Najzdrowsze gatunki ryb. Niektóre mogą zaskoczyć
Jedzenie ryb jest korzystne dla zdrowia z wielu powodów. Eksperci ostrzegają jednak, że spożywanie niektórych gatunków może przynieść więcej szkody niż pożytku. Dietetyk wyjaśnia, które gatunki ryb są najzdrowsze.
Ryby są bogate w wysokowartościowe białko, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są kluczowe dla zdrowia mózgu i serca. Odgrywają ważną rolę w poprawie funkcji układu odpornościowego.
Zawierają witaminy i minerały, takie jak witamina D, selen, jod i fosfor, które wspierają zdrowie kości, skóry i układu odpornościowego. Niektóre gatunki ryb, takie jak łosoś i tuńczyk, są niskotłuszczowe i stanowią zdrową alternatywę dla mięsa czerwonego, które może powodować problemy z sercem.
Najzdrowsze gatunki ryb
Regularne spożywanie ryb jest związane ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca i udaru mózgu. Ważne jest, aby wybierać ryby pozbawione toksyn. Wiele z nich może zawierać szkodliwe dla zdrowia substancje, takie jak metylortęć, dioksyny czy polichlorowane bifenyle. O najzdrowszych gatunkach ryb opowiedział na swoim kanale na YouTube dietetyk dr Bartek Kulczyński.
1. Dziki łosoś pacyficzny
Dziki łosoś pacyficzny uchodzi za rybę pozbawioną szkodliwych dla zdrowia substancji. 100 g tego gatunku ryby zawiera 22 g wartościowego białka, a dodatkowo dostarcza innych cennych składników, takich jak potas i niacyna, selen, witamina B12 i kwasy omega-3.
2. Sardynki
Na liście najzdrowszych ryb na świecie pojawiły się sardynki. Zdaniem dietetyka, nie mają one tendencji do zbierania toksyn, dzięki czemu można spożywać je z dowolną częstotliwością. W 100 g sardynek jest aż 24 g białka, a poza tym są bogate w selen, wapń, witaminę B12 oraz kwasy tłuszczowe omega-3.
3. Pstrąg łososiowy
Pstrąg łososiowy także znalazł się na liście doktora Kulczyńskiego. Ten gatunek ryby zawiera 20 g biała na 100 g mięsa. Ponadto, jest źródłem potasu, witaminy B12, selenu, czy kwasów omega-3.
4. Śledź atlantycki
Aby mięso śledzia atlantyckiego było wolne od toksyn, należy szukać ryb poławianych w rejonach morza Barentsa, morza Norweskiego i Atlantyku.
W 100 g śledzia atlantyckiego znajduje się 18 g wartościowego białka, zawierającego duże ilości leucyny. Jest także bogaty w witaminę B12, kwasy tłuszczowe omega-3, selen i żelazo.
5. Makrela atlantycka
Makrela atlantycka to piąta pozycja na liście gatunków ryb, których toksyczność jest najniższa. Zawiera 18 g białka na 100 g mięsa, a ponadto obfituje w selen, żelazo, witaminę B3 i witaminę B12.
Dietetyk zaleca spożywanie dwóch do trzech porcji ryb tygodniowo. Ważne, aby wybierać świeże filety ze sprawdzonych źródeł.