Co jeść i pić w Wielkanoc, jeśli w domu jest cukrzyca? Te zasady ułatwią wam życie

2025-04-10 19:36

Mazurki, wędliny, jaja na milion sposobów - Wielkanoc to tradycyjny czas kulinarnych rozkoszy. Jak go przetrwać, gdy chorujesz na cukrzycę typu 2? Jeśli zadajesz to pytanie, pewnie z chorobą masz do czynienia od niedawna. To mogą być wspaniałe święta, a dieta bogatsza niż myślisz. O paru kwestiach trzeba jednak pamiętać.

Co jeść i pić w Wielkanoc, jeśli w domu jest cukrzyca? Te zasady ułatwią wam życie
Autor: GettyImages

Spis treści

  1. Cukrzyca typu 2 i święta - co jeść bez obaw?
  2. Indeks glikemiczny – twój sprzymierzeniec nie tylko w święta
  3. Słodkie pokusy w Wielkanoc – jak sobie z nimi radzić?
  4. Cukrzyca typu 2 i Wielkanoc: praktyczne wskazówki na świąteczny czas
Poradnik zdrowie. Kiedy iść do diabetologa?

Święta Wielkanocne to czas radości i rodzinnych spotkań. Jeśli masz cukrzycę typu 2, nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Jak podkreślają lekarze, dieta w cukrzycy to nie są jakieś zalecenia z kosmosu, tylko po prostu zdrowa dieta, która służy każdemu, również osobom o prawidłowym poziomie cukru we krwi.

Przygotuj się do tych świąt solidnie, pamiętaj o głównych zasadach, a będziesz cieszyć się smakiem świąt bez komplikacji i dramatycznych wyrzeczeń.

Cukrzyca typu 2 i święta - co jeść bez obaw?

Zamiast zamartwiać się, czego nie możesz jeść, przekonaj się, jak długa jest lista rzeczy, które są dozwolone. Jest z czego wybierać.

Nie zapominaj, ze ważne jest nie tylko to, co jesz, ale także sposób przyrządzania potraw.

Mięso: chude mięsa (cielęcina, wołowina), drób bez skóry (kurczak, indyk) gotowane, pieczone w pergaminie lub grillowane - to coś dla ciebie. Unikaj tłustego drobiu (kaczka, gęś) i smażonych potraw.

Wędliny: niskotłuszczowe wędliny (szynka, kiełbasa szynkowa wołowa) jako element dania (np. kanapki z warzywami, na pełnoziarnistym pieczywie) - to nic złego. Ogranicz jednak do minimum mielonki, parówki, podroby i pasztety- nie tylko w święta.

Ryby: gotowane, pieczone lub grillowane- tak, to coś dla ciebie.

Nabiał: chudy nabiał (mleko, jogurty, kefiry 0,5% tłuszczu, chude sery) - jak najbardziej wskazany.

Jaja: gotowane na twardo lub miękko, omlety na parze z warzywami - to jajeczne święta, a ty możesz je jeść, chyba że masz niezredukowany cholesterol i lekarz zalecił inaczej.

Zupy: jeśli do nie dodasz do nich tłustej śmietany, mąki i innych niezdrowych zapychaczy, zupy są pożywnym, wartościowym i bezpiecznym daniem. Dotyczy to nie tylko klasycznych zup warzywnych, ale też barszczu białego i żurku. Najlepszy żurek jest na żytnim zakwasie, a jeśli nie masz pewności, czy zupa wg twojego przepisu jest dobra, wykorzystaj indeks glikemiczny do oceny jej składników.

Dodatki: kasze, makarony pełnoziarniste, odpowiednio przygotowane ziemniaki (pieczone ze skórką) - jedz bez obaw.

Warzywa: pomidory, kapusta, kalafior, marchewka (surowa), sałata zielona, szpinak, seler, pietruszka, buraki (umiarkowanie), ogórki, rzodkiewka, rzepa, cebula, szczypiorek- tu można zaszaleć i cieszyć się wiosną. Pamiętaj, ze nawet świetne warzywa (np. marchewka) rozgotowane mają wyższy indeks glikemiczny i nie są już tak dobre.

Owoce: truskawki, maliny, poziomki, czarne jagody, porzeczki, cytrusy, jabłka, gruszki, śliwki - te owoce to twoi przyjaciele. Inne też możesz wprowadzać do diety, ale pamiętając o zdrowym rozsądku i umiarze, a przede wszystkim o zasadzie, że najbardziej służą ci świeże. O suszonych, kandyzowanych, w syropie itd. po prostu zapomnij.

4 choroby oczu, które powoduje cukrzyca

Indeks glikemiczny – twój sprzymierzeniec nie tylko w święta

To nieprawda, że dieta cukrzyka diabetyka, potocznie nazywanego cukrzykiem, to jedno wielkie pasmo kulinarnych wyrzeczeń. Najpewniej doskonale wiesz, co ci nie służy, a co jest wskazane, bo doeta w cukrzycy typu 2 to o prostu zdrowa dieta.

Trzeba ograniczać proste węglowodany wybierając cukry złożone (w odpowiedniej dawce), unikać tłuszczów nasyconych, dostarczając zarazem niezbędne kwasy tłuszczowe, eliminować nadmiar soli, w trosce o nerki, zadbać o solidną porcję warzyw i owoców. Proste?

Pamiętaj o indeksie glikemicznym (IG). Wybieraj produkty o niskim IG (poniżej 55) lub średnim (poniżej 70). To klucz do stabilnego poziomu cukru we krwi. Gotuj makaron al dente, a warzywa jedz na surowo, jeśli to możliwe. Sałatkę jarzynową zastąp świeżymi warzywami z dodatkiem jogurtu naturalnego. Unikaj rozgotowanych warzyw.

Tabele IG bez problemu znajdziesz w Internecie. Jeśli nie masz pewności, jak się nimi posługiwać, poradź się lekarza lub dietetyka. Pamiętaj, że bezpłatny indywidualny program żywieniowy dla siebie możesz pobrać ze strony Diety NFZ.

Pamiętaj, że kuchnia diabetyka to nie jest "uboga kuchnia". Wręcz przeciwnie - jedzenie "odchudzone" ze złego tłuszczu, cukru i kalorii zwykle naprawdę sporo kosztuje. Zdrowsze święta to w rzeczywistości święta na bogato.

Poradnik Zdrowie Google News

Słodkie pokusy w Wielkanoc – jak sobie z nimi radzić?

Sądzisz, że z powodu cukrzycy nie możesz mieć słodkiej Wielkanocy? To nieprawda.

Babki, mazurki... kuszą, prawda? Zamiast cukru użyj stewii, ksylitolu lub erytrolu i już będzie znacznie lepiej. Nie pieczesz w domu? Coraz więcej cukierni oferuje takie bezcukrowe ciasta. Trzeba tylko wcześniej poszukać.

Cukier w cieście to nie tylko ten z cukru, ale też węglowodany z mąki. Najlepiej, jeśli mąkę pszenną zastąpisz pełnoziarnistą, gryczaną lub owsianą. Oczywiście, nie katuj się za wszelką scenę. Jeśli musisz zjeść tradycyjne ciasto, zrób to, ale dopiero po solidnym posiłku wytrawnym. Będzie łatwiej zatrzymać się po malutkim kawałku.

Unikaj ciast z masą kajmakową, tłustymi kremami i kandyzowanymi owocami. Postaw na świeże owoce i orzechy. 

Cukrzyca typu 2 i Wielkanoc: praktyczne wskazówki na świąteczny czas

  • Uważaj na cholesterol. Osoby z cukrzycą typu 2 często mają podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów, co zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Dlatego tak ważne jest ograniczenie tłuszczów nasyconych i cholesterolu w diecie.
  • Pamiętaj o właściwym nawodnieniu - ono znacząco chroni przed przejadaniem się. Oczywiście najlepsza jest woda, ale nie musisz jej pić na siłę, jeśli nie lubisz, nawet po przełamaniu smaku miętą czy cytryną. Kawa, herbata, napary ziołowe, wyciskane soki - to są napoje dla ciebie. Zapomnij o słodzonych napojach gazowanych - są gorsze od słodyczy.
  • Kolejność potraw ma znaczenie: Zacznij posiłek od warzyw bogatych w błonnik, mięsa lub jajka. Z pełnym brzuchem łatwiej wybierać mądrze lub nie przesadzić z dawką frykasów.
  • Sposób przyrządzania: Gotuj na parze, piecz w pergaminie, grilluj. Unikaj smażenia i duszonych potraw z dodatkiem tłuszczu.
  • Szanuj tradycję, próbuj nowości. Mazurek bez tradycyjnego cukru zasługuje, by przynajmniej dać mu szansę i spróbować. Sałatka jarzynowa z majonezem ma wysoki indeks glikemiczny. Jesli nie dasz rady się powstrzymać i zjesz łyżkę czy dwie, świat się nie zawali. Wiele osób jednak coraz chętniej zastępuje ją sałatką ze świeżych warzyw, choćby sałaty, pomidora, ogórka, rzodkiewki, z kiełkami rzeżuchy. Dodatek jogurtu i ziół sprawia, że danie działa ożywczo na podniebienie zmęczone wielkanocnym menu.
  • Przyprawy: Używaj ziół i przypraw korzennych zamiast soli.
  • Małe porcje: Spróbuj wszystkiego, ale w małych ilościach. Biesiaduj przez cały dzień (z przerwami, najlepiej aktywnymi!), niech się ta dawka cukrów spokojnie rozkłada w czasie. Czyż nie po to są święta?
  • Zapomnij o alkoholu: Pamiętaj, że bezpieczna dawka nie istnieje, alkohol, także wino i piwo, jest niezdrowy, rakotwórczy, niesie puste kalorie. Nie możesz się powstrzymać? Dopuszczalną ilość uzgodnij z lekarzem przed świętami.
  • Kontroluj glikemię: Regularnie sprawdzaj poziom cukru we krwi i przyjmuj leki zgodnie z zaleceniami lekarza.
  • Ruch to zdrowie: Po posiłku wybierz się na spacer. Wyciągnij zza stołu bliskich, wyjdź z psem. Będzie lepiej z kontrolą cukrzycy, trawieniem i generalnie samopoczuciem. Aktywność fizyczna pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Wesołych świąt!

Źródła:

  • https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/cukrzyca-typu-2-zalecenia-i-jadlospis-2/
  • https://diety.nfz.gov.pl/
  • Fuller N, Sainsbury A, Caterson I, Markovic T. Egg Consumption and Human Cardio-Metabolic Health in People with and without Diabetes. Nutrients 2015;7:7399–420.