Polski owoc wraca do łask. Spala tłuszcz z brzucha bez ćwiczeń - mówią ważne badania
Czarna porzeczka to naturalny spalacz tłuszczu, który pozwala skutecznie schudnąć bez intensywnych ćwiczeń. Najnowsze badania potwierdzają, że regularne jedzenie tych owoców pomaga redukować tłuszcz z brzucha, przyspiesza metabolizm oraz obniża poziom cholesterolu LDL. Sprawdź, jak włączyć czarną porzeczkę do swojej diety na odchudzanie!

- Czarna porzeczka, dzięki nowym badaniom, zyskuje miano naturalnego spalacza tłuszczu, pomagającego redukować tkankę tłuszczową z brzucha.
- Badania wykazały, że ekstrakt z czarnej porzeczki może zwiększyć spalanie tłuszczu nawet o ponad 60%, wspierając odchudzanie bez intensywnych ćwiczeń.
- Oprócz właściwości odchudzających, czarna porzeczka jest bogata w antocyjany, witaminy i minerały, wspomagając odporność, wzrok i obniżając cholesterol.
- Jakie odmiany czarnej porzeczki są najskuteczniejsze i czy mrożenie wpływa na jej wartości odżywcze?
Najnowsze odkrycie naukowe rzuca dodatkowe światło na właściwości dobrze nam znanych owoców. Jeszcze kilka lat temu czarne porzeczki królowały na działkach i w przydomowych ogródkach, dziś niestety popadły w zapomnienie. Tymczasem okazuje się, że doskonale wspomagają spalania tłuszczu na brzuchu bez konieczności angażowania się w aktywność fizyczną. Ten fascynujący owoc może stać się kluczowym elementem w walce z nadwagą.
Czy czarna porzeczka jest dobra na odchudzanie?
Ostatnie badania, opublikowane w "Journal of Dietary Supplements and Neutracerticals", przeprowadzone przez prof. Marka Willemsa z Uniwersytetu Chichester, wskazują na niezwykłe właściwości czarnej porzeczki.
W badaniu uczestniczyło 16. zdrowych, aktywnych fizycznie mężczyzn. Przez dwa tygodnie spożywali oni ekstrakt z czarnej porzeczki, co spowodowało wzrost spalania tłuszczu o średnio 21%, a maksymalnie o 61%.
Czarna porzeczka pomaga nie tylko w spalaniu tłuszczu, ale także wspiera regenerację mięśni po intensywnym treningu i reguluje gospodarkę lipidową.
Czy czarna porzeczka jest zdrowa? Właściwości zdrowotne czarnej porzeczki
Czarna porzeczka, zwłaszcza odmiana nowozelandzka, bogata jest w antocyjany, witaminy, minerały i antyoksydanty. Specjalnie przygotowane na potrzeby badań kapsułki zawierały ekstrakt właśnie z tych owoców, charakteryzujących się wyższym poziomem antocyjanów niż odmiany europejskie.
Badania wykazały, że odmiana Ben Adler ma najwyższy poziom przeciwutleniaczy, w tym antocyjany i flawonole. Ciekawym odkryciem jest fakt, że zawartość polifenoli w owocach tej odmiany pozostaje stabilna przez dziewięć miesięcy przy przechowywaniu w temperaturze minus 20 stopni Celsjusza, co sugeruje, że mrożenie nie zmniejsza ich wartości odżywczych.
Dodatkowo porcja 50 gramów czarnej porzeczki dostarcza organizmowi następujących składników odżywczych:
- 0,77 mg żelaza,
- 161 mg potasu,
- 27,5 mg wapnia,
- 12 mg magnezu,
- 0,13 mg manganu,
- 90,5 mg witaminy C,
- 0,2 mg witaminy B5,
- 0,5 mg witaminy E.
Na co pomaga czarna porzeczka?
Czarne porzeczki są szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym ze względu na wysoką zawartość witaminy C i związków odżywczych, które wzmacniają odporność. Można je spożywać w postaci soków, dżemów czy konfitur, najlepiej bez dodatku cukru.
Związki zawarte w porzeczce łagodzą także stany zapalne, np. w obrębie stawów czy gardła. Sok z czarnej porzeczki może łagodzić ból gardła i kaszel, a do tego działać przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Czarna porzeczka na oczy
Nie każdy też wie, że regularne spożywanie czarnej porzeczki obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i wspomaga układ krwionośny. Z kolei dzięki obecności antocyjanów i witaminy A czarna porzeczka wspomaga mikrokrążenie w siatkówce oka i może poprawiać ostrość widzenia, zwłaszcza po zmroku.
Po czarną porzeczkę warto też sięgać, jeśli masz problemy z niedoborem żelaza, anemią lub przemęczeniem. Porzeczka zawiera żelazo, witaminy z grupy B oraz antocyjany, które wspomagają krwiotwórstwo i dodają energii.
Polecany artykuł:
Czy czarna porzeczka zakwasza organizm?
Czarna porzeczka, mimo swojego kwaśnego smaku, nie zakwasza organizmu – wręcz przeciwnie, działa alkalizująco. W procesie trawienia jej składniki, zwłaszcza minerały takie jak potas, wapń i magnez, pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.
To częsty mit, że produkty o kwaśnym smaku zakwaszają organizm – w rzeczywistości liczy się efekt metaboliczny po ich strawieniu.
Czarna porzeczka jest także bogata w witaminę C, antyoksydanty i błonnik, co dodatkowo wspiera detoksykację i wzmacnia układ odpornościowy. Dlatego może być cennym elementem diety osób dbających o zdrowie i równowagę pH organizmu.