Bezglutenowa Wielkanoc. Jak przygotować pyszne święta dla chorych na celiakię?
Wielkanoc bez glutenu może smakować równie dobrze co tradycyjna. A to może ucieszyć nie tylko osoby z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten, czy alergią, ale również tych, którzy borykają się z chorobą autoimmunologiczną. Wystarczy pamiętać, by zrobić zakupy, zaopatrując się w produkty oznaczone przekreślonym kłosem. Cała reszta to już wyłącznie kwestia upodobań kulinarnych.

Bezglutenowe przepisy wielkanocne są równie smaczne i proste do przygotowania co klasyczna wersja świątecznych posiłków. Zarówno chorzy na celiakię, zmagający się z alergią jak i nadwrażliwością na gluten mają możliwość przyrządzić to, co najbardziej im smakuje. W ostatnim czasie masowo wzrosła liczba i rodzaj zamienników, które smakują jak te zwyczajne.
Jak przygotować bezglutenową Wielkanoc?
Majonez, żurek, pieczywo czy pasztet. To kluczowe potrawy, które zawsze znajdują się podczas tradycyjnych Świąt Wielkanocnych. Nie oznacza to jednak, że osoby na diecie bezglutenowej muszą rezygnować z tego, na co czekali cały rok. Poniżej wyjaśniamy jak temu zaradzić.
Przepis na majonez bezglutenowy
Zarówno domowy jak i ten dostępny w sklepach nie ma w składzie zbóż zawierających gluten. Niemniej w procesie produkcji może dojść do zanieczyszczenia majonezu, ponieważ cząsteczki glutenu często unoszą się w powietrzu, osadzają na taśmach produkcyjnych. Dlatego jeżeli ktoś ma celiakię lub boryka się z nadwrażliwością na gluten, a także alergią powinien wybierać ten oznaczony przekreślonym kłosem.
Natomiast domowa wersja jest wyjątkowo prosta do przyrządzenia. Wystarczy przygotować jajko, olej, sól i certyfikowaną musztardę oznaczoną jako bezglutenowa i trochę octu lub soku z cytryny. Kluczem jest także to, aby majonez ubijać w wysokim naczyniu. Przyda się również blender. Poniżej krótki i prosty przepis.
- Do wysokiego i wąskiego naczynia wbij dwa żółtka (pamiętaj, by wcześniej sparzyć jajka wrzątkiem).
- Dodaj łyżeczkę musztardy, sól oraz pieprz i dwie łyżki soku z cytryny.
- Włóż blender i uruchom, ale nie podnoś go za szybko. Kiedy zacznie gęstnieć, powoli dolewaj olej (w sumie 250 ml).
- Utrzymując pracę blendera na najwyższych obrotach ponoś go powoli do góry.
- Cały proces przyrządzania majonezu trwa ok. 2 minuty.
Żurek na zakwasie bezglutenowym. Jaki wybrać?
Wielkanocne śniadanie to żurek, ale klasyczna wersja przygotowywana jest zawsze na bazie naturalnego zakwasu, który zawiera gluten. Dlatego wystarczy znaleźć na rynku butelkowany zakwas, a najlepiej oznaczony jako ekologiczny i bezglutenowy, by jelita zyskały jak najwięcej wartości odżywczej.
W sklepach można kupić zakwas z mąki jaglanej oraz z mąki gryczanej. Wybór zależy wyłącznie od preferencji smakowych. Z doświadczenia jednak mogę podpowiedzieć, że zakwas jaglany jest delikatniejszy w smaku i mocno zbliżony do klasycznej wersji. Z kolei gryczany zakwas jest bardziej wyrazisty i smakiem niego przypomina kaszę gryczaną, choć nieprzesadnie. Jeżeli pierwszy raz planujesz zrobić wielkanocny żurek bez glutenu, wybierz ten jaglany.
Chleb bezglutenowy - wybieraj pełnoziarnisty
Żurek bardzo często podaje się w chlebie na zakwasie. Niestety w przypadku osób, które nie mogą jeść glutenu zakup bochenka, który można wydrążyć, nie jest łatwy. W tym celu warto poszukać piekarni oferującej produkty bez glutenu. Niemniej najczęściej można w nich kupić bułki, czy chleb o podłużnym kształcie.
Stąd lepiej nalać zupę do miseczki, a zdrowe i pełnoziarniste pieczywo bezglutenowe pokroić w kromki, lub w kostkę i dodać do żurku w formie grzanek.
Drobiowy pasztet bez glutenu
Wielkanocny pasztet bez glutenu można zrobić, korzystając z warzyw i mięsa z rosołu. Wystarczy porządnie zmielić wszystko w maszynce do mięsa, dodać trochę rosołu, wbić jajka i doprawić solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Potem wymieszać ręcznie, przełożyć do foremek i upiec.
Dla osób, które nie jedzą mięsa, świetną alternatywą będzie pasztet z ciecierzycy i soczewicy. Chcąc nieco zagęścić konsystencję najlepiej użyć mąki topinamburowej.
Bezglutenowy zakwas do żurku - przepis
Jeżeli masz wystarczająco dużo czasu, przygotuj własny bezglutenowy zakwas. W tym celu należy wybrać czy chcemy np. zakwas z bezglutenowych płatków owsianych - wyjątkowo pyszny, czy z pełnoziarnistej mąki gryczanej. Ten drugi będzie ciemniejszy bardziej wyrazisty.
Składniki:
- 120 g pełnoziarnistej mąki gryczanej (lub 80 g pełnoziarnistej mąki gryczanej i 40 g bezglutenowych płatków owsianych górskich, zmielonych na mąkę),
- 5-6 ząbków czosnku,
- 4 listki laurowe,
- 10 kulek ziela angielskiego,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- 3 łyżki wody z kiszonych ogórków,
- 800 ml przegotowanej letniej wody.
Czosnek obierz ze skórki i pokrój na duże kawałki lub zmiażdż nożem. Wymieszaj wszystkie składniki w kamionkowym garnku lub słoiku, przykryj kawałkiem gazy albo cienkiej ściereczki i zostaw na 3-5 dni (zakwas tylko z mąki gryczanej) lub 5-7 dni (zakwas gryczano-owsiany) w ciepłym miejscu. Codziennie zamieszaj zakwas drewnianą łyżką. Gotowy zakwas zużyj od razu do przygotowania żurku albo przelej do czystego zamykanego słoika i wstaw do lodówki. Zużyj w ciągu 2 tygodni.
Przepis pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej, wydawnictwo Bukowy Las, Wrocław 2015
ZOBACZ TEŻ >> Przepis na wielkanocną zupę chrzanową

Polecany artykuł:

Autor: Time S.A
Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Mazurek, pascha i babka wielkanocna bezglutenowa
Tradycyjną mąkę pszenną, na bazie której wypieka się babę i kruchy spód mazurka, można zastąpić mąkami ze zbóż naturalnie bezglutenowych - mąką gryczaną czy jaglaną. Aby bardziej urozmaicić bezglutenowe menu, do wypieku ciast można wykorzystać mąkę kasztanową, która odznacza się delikatnie słodkim smakiem i słodko-orzechowym aromatem. Daje ona delikatną konsystencję wypieku, lekko truflową. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, piaskowe, można zastąpić część mąki właśnie mąką kasztanową, która doda wilgotności i spójności.
SPRAWDŹ >> Przepis na babkę dyniowo-pomarańczową
Pozostałe porady, jak przygotować Wielkanoc bez glutenu, oraz przepisy na smaczne bezglutenowe dania na Wielkanoc znajdziesz w książce "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej (wydawnictwo Bukowy Las).
Jeśli nie chcesz, aby wielkanocna babka była sucha, upiecz ją na bazie mąki kasztanowej lub wiesiołkowej. Nadają one ciastu wilgotności i spójności
Wilgotność ciasta dobrze utrzymuje także mąka wiesiołkowa. Przy zachowaniu właściwych proporcji (może stanowić 10-20 proc. mieszanki mącznej) nadaje ciastu słabo wyczuwalny kakaowy smak i zabarwia je podobnie jak kakao.
Kruchy spód mazurka można przygotować na bazie mąki jaglanej, amarantusowej, drobnej mąki migdałowej, bardzo drobnej kaszki kukurydzianej i zmielonego siemienia lnianego. Z kolei masę bakaliową mazurka można zastąpić masą kokosowo-bananową, dżemowo-czekoladową czy fistaszkową.
SPRAWDŹ >> Przepis na mazurek amarantusowy z daktylami i polewą czekoladowo-sezamową
Na świątecznym stole nie może zabraknąć paschy. Tę można przygotować z kaszy jaglanej, nerkowców, migdałów, daktyli i innych bakalii.
WYPRÓBUJ >> Przepis na paschę jaglaną (z kaszy jaglanej)
Wielkanocne ciasta można upiec także z mąki topinamburowej, jednak ta najbardziej pasuje do ciasteczek.
#RazemPrzeciwKoronawirusowi!
Zadbaj o swoje bezpieczeństwo i sprawdź koniecznie!
- Co to znaczy: bezpieczna odległość?
- Jak prawidłowo robić zakupy podczas pandemii
- Jak się nie zarazić koronawirusem poza domem
- Jak samemu uszyć maseczkę