Dieta roślinna ratunkiem dla nerek? Przełomowe odkrycie naukowców
Dieta roślinna może mieć ogromne znaczenie dla osób żyjących z chorobą nerek. Coraz więcej badań wskazuje, że spożywanie warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych wspiera funkcje nerek, zmniejsza stany zapalne i poprawia ogólny stan zdrowia. Sprawdź, jak działa ten sposób odżywiania.

Roślinna rewolucja w leczeniu chorób nerek
Nowe badanie z Uniwersytetu Wollongong (UOW), pod przewodnictwem doktoranta UOW dr Jordana Stanforda oraz profesor nadzwyczajnej Kelly Lambert z Wydziału Nauk Medycznych i Zdrowia Publicznego na UOW, sugeruje, że dieta oparta na produktach roślinnych może przynieść dodatkowe korzyści zdrowotne osobom z przewlekłą chorobą nerek (PChN).
Zdaniem badaczki wyniki sugerują, że nawet prosta interwencja dietetyczna może przełożyć się na pozytywne zmiany widoczne w wynikach badań krwi i moczu.
Badanie zostało opublikowane w Clinical Journal of the American Society of Nephrology i jako pierwsze na świecie wykazało potencjalne korzyści zdrowotne płynące z diety roślinnej u osób z PChN. Uczestnicy spożywali ponad 30 różnych rodzajów produktów roślinnych, takich jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona.
Zespół badawczy zauważył, że u osób stosujących ten sposób żywienia doszło do zwiększenia różnorodności mikrobiomu jelitowego oraz poprawy wyników badań krwi i moczu. Profesor nadzwyczajna Lambert wskazuje, że największe korzyści z wprowadzenia zmian żywieniowych odczuli chorzy w najcięższym stanie.
Byliśmy szczególnie podekscytowani, widząc, że ta stosunkowo prosta interwencja może mieć tak głęboki wpływ, zwłaszcza u osób z bardziej zaawansowaną chorobą nerek
- powiedziała.

Koniec z restrykcjami? Nowe podejście do diety w PChN
Wyniki badania podważają długo utrzymujące się przekonania dotyczące restrykcyjnych diet dla pacjentów z PChN. Tradycyjne zalecenia wykluczają bowiem niektóre owoce i warzywa ze względu na obecność określonych minerałów, takich jak potas.
Nowe dane wskazują, że bardziej elastyczne podejście do diety może być nie tylko bezpieczne, ale również skuteczne.
Przez lata porady dietetyczne dla pacjentów z chorobami nerek były restrykcyjne, często ograniczając spożycie owoców i warzyw z powodu obaw dotyczących niektórych minerałów, takich jak potas. To potencjalnie wyrządzało więcej szkody niż pożytku i prowadziło do niezamierzonych konsekwencji
- stwierdziła prof. Lambert.
Badacze podkreślają, że wyniki mogą mieć bezpośrednie znaczenie dla poprawy jakości życia pacjentów, wspierając zdrowie jelit i ograniczając ilość toksyn w organizmie.
Nie mówimy o skomplikowanych procedurach medycznych ani drogich terapiach. Chodzi o wprowadzenie prostych zmian w tym, co ludzie jedzą, koncentrując się na różnorodności i pokarmach roślinnych. To ogromny krok naprzód w naszym podejściu do żywienia osób z przewlekłą chorobą nerek
- tłumaczyła.
Sukces badania był możliwy dzięki współpracy ekspertów z różnych dziedzin, w tym nefrologa dr Hicham Hassam ze szpitala w Wollongong, profesora Emad El Omar (dyrektora UNSW Microbiome Research Center), profesor Karen Charlton i dr Anity Stefoska z UOW.
Mamy nadzieję, że nasze badania uspokoją osoby z przewlekłą chorobą nerek, że bezpiecznie jest zliberalizować dietę, jeść więcej owoców i warzyw do zalecanych poziomów i zmienić praktykę kliniczną na całym świecie dla osób z tą chorobą
- podsumowała prof. Lambert.