak dać jej szansę, ponieważ to warzywo jest wypakowane witaminami i minerałami.

Wyróżnić można liczne odmiany cykorii – najpopularniejsze z nich to cykoria endywia, cykoria podróżnik, cykoria czerwona, cykoria sałatowa i cykoria korzeniowa. Jakie właściwości zdrowotne kryje w sobie cykoria?

Spis treści

  1. Warzywo, które regeneruje wątrobę - cykoria
  2. Cykoria - właściwości odżywcze, witaminy, minerały
  3. Na co pomaga cykoria? Co daje jedzenie cykorii?
Poradnik zdrowie: Zdrowo odpytani - wątroba

Warzywo, które regeneruje wątrobę - cykoria

Cykoria to warzywo szczególnie cenione za swoje właściwości wspierające pracę wątroby. Zawiera inulinę oraz gorzkie związki, takie jak intybina, które pobudzają wydzielanie żółci i wspomagają trawienie tłuszczów. Dzięki temu cykoria sprzyja detoksykacji organizmu, odciąża wątrobę i może łagodzić dolegliwości związane z jej przeciążeniem.

Regularne spożywanie cykorii – w postaci świeżych liści, gotowanych warzyw czy naparów z korzenia – może wspierać regenerację wątroby, a także korzystnie wpływać na florę jelitową i metabolizm.

Cykoria - właściwości odżywcze, witaminy, minerały

Cykoria zawiera całe mnóstwo cennych składników, jak minerały i witaminy. Na szczególną uwagę zasługuje sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten i witaminy B1, B2, C, kwas foliowy.

Swój gorzki smak cykoria zawdzięcza dwóm składnikom: laktucynie i laktukopikrynie. Są one odpowiedzialne za pobudzenie apetytu i wpływają pozytywnie na wątrobę poprzez stymulacje jej do wydzielania większej ilości żółci. 

Jeśli chodzi o liczbę kalorii w cykorii, to w 100 gramach tego warzywa jest zaledwie 17 kalorii. Dzięki temu można niemal bez ograniczeń jeść ją nawet w czasie diety odchudzającej. Dzięki bogactwu składników cykoria świetnie wpływa na organizm człowieka.

Na co pomaga cykoria? Co daje jedzenie cykorii?

Zarówno korzenie, jak i liście cykorii posiadają właściwości prozdrowotne. Korzenie zawierają związki, które działają pobudzająco na wydzielanie soków żołądkowych. Ponadto niektórzy twierdzą, że korzeń cykorii ma lekkie działanie moczopędne, dzięki czemu może wpływać na poprawę funkcji nerek i dróg moczowych. 

Cykoria wpływa również na tworzenie się czerwonych krwinek. Zalecana jest również dla osób z cukrzycą i zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu.

Warto również dodać, że kwiat cykorii działa podobnie jak najzdrowsze soki. Zawiera bowiem silne przeciwutleniacze, czyli antocyjany (związki fenolowe i flawonoidy). Pomogą one chronić przed chorobami układów krążenia i nowotworami.

Cykoria wykorzystywana jest również jako substytut kawy. Coraz popularniejsza staje się kawa z cykorii produkowana na bazie sproszkowanego korzenia tego warzywa.

Co więcej, zawarty w nim betakaroten może działać odmładzająco na skórę i pomaga radzić sobie z trądzikiem. W wielu produktach kosmetycznych możemy znaleźć odmianę "cykoria podróżnik". 

Jest ona częstym składnikiem szamponów oraz odżywek przeciw wypadaniu włosów.

Niektóre badania pokazują, że stosowanie ekstraktów z korzenia cykorii przeciwdziała wystąpieniu zespołu metabolicznego.

Zobacz także: Produkty, które służą wątrobie

Źródła:

  • wylecz.to
  • Apteka Melissa
  • Planeta
  • PZ
Nosel wkręca
Szczepienie do zabiegu
Mediateka.pl
Sponsor podcastu:
Media Expert i Mediaexpert.pl