Polski owoc wraca do łask. Spala tłuszcz z brzucha bez ćwiczeń - mówią ważne badania

2025-07-08 11:09

Czarna porzeczka to naturalny spalacz tłuszczu, który pozwala skutecznie schudnąć bez intensywnych ćwiczeń. Najnowsze badania potwierdzają, że regularne jedzenie tych owoców pomaga redukować tłuszcz z brzucha, przyspiesza metabolizm oraz obniża poziom cholesterolu LDL. Sprawdź, jak włączyć czarną porzeczkę do swojej diety na odchudzanie!

Czarna porzeczka na odchudzanie
Autor: Getty Images Czarna porzeczka na odchudzanie. Na co pomaga czarna porzeczka?

Najnowsze odkrycie naukowe rzuca dodatkowe światło na właściwości dobrze nam znanych owoców. Jeszcze kilka lat temu czarne porzeczki królowały na działkach i w przydomowych ogródkach, dziś niestety popadły w zapomnienie. Tymczasem okazuje się, że doskonale wspomagają spalania tłuszczu na brzuchu bez konieczności angażowania się w aktywność fizyczną. Ten fascynujący owoc może stać się kluczowym elementem w walce z nadwagą.

5 błędów spowalniających odchudzanie

Czy czarna porzeczka jest dobra na odchudzanie?

Ostatnie badania, opublikowane w "Journal of Dietary Supplements and Neutracerticals", przeprowadzone przez prof. Marka Willemsa z Uniwersytetu Chichester, wskazują na niezwykłe właściwości czarnej porzeczki.

W badaniu uczestniczyło 16. zdrowych, aktywnych fizycznie mężczyzn. Przez dwa tygodnie spożywali oni ekstrakt z czarnej porzeczki, co spowodowało wzrost spalania tłuszczu o średnio 21%, a maksymalnie o 61%.

Czarna porzeczka pomaga nie tylko w spalaniu tłuszczu, ale także wspiera regenerację mięśni po intensywnym treningu i reguluje gospodarkę lipidową.

Czy czarna porzeczka jest zdrowa? Właściwości zdrowotne czarnej porzeczki

Czarna porzeczka, zwłaszcza odmiana nowozelandzka, bogata jest w antocyjany, witaminy, minerały i antyoksydanty. Specjalnie przygotowane na potrzeby badań kapsułki zawierały ekstrakt właśnie z tych owoców, charakteryzujących się wyższym poziomem antocyjanów niż odmiany europejskie.

Badania wykazały, że odmiana Ben Adler ma najwyższy poziom przeciwutleniaczy, w tym antocyjany i flawonole. Ciekawym odkryciem jest fakt, że zawartość polifenoli w owocach tej odmiany pozostaje stabilna przez dziewięć miesięcy przy przechowywaniu w temperaturze minus 20 stopni Celsjusza, co sugeruje, że mrożenie nie zmniejsza ich wartości odżywczych.

Dodatkowo porcja 50 gramów czarnej porzeczki dostarcza organizmowi następujących składników odżywczych:

  • 0,77 mg żelaza,
  • 161 mg potasu,
  • 27,5 mg wapnia,
  • 12 mg magnezu,
  • 0,13 mg manganu,
  • 90,5 mg witaminy C,
  • 0,2 mg witaminy B5,
  • 0,5 mg witaminy E.

Na co pomaga czarna porzeczka?

Czarne porzeczki są szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym ze względu na wysoką zawartość witaminy C i związków odżywczych, które wzmacniają odporność. Można je spożywać w postaci soków, dżemów czy konfitur, najlepiej bez dodatku cukru.

Związki zawarte w porzeczce łagodzą także stany zapalne, np. w obrębie stawów czy gardła. Sok z czarnej porzeczki może łagodzić ból gardła i kaszel, a do tego działać przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Czarna porzeczka na oczy

Nie każdy też wie, że regularne spożywanie czarnej porzeczki obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i wspomaga układ krwionośny. Z kolei dzięki obecności antocyjanów i witaminy A czarna porzeczka wspomaga mikrokrążenie w siatkówce oka i może poprawiać ostrość widzenia, zwłaszcza po zmroku.

Po czarną porzeczkę warto też sięgać, jeśli masz problemy z niedoborem żelaza, anemią lub przemęczeniem. Porzeczka zawiera żelazo, witaminy z grupy B oraz antocyjany, które wspomagają krwiotwórstwo i dodają energii.

Czy czarna porzeczka zakwasza organizm?

Czarna porzeczka, mimo swojego kwaśnego smaku, nie zakwasza organizmu – wręcz przeciwnie, działa alkalizująco. W procesie trawienia jej składniki, zwłaszcza minerały takie jak potas, wapń i magnez, pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.

To częsty mit, że produkty o kwaśnym smaku zakwaszają organizm – w rzeczywistości liczy się efekt metaboliczny po ich strawieniu.

Czarna porzeczka jest także bogata w witaminę C, antyoksydanty i błonnik, co dodatkowo wspiera detoksykację i wzmacnia układ odpornościowy. Dlatego może być cennym elementem diety osób dbających o zdrowie i równowagę pH organizmu.

Nauczycielki życia
Dorota, 42 lata: Jak pogodzić serce i rozum w poszukiwaniu szczęścia. Nauczycielki Życia