Ten błonnik może być najbardziej pomocny w chudnięciu. Badacze wyjaśniają

2024-07-24 12:05

Błonnik odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Nie tylko zmniejsza wchłanianie cholesterolu, ale również obniża stężenie glukozy we krwi. To tylko niektóre z jego właściwości. Okazuje się jednak, że niektóre suplementy błonnika są korzystniejsze od innych.

Ten błonnik może być najbardziej pomocny w chudnięciu. Badacze wyjaśniają
Autor: fot. Getty Images Ten błonnik może być najbardziej pomocny w chudnięciu. Badacze wyjaśniają

W ciągu ostatnich lat mieliśmy prawdziwą "rewolucję" w nauce o żywieniu, dzięki badaniom nad mikrobem jelitowym. Sprawiły one, że błonnik jest teraz dodawany w sporych ilościach do produktów spożywczych, by ożywić nasze jelita i poprawić nasze zdrowie.

Ten błonnik pomaga schudnąć. Badacze przedstawiają nowe wyniki

Najnowsze badania wykazują jednak, że błonnik błonnikowi nie jest równy. Nie każdy suplement będzie działał równie korzystnie. Na przykład forma beta-glukanu, która występuje powszechnie w owsie i jęczmieniu może być pomocna w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i pomagać w utracie wagi u myszy karmionych dietą bogatą w tłuszcze. 

Naukowcy z University of Arizona (UA) i University of Vienna zaznaczyli, że jest to jedyny rodzaj błonnikowego suplementu, który testowali w ostatnich tygodniach, jaki zmniejszył zawartość tłuszczu i masę ciała myszy.

Pozostałe nie miały podobnego efektu, mimo że znacząco zmieniały skład mikrobiomu myszy w porównaniu z myszami karmionymi bez suplementów błonnika.

Frank Duca biomedyk z UA wyjaśnił, że choć wiadomo już, jak ważne i korzystny jest błonnik, to wciąż pojawia się problem, że istnieje on w wielu różnych rodzajach. Ich badania skupiły się więc na znalezieniu rodzaju błonnika najkorzystniejszego dla utraty wagi i poprawy homeostazy glukozy.

Wszystko o błonniku cz.1

Błonnik błonnikowy nierówny. Badania nie zostawiają pytań

Jak nie od dziś wiadomo, błonnik pokarmowy jest głównym źródłem energii dla bakterii żyjących w naszych jelitach. Pomimo tego jednak wciąż wiele osób nie spożywa zalecanej dziennej dawki. 

Który błonnik najlepiej jednak wybierać? Niektóre włókna, takie jak beta-glukany owsiane i dekstryna pszeniczna, są rozpuszczalne w wodzie. Oznacza to, że łatwo są fermentowane przez bakterie jelitowe. Inne takie jak celuloza czy skrobia oporna są mniej rozpuszczalne albo nierozpuszczalne, co oznacza, że przyklejają się do innych materiałów.

Jak twierdzą specjaliści, beta-glukan zwiększył liczbę bakterii w jelicie myszy. Inne badanie sugeruje również, że wiąże się on z większą utartą wagi. I rzeczywiście, przed upływem 10. tygodnia, u myszy karmionych beta-glukenem zaobserwowano spadem masy ciała i zmniejszenie zawartości tkanki tłuszczowej w porównaniu z myszami karmionymi innymi rodzajami błonnika.

Niezbędnych będzie jednak więcej badań, by te wyniki można odnieść do ludzi. Na tę chwilę wiadomo jednak, że niektóre rodzaje błonnika mogą być bardziej niż inne skuteczne jeśli chodzi o odchudzanie i kontrolowanie poziomu insuliny niż inne.

Listen on Spreaker.