Naturalny sposób na obniżenie ciśnienia. Dr Kulczyński: Już po tygodniu jest efekt
Jak obniżyć ciśnienie tętnicze bez leków? Jest parę sposobów, a popularny dietetyk dr Bartek Kulczyński zdradza, jak to zrobić poprzez odżywianie, stosując zdrową dietę. Specjalista przypomina kluczowe zasady, poleca najzdrowsze produkty i podpowiada, co z diety wykluczyć, jeśli mamy wysokie ciśnienie krwi. Uwaga, te rady nie zastępują lekarza.

Jeśli jesteś już osobą chorą, a twoje nadciśnienie tętnicze jest naprawdę spore, zmiana zwyczajów kulinarnych najpewniej nie wystarczy - potrzebujesz pomocy lekarza i farmakoterapii. Podpowiedzi dr. Bartka Kulczyńskiego, dietetyka klinicznego i technologa żywienia, są przede wszystkim dla tych, którzy chcą się uchronić przed wysokim ciśnieniem lub przekracza ono normę o kilka/kilkanaście mmHg.
Dr Kulczyński to uznany ekspert: autor licznych publikacji w prasie naukowej, który znajduje słuchaczy także wśród odbiorców bez merytorycznego przygotowania. Jego kanał na YouTube subskrybuje ponad milion ludzi, chociaż porady doktora nie są powierzchowne, krótkie i schlebiające oczekiwaniom widza. Dr Kulczyński umie mówić prosto o trudnych rzeczach i rozprawia się z mitami.
Tym razem na tapecie nadciśnienie, o którym ekspert mówi tak: "potrafi latami działać w tle, nim zacznie jak walec rozjeżdżać nasze zdrowie". Sprawdź, jak tego uniknąć.
Jak obniżyć ciśnienie? Nie objadaj się!
Popularny dietetyk przypomina, że nadciśnienie "znacząco obciąża organizm, co skutkuje poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi". W swoim filmie na YouTube podpowiada, czego unikać, a co jeść, by obniżyć ciśnienie, a także, jak w ciągu zaledwie jednego tygodnia skutecznie zredukować ciśnienie krwi.
Pierwsza, podstawowa zasada trzymania ciśnienia w ryzach?
Przede wszystkim nie należy się przejadać
- mówi ekspert i przypomina, że aż 78 proc. przypadków nadciśnienia to skutek nadwagi.
Dlaczego tak się dzieje? Wysokie ciśnienie krążącej krwi powoduje:
- zwiększone napięcie naczyń krwionośnych,
- wzrost częstotliwości skurczów serca,
- nadmierne gromadzenie sody i wody w organizmie.
Groźni sprawcy nadciśnienia: sól, cukier i lukrecja
Wśród 5 sprawców nadciśnienia, poza nadwagą, dr Kulczyński wymienia jeszcze:
1. Lukrecję
Specjalista zwraca na zawarty w niej kwas glicyryzynowy, który odpowiada za zatrzymanie wody i sodu, a zwiększone wydalanie potasu. W ten sposób "dodatkowo podbijamy ciśnienie" ostrzega specjalista. Przypomina zarazem, że sama lukrecja jest zdrowa, działa przeciwzapalnie i gojąco, ale akurat przy nadciśnieniu nie jest polecana.
2. Doustne środki antykoncepcyjne
Bartek Kulczyński powołuje się na badania, wg których stosowanie takiej antykoncepcji, zwłaszcza dwuskładnikowej, może podnosić ciśnienie skurczowe nawet o 7-8 mmHg.
3. Cukier
Przesadzasz z cukrem? Ciśnienie skurczowe może być wyższe nawet o 7 mmHg, a rozkurczowe o 5,5 mmHg.
Gdzie się ukrywa taki najgorszy cukier? Nie tylko w słodyczach i cukrze stołowym, ale też w słodkich napojach, niskiej jakości keczupach, dosładzanych jogurtach czy owocach z puszki.
4. Sól
Sód zawarty w soli podnosi ciśnienie, ale warto pamiętać, że nie jest taki zły, jeśli jesteś osobą zdrową, trenujesz, tracisz sporo sodu z potem. Jak przypomina dietetyk, ważne jest nie tylko to, ile sodu spożywasz, ale także, czy równoważysz go potasem (potas neutralizuje sód).
Niestety, jeśli już masz nadciśnienie, sód to czyste zło i trzeba maksymalnie ograniczyć sól.
Dr Kulczyński radzi, by w pierwszej kolejności rezygnować z produktów bezwartościowych i takich, które bez problemu zastąpisz czymś innym, czyli zapomnij o: solonych chipsach ziemniaczanych, solonych orzeszkach, krakersach, kostkach rosołowych, gotowych mieszankach przypraw, w których dominuje sól, o sosach sojowych, zupach i sosach w proszku, solonych pomidorach suszonych, dosalanych sokach warzywnych, serach topionych i pleśniowych, wędzonym mięsie i rybach oraz o konserwach mięsnych.
A co z kawą? Chociaż chwilowo ciśnienie może podnieść, generalnie jest bezpieczna, dopóki nie przekraczasz 1-3 filiżanek dziennie.
Zapomnij jednak o alkoholu. Tu nie ma bezpiecznej dawki, by ciśnienie nie skoczyło.
Zobacz: Produkty, które podnoszą ciśnienie
Obniżamy ciśnienie dietą - efekt po 7 dniach
Dr Bartek Kulczyński zapewnia, w oparciu o badania naukowe, że możliwe jest zredukowanie ciśnienia tętniczego o 4 mmHg już po tygodniu stosowania zdrowej diety DASH.
Po dwóch tygodniach redukcja sięga 8 mmHg, a ostateczna to 11,5 mmHg ciśnienia skurczowego i 5,5 jednosteki ciśnienia rozkurczowego.
Specjalista przypomniał podstawowe zasady diety DUSH:
- zwiększamy spożycie owoców i warzyw o 500 g dziennie
- stawiamy na te bogate w potas, jak dynia, pomidory, brokuły, buraki, fasolka szparagowa, banany i morele
- wprowadzamy do diety produkty pełnoziarniste, w tym kaszę gryczaną, kaszę jęczmienną pęczak, ryż brązowy makaron razowy i płatki owsiane
- spożywamy codziennie coś z nasion, orzechów, pestek i strączków
- dbamy o 2-3 porcje wartościowego nabiału i tłuszczów dziennie
- stawiamy na ryby, mięso drobiowe i chude mięso czerwone
- ograniczamy słodycze, sól, tłuste mięsa, słodkie napoje, niskiej jakości nabiał,
- unikamy smażenia potraw.

Te produkty obniżają ciśnienie
Masz problem z nadciśnieniem? Do powyższego planu dr Kulczyński poleca jeszcze wprowadzenie do menu konkretnych produktów znanych z możliwości redukcji ciśnienia. To:
- czosnek,
- imbir,
- cynamon,
- grejpfrut,
- buraki,
- nasiona lnu
- aronia
- gorzka czekolada
- głóg,
- hibiskus.
Powyższe to nieco skrócona wersja zaleceń dietetyka. Film z pełną zawartością poniżej.