Polskie superowoce - jakie owoce warto jeść latem?

2020-07-27 10:38

Superowoce mamy zawsze pod ręką - są tanie, łatwo dostępne i bardzo zdrowe. Jakie polskie owoce warto jeść każdego lata, które z nich zasługują na miano superowoców? Zobacz nasze subiektywne zestawienie 9 najzdrowszych polskich owoców.

Polskie superowoce - co warto jeść latem?
Autor: Getty Images

Podczas gdy cały świat oszalał na punkcie superfoods, my mamy pod ręką mnóstwo wartościowych superowoców, których zdecydowanie nie doceniamy. Zobacz nasz ranking najzdrowszych polskich owoców, a z pewnością zastanowisz się, zanim kolejny raz sięgniesz po ananasa czy banana.

Do zestawienia wybraliśmy owoce, które są najzdrowsze i najsmaczniejsze prosto z krzaka czy drzewa, oczywiście po wcześniejszym umyciu.

Spis treści

  1. Jabłka
  2. Jagody
  3. Porzeczki
  4. Truskawki
  5. Wiśnie
  6. Maliny
  7. Winogrona
  8. Jeżyny
  9. Śliwki

Jabłka

Jabłka są uznawane za jedne z najzdrowszych owoców. Anglicy mawiają nawet: "One apple a day keeps doctor away" (Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny).

Jabłka zawierają sporo witaminy C, dużo potasu, żelaza, magnezu, miedzi, krzemu, cynku, beta-karotenu, kwercytyny i mnóstwo pektyn. Owoce te hamują rozwój chorób krążenia oraz nowotworów, a także uszczelniają naczynia. Warto jeść je bez obierania, bo cenne przeciwutleniacze znajdują się także w skórce i tuż pod nią.

Jabłka zwiększają odporność na infekcje, powinny więc znaleźć się w diecie osób, które często się przeziębiają. Bardzo skutecznie oczyszczają organizm z toksyn i cholesterolu. Korzystnie wpływają na stan paznokci, skóry i włosów.

Surowe od bardzo dawna podawano przy zaparciach, duszonymi leczono biegunki. Jabłka polecane są zwłaszcza osobom odchudzającym się, bo szybko dają poczucie sytości. Pektyny tworzą w żołądku galaretowatą masę, która wiążąc tłuszcze i cholesterol, utrudnia ich przenikanie do krwi.

Jagody

Jagody od wieków były traktowane jako cudowny lek na wiele chorób, który musiał być w domu. W czasach, gdy nie znano antybiotyków, czarnymi jagodami leczono zakażenia, tyfus, a nawet polio. Zwalczano nimi gronkowca. Do dziś lekarze zalecają jedzenie jagód podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom u dzieci.

Jagody regulują poziom cholesterolu, mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Zawierają pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminę C, witaminę A, witaminę B, witaminę PP, a także dużo błonnika.

Podczas zbierania jagód w lesie pamiętajmy, by nie jeść ich prosto z krzaka.

Więcej na ten temat znajdziesz tutaj: Wybierasz się do lasu na jagody? Zobacz, na co musisz uważać!

Porzeczki

W Polsce królują porzeczki czarne i czerwone, przy czym zdrowsze są te pierwsze. Porzeczki mają dużo flawonoidów, pektyn oraz witaminy C. Czarne zawierają jej trzy razy więcej niż czerwone - wystarczy pół szklanki owoców, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

W skórce znajdują się substancje antybakteryjne skuteczne w zwalczaniu bakterii E. coli będącej przyczyną dolegliwości jelitowych. Czarne porzeczki działają też moczopędnie i napotnie. Czerwone lekko przeczyszczają i pobudzają apetyt. Neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorób układu krążenia.

Truskawki

Sezon na truskawki trwa bardzo krótko, dlatego warto się nimi wtedy nacieszyć. Truskawki są źródłem witaminy C, witaminy A oraz witamin z grupy B: B1, B2, B3, czyli PP oraz kwasu foliowego. Zawierają też potas, żelazo, magnez, wapń, mangan, fosfor, cynk i miedź.

Truskawki ułatwiają przyswajanie żelaza z innych pokarmów. Dlatego warto jeść je np. po warzywach bogatych w ten pierwiastek. Działają moczopędnie i odtruwająco. Wspomagają pracę nerek i regulują wydzielanie żółci. Pomagają w usuwaniu kwasu moczowego, powinni więc jeść ich dużo chorzy na artretyzm.

Truskawki poprawiają trawienie szczególnie tłuszczu i białka. Neutralizują substancje rakotwórcze, zmniejszają ciśnienie i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Owoce te dobrze wpływają też na nastrój.

Czytaj też: Jak mrozić truskawki? To proste, jeśli znasz te zasady!

Wiśnie

Wiśnie posiadają wiele właściwości odżywczych, mimo że w ok. 82 proc. składają się z wody. Pozostałe 18 proc. to skarbnica witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych cennych składników.

Wiśnie rosnące w Polsce urzekają swoim oryginalnym smakiem dzięki temu, że w naszym kraju różnica temperatur między nocą i dniem jest tak duża, że wiśnie w dzień nabierają słodyczy od słońca, a w nocy kwasowości. Dlatego mają pyszny kwaskowo-słodki smak, w przeciwieństwie do wiśni hiszpańskich czy włoskich.

Wiśnie zawierają duże ilości kwasów owocowych, również pektyny (rodzaj błonnika), mangan, trochę żelaza, wapnia i jodu. Są dobrym źródłem potasu i dość dobrym witaminy C.

Stabilizują pracę serca i chronią przed chorobami układu krążenia. Działają też korzystnie na skórę. Zawierają substancje, które zapobiegają powstawaniu nowotworów. Oczyszczają organizm ze zbędnych produktów przemiany materii.

Delikatnie przeczyszczają, przynoszą więc ulgę przy zaparciach. Zalecane są szczególnie niejadkom, bo poprawiają apetyt. Powinny o nich pamiętać osoby z niedokrwistością.

Czytaj też: Kiedy najlepiej jeść owoce?

Maliny

Te soczyste i aromatyczne owoce są cenione przez dietetyków i zielarzy. Maliny to bogate źródło witaminy C i błonnika. Zawierają trochę wapnia i żelaza, witaminy E i kwasu foliowego, również kwas salicylowy. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy, sprawia, że lepiej przyswajamy żelazo.

Jest również ważnym antyoksydantem zapobiegającym nowotworom. Natomiast kwas foliowy stanowi niezbędny składnik diety kobiet planujących ciążę. Maliny pomagają również w oczyszczaniu organizmu z toksyn, zwalczaniu niestrawności i biegunek.

Winogrona

Jedzenie winogron chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, choroby serca czy rak. Dodatkowo zawarty w nich resweratrol wspomaga redukcję masy ciała. Mają w sobie mnóstwo, wapnia, magnezu i potasu.

Najwartościowsze są winogrona ciemnofioletowe, ponieważ zawierają najwięcej flawonoidów - naturalnych przeciwutleniaczy, które unieszkodliwiają wolne rodniki i dzięki temu chronią przed rakiem oraz chorobami serca. Odmiany ciemne są bogatsze także w żelazo.

Jeżyny

Jeżyny zawierają silne antyoksydanty, które hamują rozwój nowotworów. Są bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Poza tym przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są pożądanym składnikiem diety odchudzającej.

Jeżyny zawierają duże ilości witaminy K, która odpowiada za zdrowe kości, wapnia i magnezu.

Dzięki zawartości fitoestrogenu łagodzą typowe objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, a nawet objawy menopauzy. Poza tym ze względu na niski indeks glikemiczny (IG = 25) regulują poziom cukru we krwi.

Uważajmy tylko, by nie jeść ich prosto z lasu, bez mycia, bo może się to dla nas skończyć tragicznie.

Czytaj też: Ile warzyw i owoców można zjeść w ciągu jednego dnia?

Śliwki

Śliwki zawierają dużo pektyn, kwasy organiczne, flawonoidy, witaminę A i E, trochę C, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, fosfor i wapń. Substancje zawarte w śliwkach neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Zapobiegają więc np. miażdżycy czy chorobom serca. Polecane są osobom cierpiącym na zaparcia.

Śliwki spowalniają starzenie się skóry, dlatego powinny znaleźć się np. w diecie pań chcących jak najdłużej zachować gładką i jędrną cerę. Są też dobre dla zestresowanych - poprawiają humor i pomagają ukoić nerwy.

Z jedzeniem tych owoców na pewno nie powinny przesadzać osoby o wrażliwym żołądku. Śliwki - gdy zjemy ich za dużo - mają właściwości wzdymające i powodują biegunki.

Czytaj też:

Czy rozpoznasz owoc na zdjęciu?

Pytanie 1 z 9
Owoc, który po przekrojeniu przypomina gwiazdę, to:
Jackfruit