To mało znany owoc, a szkoda! Wspiera wątrobę i pomaga obniżyć cukier we krwi

2025-09-15 15:36

Kwaśny, rubinowy owoc od wieków obecny w kuchni i medycynie naturalnej dziś wraca do łask. Suszony berberys kusi smakiem i kryje w sobie berberynę – związek, który według badań wspiera wątrobę, serce i metabolizm. Jakie jeszcze właściwości ma ten owoc i jak włączyć go do codziennej diety?

To mało znany owoc, a szkoda! Wspiera wątrobę i pomaga obniżyć cukier we krwi
Autor: getty/ Getty Images To mało znany owoc, a szkoda! Wspiera wątrobę i pomaga obniżyć cukier we krwi

Od wieków ten kwaśny owoc był obecny w kuchniach i apteczkach świata. W starożytnym Egipcie stosowano go w napojach na gorączkę, a w Iranie do dziś jest symbolem zdrowia i energii. Dziś badania potwierdzają, że wspiera wątrobę, serce i metabolizm. Jaki to owoc i dlaczego warto po niego sięgać?

Otyłość - choroba, nie wybór. Debata poradnikzdrowie.pl

Suszony berberys – właściwości zdrowotne i rola berberyny

Berberys zwyczajny (Berberis vulgaris L.) to roślina znana od tysiącleci, której owoce wyróżniają się intensywnie kwaśnym smakiem. Suszony berberys zawiera błonnik, witaminy A i C, a także minerały, takie jak potas, wapń czy żelazo. Najcenniejszym składnikiem jest jednak berberyna – alkaloid o szerokim spektrum działania. Badania kliniczne wskazują, że berberyna wspiera ochronę wątroby, pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi i może działać korzystnie na profil lipidowy. Dlatego suszony berberys na wątrobę czy w diecie osób z zaburzeniami metabolicznymi zyskuje coraz większą popularność.

Berberys a cukrzyca i wysokie ciśnienie – co mówią badania?

W literaturze naukowej można znaleźć liczne dowody na to, że berberys wspiera terapię chorób cywilizacyjnych. W przypadku cukrzycy typu 2 suplementacja berberyną wykazuje działanie zbliżone do metforminy – jednego z podstawowych leków obniżających poziom glukozy. Regularne spożywanie suszonych owoców może także wpływać na obniżenie cholesterolu LDL i redukcję ciśnienia tętniczego. Dzięki zawartości flawonoidów i antocyjanów berberys wykazuje też silne właściwości antyoksydacyjne, co czyni go wartościowym elementem codziennej diety. Nie bez powodu coraz częściej mówi się o nim jako o naturalnym suplemencie, który wspiera serce, metabolizm i odporność.

Jak wykorzystać suszony berberys w kuchni i diecie?

Suszony berberys odgrywa szczególną rolę w kuchni Bliskiego Wschodu, gdzie znany jest jako zereshk. Najsłynniejszym daniem jest zereshk polo – ryż z kurczakiem i szafranem, w którym owoce nadają kwaśno-owocową nutę. W Polsce suszony berberys przepisy kulinarne wykorzystują coraz częściej jako alternatywę dla żurawiny – do sałatek, granoli, pasztetów czy wypieków. Po krótkim namoczeniu świetnie sprawdza się jako dodatek do kasz i mięs. Popularny jest także napar z berberysu – intensywnie kwaśny napój, który można pić dla wzmocnienia odporności. Ważne jednak, by zachować umiar – zaleca się porcję około dwóch łyżeczek dziennie, a w przypadku osób z cukrzycą, nadciśnieniem czy podczas ciąży – konsultację z lekarzem.