Dodajesz go codziennie do jedzenia? Ten tłuszcz zwiększa ryzyko miażdżycy i nowotworów

2025-09-18 15:29

Olej palmowy to jeden z najczęściej używanych tłuszczów na świecie i niestety – jeden z najbardziej szkodliwych. Ukryty w połowie dostępnych na rynku produktów, może podnosić cholesterol, sprzyjać otyłości i zwiększać ryzyko nowotworów. Dlaczego wciąż jest tak powszechny w diecie Polaków?

Dodajesz go codziennie do jedzenia? Ten tłuszcz zwiększa ryzyko miażdżycy i nowotworów
Autor: getty/ Getty Images Dodajesz go codziennie do jedzenia? Ten tłuszcz zwiększa ryzyko miażdżycy i nowotworów

Olej palmowy, obecny w setkach produktów codziennego użytku – od słodyczy po pieczywo – od lat budzi poważne kontrowersje w świecie dietetyki. Tani i powszechny, stał się jednym z najczęściej spożywanych tłuszczów w Polsce. Eksperci ostrzegają jednak, że jego nadmiar może prowadzić do chorób serca, otyłości, a nawet zwiększać ryzyko nowotworów.

Poradnik Zdrowie - Kongres Zdrowie 360 - dr hab. n. med. i n. o zdr. Dominik Olejniczak, specjalista zdrowia publicznego, promocji zdrowia i edukacji zdrowotnej

Najgorszy olej w diecie Polaków – dlaczego olej palmowy szkodzi?

Dietetycy i lekarze od lat ostrzegają, że olej palmowy, obecny w niemal 50 proc. produktów spożywczych, to jeden z najbardziej szkodliwych tłuszczów roślinnych. Zawiera około 50 proc. tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom „złego” cholesterolu LDL, zwiększając ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Jego nadmiar może także wpływać na rozwój otyłości i zaburzeń metabolicznych.

Olej palmowy a cholesterol i choroby układu krążenia

Badania wskazują, że regularne spożywanie oleju palmowego może prowadzić do niebezpiecznych zmian w układzie sercowo-naczyniowym. Podwyższony cholesterol LDL sprzyja odkładaniu się blaszek miażdżycowych, co z czasem zwiększa ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzega również, że obecny w oleju kwas palmitynowy może odgrywać rolę w powstawaniu nowotworów i sprzyjać przerzutom.

Olej palmowy w produktach spożywczych i jego wpływ na metabolizm

Większość dostępnego na rynku oleju palmowego to jego rafinowana, utwardzona wersja, szczególnie szkodliwa dla zdrowia. Trafia do słodyczy, pieczywa, przekąsek, gotowych dań czy margaryn. W takiej postaci pozbawiony jest wartości odżywczych, a jego regularne spożywanie może zaburzać metabolizm, powodować spowolnienie trawienia i obciążać układ pokarmowy. Z tego powodu olej palmowy określany jest mianem „czarnego charakteru dietetyki”.

Olej palmowy a otyłość i cukrzyca typu 2

Produkty bogate w olej palmowy należą do wysoko przetworzonej żywności, która sprzyja nadwadze i otyłości. To z kolei istotnie zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, insulinooporności i chorób metabolicznych. Specjaliści alarmują, że szczególnie niebezpieczne jest spożywanie oleju palmowego przez dzieci, ponieważ może on zaburzać rozwój i sprzyjać problemom zdrowotnym w dorosłości.