Polacy cenią ten olej, chociaż nie nadaje się do smażenia. Podgrzany rujnuje zdrowie

2025-07-02 13:40

Olej słonecznikowy niewątpliwie wciąż znajduje się w top 3 najpopularniejszych olejów w Polsce. znakomicie sprawdza się w sałatkach, sporo osób lubi jego łagodny smak. Zapomnij jednak o smażeniu na tym oleju, chyba że stanowi bezpieczną mieszankę z rzepakowym.

Polacy cenią ten olej, chociaż nie nadaje się do smażenia. Podgrzany rujnuje zdrowie
Autor: GettyImages

Olej słonecznikowy, choć popularny i często używany do smażenia, w rzeczywistości może negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Zawiera sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są podatne na rozkład pod wpływem wysokiej temperatury. Proces ten rozpoczyna się już w temperaturze około 100°C, co sprawia, że smażenie na oleju słonecznikowym może być niebezpieczne.

Olej słonecznikowy ma sporo zalet i odpowiednio użyty może sprzyjać naszemu zdrowiu. Co więcej - w sklepach dostępne są też warianty bezpieczne. Jeśli sięgniesz po mieszankę oleju słonecznikowego i rzepakowego, w której zawartość tego pierwszego nie przekracza 30%, smażenie staje się bezpieczne. Najpierw jednak trzeba czytać etykiety i po prostu wiedzieć o tej zasadzie.

Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?

Czy olej słonecznikowy jest szkodliwy?

Zaraz po oleju rzepakowym i oliwie z oliwek, olej słonecznikowy to jeden z dominatorów w polskiej kuchni. Jest stosunkowo tani, powszechnie dostępny i popularny. Może też wyjść nam na zdrowie, ale tylko wtedy, gdy go nie podgrzewamy – czyli na przykład jako dodatek do sałatek.

O ile olej rzepakowy świetnie znosi wysokie temperatury, olej słonecznikowy tłoczony na zimno po podgrzaniu nie tylko je traci. Wyzwalają się z niego szkodliwe związki. Smażenie na oleju słonecznikowym jest niezdrowe, a nawet niebezpieczne.

Nieco inaczej jest jednak z rafinowanym olejem słonecznikowym, który może być stosowany podczas smażenia. Ma o wiele wyższą temperaturę punktu dymienia.

Dlaczego nie powinno się smażyć na oleju słonecznikowym?

W przeważającej części olej słonecznikowy składa się z podatnych na rozkład w wysokiej temperaturze wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich rozpad następuje już w ok. 100°C, więc smażenie na oleju słonecznikowym jest niezdrowe, a nawet niebezpieczne. Nie należy na nim smażyć, chociaż są wyjątki.

Brytyjskie badania pod kierunkiem prof. Martina Grootvelda, biotechnologa Uniwersytetu De Montfort (w Leicester, w Wielkiej Brytanii) sprzed kilku lat dowiodły, że tego typu olej jest też źródłem kancerogennego aldehydu, a w niewłaściwie przygotowywanych daniach jego dawka może być przekroczona 200 razy w stosunku do norm WHO. Do podobnych wniosków doszli też oxfordzcy uczeni.

Olej słonecznikowy a punkt dymienia

Sporo się mówi o oleju słonecznikowym w kontekście punktu dymienia, ale to duże uproszczenie i nie o niego tylko chodzi.

Punkt dymienia to po prostu najniższa temperatura, przy której ogrzewany olej lub tłuszcz zaczyna rozpadać się na niekorzystny glicerol i wolne kwasy tłuszczowe oraz traci wszelkie własności odżywcze.

Jak zwracają uwagę badacze, akurat sam punkt dymienia, rozumiany jako rozpad tłuszczu na glicerol i inne związki, olej słonecznikowy ma dość wysoki, tzn. nie przekraczamy go zwykle w warunkach domowych. Jednak sama stabilność oleju zostaje znacząco naruszona, o czym szerzej tłumaczył dietetyk kliniczny dr Bartek Kulczyński.

Dobre źródła kwasów tłuszczowych omega-3

Na co zamienić olej słonecznikowy?

Jeśli sięgamy po mieszankę oleju słonecznikowego i rzepakowego, możemy już zakładać, że obróbka termiczna jest bezpieczna, ale pod warunkiem, że olej słonecznikowy stanowi nie więcej niż 30 proc. takiej mieszanki.

Dobrym rozwiązaniem jest też wybieranie specjalnych olejów słonecznikowych, które powstają z odmian wysokooleinowych. Te już do smażenia się nadają.

Wśród naprawdę dobrych tłuszczów do smażenia najczęściej wymieniany jest olej rzepakowy i oliwa. Znakomity jest też olej z awokado.

Poradnik Zdrowie Google News

Jak najlepiej wykorzystać olej słonecznikowy?

Dodawaj olej słonecznikowy do sałatek, sosów, zup, ryb, dań gotowanych, a nie pożałujesz. Taki olej nierafinowany obfituje w witaminę E, która nadaje skórze blasku, uchodzi za naturalny eliksir młodości i wsparcie układu odpornościowego.

Dobre tłuszcze zawarte w oleju słonecznikowym wpływają korzystnie na profil lipidowy, sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu, a w efekcie redukują ryzyko chorób serca i generalnie schorzeń układu krążenia.

Olej słonecznikowy - uważaj na omega-6

Już jedna łyżka oleju rzepakowego pokrywa dobowe zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-6. To z jednej strony zaleta, ale z drugiej zagrożenie.

Kwasy omega-6 pomagają stymulować wzrost skóry i włosów, utrzymać zdrowie kości, regulować metabolizm. Te tłuszcze są korzystne dla zdrowia, ale nie w nadmiarze. Zbyt duża ilość kwasów omega-6 w diecie może nasilać stany zapalne w organizmie, a nawet doprowadzić do rozwoju wielu groźnych chorób.

Czy jesteś uzależniony od cukru?
Pytanie 1 z 11
Czy słodzisz kawę lub herbatę?

Olej słonecznikowy na skórę

Olej słonecznikowy znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry. Działa jak emolient, łagodzi podrażnienia i stany zapalne, regeneruje, po prostu odmładza. Olej słonecznikowy bywa dodatkiem do kosmetyków.

Bez problemu kupisz go w specjalnej buteleczce, z dozownikiem, zdecydowanie drożej niż w sklepie spożywczym. Ten "zwykły" też możesz stosować. Będzie taniej i skutecznie.

Olej słonecznikowy a pielęgnacja włosów

Duża zawartość witaminy E i lecytyny sprawia też, że olej słonecznikowy doskonale sprawdzi się w pielęgnacji włosów. Możecie znaleźć go jako składnik szamponów nawilżających, odbudowujących, bądź przeciwłupieżowych.

Niektóre fanki naturalnej odbudowy włosa stosują regularne olejowanie włosów olejem słonecznikowym. Wystarczy kilka kropli oleju rozprowadzić na dłoniach, a następnie wcierać w pasma.

Olejowanie zaleca się wykonywać raz w tygodniu, ale przy mocno zniszczonych i przesuszonych włosach bezpiecznie można stosować je częściej. Podobno działa!

Listen on Spreaker.
SuperZdrowi
Światowy Dzień Zdrowia. SuperZdrowi