Sok z czarnej porzeczki: skarbnica witaminy C. Jak zrobić sok porzeczkowy, by był smaczny?
Sok z czarnej porzeczki można pić przez cały rok, jednak najlepiej smakuje latem - jego lekko kwaskowy smak znakomicie orzeźwia w upalne dni. Ale warto go pić nie tylko dla smaku: sok z czarnej porzeczki ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. A najzdrowszy i najsmaczniejszy jest ten przyrządzony własnoręcznie w domu.
Sok z czarnej porzeczki - a właściwie nektar, gdyż zwykle zawiera spory dodatek cukru - bez trudu można kupić w sklepach. W sezonie warto jednak robić go samodzielnie, gdyż wtedy mamy wpływ i na jego smak i na kaloryczność. Choć ten przygotowywany w domu również zwyczajowo nazywany jest sokiem, to właściwie bardziej syrop, niż sok, gdyż ze względu na kwaskowość czarnej porzeczki nie sposób przyrządzić go, nie dodając cukru. Ale przyrządzając go w domu możemy dowolnie modyfikować jego ilość.
Spis treści
- Dlaczego warto pić sok z czarnej porzeczki?
- Jakie właściwości ma sok z czarnej porzeczki?
- Który sok z czarnej porzeczki jest najlepszy?
- Jak zrobić sok z czarnej porzeczki w domu?
Dlaczego warto pić sok z czarnej porzeczki?
Sok z czarnej porzeczki jest smaczny i zdrowy. Zarówno czarna porzeczka, jak i wyciśnięty z niej sok są bardzo bogate w witaminę C - 100 g owoców pokrywa blisko 260 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. W porzeczkach są również inne cenne substancje - flawonoidy, antocyjany, rutyna, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, magnez czy wapń.
Sok z czarnej porzeczki można zapasteryzować i pić jesienią lub zimą, gdy po świeżej czarnej porzeczce pozostanie jedynie wspomnienie, a w sklepach dostępna będzie tylko ta mrożona.
Jakie właściwości ma sok z czarnej porzeczki?
Sok z czarnej porzeczki ma szereg właściwości prozdrowotnych.
Właściwości soku z czarnej porzeczki:
- Zapobiega dolegliwościom wynikającym z niedoboru witaminy C (ze względu na wysoką jej zawartość), takim jak osłabienie naczyń włosowatych, szkorbut, czy nawet niedokrwistość (witamina C zwiększa bowiem wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym).
- Wspiera odporność, chociaż mitem jest, że zapobiega przeziębieniom - jak wykazały badania witamina C co najwyżej skraca czas trwania infekcji.
- Spowalnia procesy starzenia, gdyż zawiera flawonoidy, które neutralizują wolne rodniki, hamują również tworzenie się związków, mogących prowadzić do chorób nowotworowych.
- Pomaga zapobiec miażdżycy - to również zasługa flawonoidów, które obniżają we krwi poziom złego cholesterolu i normują ciśnienie tętnicze.
- W ludowej medycynie sok z czarnej porzeczki stosowano przy migrenie, leczeniu problemów jelitowo-żołądkowych, na wzmocnienie w okresie rekonwalescencji i w stanach ogólnego wyczerpania organizmu.
- Zapobiega powstawaniu żylaków i pajączków - zawarta w nim rutyna uszczelnia naczynka krwionośne i wzmacnia ich śródbłonek.
- Znajdujące się w soku antocyjany działają antybakteryjnie i są w stanie unieszkodliwić niektóre bakterie odpowiedzialne za problemy żołądkowe, np. bakterie E.coli.
- Ma właściwości moczopędne i oczyszczające drogi moczowe - to zasługa znajdującej się w porzeczkach kwercetyny.
- Kwasy fenolowe działają przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo, zmniejszają także skłonność do zakrzepów.
- Jest też cennym źródłem witaminy A, ważnej m.in. dla oczu i prawidłowego widzenia.
Czytaj też:
Który sok z czarnej porzeczki jest najlepszy?
W sklepach można kupić różne rodzaje produktów określanych potocznie jako sok z porzeczki. Najzdrowszy jest sok w czystej postaci - czyli bez dodatku cukru - i taki właśnie jest najlepszy dla zdrowia, choć nie zawsze najsmaczniejszy.
Jeśli kupujesz nektar z czarnej porzeczki, który ma w składzie cukier, warto sprawdzić jego kaloryczność, która zależy od ilości dodanego cukru. Ponieważ szklanka nektaru z czarnej porzeczki może mieć nawet 150 -180 kcal, warto rozcieńczać go wodą.
Sok z czarnej porzeczki można również dodawać do herbaty lub mieszać z gazowaną wodą mineralną.
Jak zrobić sok z czarnej porzeczki w domu?
Sok z czarnej porzeczki można również przygotować samodzielnie w domu. Przepis na sok z czarnej porzeczki nie wymaga zachodu, a w dodatku taki sok można zrobić na kilka różnych sposobów.
Najprościej przygotować go w wyciskarce do owoców i warzyw, stosując się do przepisu producenta takiego sprzętu. Ale sok z czarnej porzeczki można również przygotować i bez tego sprzętu - zła wiadomość jest jednak taka, że niemal w każdym przepisie wykorzystywany jest cukier, a więc nie jest to już sok, lecz syrop.
Sprawdzone przepisy na sok (syrop) z czarnej porzeczki:
Składniki: kilogram czarnej porzeczki, 800 g cukru, niewielka ilość wody.Przygotowanie: Umyj porzeczki, przełóż do garnka, zalej niewielką ilością wody (by owoce były przykryte), doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut na małym ogniu, aż większość wody wyparuje. Odstaw na 12-24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie przecedź sok przez sito do drugiego garnka, dodaj cukier, zagotuj i mieszaj dotąd, aż zniknie piana. Gorący sok przelej do butelek lub słoików, dokładnie zakręć, odwróć do góry dnem i niech tak stoją, aż ostygną.
Syrop z czarnej porzeczki możesz zrobić również nieco inaczej: umyć i przebrać owoce, zasypać je cukrem, zostawić na całą noc, aż puszczą sok, a po tym czasie przelać sok - wraz z owocami - do słoików i pasteryzować 20-30 minut.
Inna wersja tego przepisu: kilogram porzeczek umyj, włóż do garnka, zalej niespełna 500 ml wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut, mieszając. Po tym czasie przecedź sok przez sito do kolejnego garnka (owoce wyrzuć). Dodaj 500 g cukru, rozmieszaj i ponownie zagotuj, a następnie przelej syrop do butelek lub słoiczków.
Zamiast cukru do soku z czarnej porzeczki możesz dodać któryś z jego zamienników:
Polecany artykuł: