Ten olej jest niewskazany, gdy masz wysoki cukier. 6 innych produktów też ci zaszkodzi

2024-11-07 14:51

Cukrzyca typu 2 i insulinooporność to problemy ze zdrowiem, które niepokoją wielu Polaków. Czy to automatycznie przekłada się na nasze zwyczaje żywieniowe? Niestety, wciąż w zbyt małym stopniu, nawet jeśli rozumiemy, że zbyt wysoki cukier to nie tylko skutek jedzenia słodyczy. Przypominamy, o jakich 7 produktach lepiej zapomnieć.

Ten olej jest niewskazany, gdy masz wysoki cukier. 6 innych produktów też ci zaszkodzi
Autor: GettyImages

Masz wysoki cukier, musisz unikać słodyczy? To zdecydowanie za mało. Osoby, które chorują na cukrzycę, są nią zagrożone i mierzą się z insulinoopornością, muszą stosować zdrową dietę.

Wbrew mitom, nie jest to żadna "specjalna dieta eliminacyjna", a po prostu zdrowa, racjonalna dieta, która wyszłaby na zdrowie każdemu.

W takiej diecie jest miejsce na wszystkie niezbędne substancje odżywcze, także węglowodany, ale złożone, czyli takie, które pozwalają się uporać z cukrem organizmowi w bezpieczny sposób. Muszą się w niej także znaleźć dobre białka, tłuszcze, witaminy i minerały.

O jakim oleju trzeba zapomnieć? Na pewno o kokosowym, chociaż wielu dietetyków poleca go do smażenia. Osoba z cukrzycą powinna zresztą zapomnieć o tej formie obróbki termicznej.

To nie koniec listy produktów zakazanych. Zapomnij o tej siódemce i zrób pierwszy krok do stabilizacji poziomu glukozy we krwi.

Dłuższe życie z cukrzycą

1. Niewskazane przy cukrzycy: olej kokosowy

Produkty będące źródłem tłuszczu również są elementem pełnowartościowego posiłku, ale powinny być do niego dodawane w niewielkiej ilości.

Jak informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, polecane są przede wszystkim oleje roślinne (olej rzepakowy, oliwa), orzechy, nasiona, pestki, awokado, czyli produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwzapalnym.

Na liście produktów, o których lepiej zapomnieć znajdują się:

  • tłuste mięso,
  • pełnotłusty nabiał,
  • masło, także klarowane
  • smalec, słonina, łój
  • margaryny twarde (w kostce)
  • majonez.

Zapomnij też o olejach tropikalnych: palmowym i kokosowym.

2. Niewskazane przy cukrzycy: biały ryż

Potrzebujesz węglowodanów, ale dobrej jakości. Ryż dziki, czerwony, brązowy? Jak najbardziej. Oczywiście, wazna jest dawka, proporcje, różnorodność, ale wybieraj z produktów zalecanych.

Nie znajdziesz wśród nich: mąki oczyszczonej, pieczywa cukierniczego, jasnego pieczywa, czyli tostowego, kajzerek, chleba zwykłego, bułek maślanych, płatków śniadaniowych z dodatkiem cukru, drobnych kasz (kuskus, manna, kukurydziana), białego ryżu i jasnych makaronów: pszennego, ryżowego.

3. Niezalecane przy cukrzycy: kiełbasa

Prawie wszyscy kochamy w Polsce kiełbasę, ale jeszcze bardziej powinniśmy kochać nasze serca. Złej jakości tłuszcze podnoszą cholesterol i zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Z racji cukrzycy już jesteś w grupie ryzyka. Taka kumulacja okazuje się zabójcza.

Z czego lepiej zrezygnować? Z tłustego mięsa (wieprzowiny, wołowiny, baraniny, gęsi, kaczki), tłustych wędlin (np. z baleronu, salami, salcesonu, boczku, mielonek) i konserw mięsnych, wędlin podrobowych, pasztetów, parówek oraz kabanosów.

4. Niewskazane przy cukrzycy: alkohol

Wszyscy musimy dbać o właściwe nawodnienie i dobrą dawkę płynów. Nie dotyczy to jednak napojów wyskokowych. Tu zdrowa dawka nie istnieje.

Zapomnij też o napojach słodzonych, energetyzujących, nektarach, syropach owocowych i czekoladzie do picia.

5. Niewskazane przy cukrzycy: owoce kandyzowane

Nie daj sobie wmówić, że osoba z cukrzycą musi zrezygnować z jedzenia owoców. To mit. Oczywiście zapomnij o kandyzowanych czy w syropie z puszki, ale to podpowiada chyba zdrowy rozsądek.

Wszystkie świeże i mrożone owoce są dozwolone, nawet jeśli masz problem z wysokim cukrem. Można też sięgać po owoce suszone, ale w umiarkowanych ilościach. 

oczywiście, co za dużo, to niezdrowo. Nikomu nie wyjdzie na zdrowie objadanie się bez umiaru najsłodszymi owocami. Eliminowanie ich jednak z diety to błąd.

6. Niewskazane przy cukrzycy: orzechy w czekoladzie

Jak najbardziej twojemu organizmowi służą wszelkie orzechy, pestki i nasiona, np. dyni czy słonecznika. Ale NIE w posypkach, soli, miodzie, karmelu etc. Nie dość, że większość dosłownie ocieka prostym cukrem, czasem fatalnym tłuszczem, to jeszcze zawiera niezdrowe dodatki.

W czym przeszkadza sól? Na nią generalnie trzeba uważać. Cukrzyca uszkadza nerki, a nerki soli nie lubią. Nie serwuj sobie powikłań i dodatkowych problemów.

7. Niewskazane przy cukrzycy: nachosy

Wśród przekąsek niewskazanych przy problemach z cukrem we krwi nie znajdziesz tylko klasycznych słodyczy (np. ciast,ciastek, batonów, czekolady mlecznej i białej, chałwy, pączków, faworków, cukierków) czy po prostu cukru białego, trzcinowego, brązowego i kokosowego.

Nawet zdrowsze zamienniki trzeba ograniczać, kiedy twój cukier skacze. Szkodzi wtedy miód, syrop klonowy, daktylowy, z agawy i dżemy wysokosłodzone.

Słone przekąski (np. chipsy, słone paluszki, prażynki, krakersy, nachosy i chrupki) także nie są dla ciebie.

To co jeść?

Wybór zdrowych produktów jest naprawdę duży i pełny wykaz znajdziesz na stronach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Zapoznaj się także z informacjami dotyczącymi mitów, dawkowania i innych zaleceń.