Te produkty włącz do swojej diety. Wspomogą one produkcję kolagenu
Kolagen jest niezbędny, jeśli chcemy się cieszyć piękną i jędrną skórą. W końcu to jemu zawdzięczamy odnawianie się komórek. Czasami jednak trzeba nieco pomóc ciału w jego produkcji. W tym pomogą nam te popularne produkty.
Kolagen jest jednym z najważniejszych składników organizmu. W szczególności jeśli chcemy, by nasza skóra była jędrna, elastyczna i cóż, młodo wyglądająca. Jest on bowiem odpowiedzialny za bezustanne odnawianie się komórek. Niestety, kiedy lecą nam latka, nasze ciało traci zdolność naturalnej produkcji kolagenu.
Jeśli chcemy mu w tym pomóc możemy sięgnąć po produkty bogate w kolagen lub taki, które wspomogą produkcję kolagenu. Dzięki temu nie tylko poparawimy stan naszej, skórry, ale również ogólne zdrowie.
Nie od dziś bowiem wiadomo, ze dieta odgrywa ogromną rolę w wyglądzie i młodości skóry, wszystkie jednak sprowadza się do kolagenu. Jakie więc produkty powinniśmy włączyć do naszej codziennej diety, jeśli chcemy zadbać o jego prawidłowy poziom?
Drób
Jednym z najbardziej znanych źródeł kolagenu jest po prostu kurczak. Wszystko dlatego, że jest on niezwykle bogaty w białko. Każdy z nas, kto kiedyś przygotowywał kurczaka w całości, z pewnością zauważył, że posiada on sporą ilość tkanki łącznej. To właśnie one sprawiają, że kurczak jest bogaty w kolagen. Jeśli chcemy zapewnić sobie, jak największą ilość kolagenu z drobiu, najlepiej będzie sięgnąć po udko.
Ryby
Również ryby bogate są w kolagen. Według badań przeorowadzonych w 2023 roku, kolagen morski może być najbardziej biodostępną i szczególnie dobrą dla zdrowia i elastyczności skóry formą. Jednak najmniej kolagenu zawierać będzie "mięso" ryb. Bogate w niego są za to głowa i łuski.
Białka jajek
Świetnym źródłem kolagenu będą również białka jajek. Co prawda nie zawierają one żadnej tkanki łącznej, tak jak wiele innych produktów zwierzęcych, jednak zawierają zaskakująco duże ilości proliny. Jest to jeden z aminokwasów, które są niezbędne do produkcji kolagenu.
Owoce cytrusowe
Ciekawostką jest, że witamina C pełni główną rolę jeśli chodzi o produkcję prokolagenu, który jest prekursorem kolagenu w organizmie. W skrócie oznacza to, że może on być pomocny w syntezie kolagenu. Wówczas warto będzie sięgnąć po owoce cytrusowe, sprawdzą się pomarańcze, cytryny, limonki oraz grejpfruty, które są po brzegi wypełnione tą witaminą. W prosty sposób można ja również włączyć do diety. Wystarczy dodać plastry pomarańczy do sałatki lub wypić sok z grejpfruta do śniadania.
Czosnek
Warto również pamiętać o czosnku, który nie tylko dodaje smaku daniom, ale również może zwiększyć produkcje kolagenu w organizmie. Eksperci są zdania, że zawiera on dużą ilość siarki, która jest śladowym minerałem pomagającym w syntezie i zapobiegającym rozpadowi kolagenu.
Trzeba jednak pamiętać, że ilość, jaką spożywamy nie jest bez znaczenia. Jeśli chcemy czerpać kolagenowe korzyści, potrzebować będziemy sporą ilość czosnku. Warto to zrobić, dodając go do większej ilości dań.