5 doskonałych źródeł białka dla 50+. Jedz nie tylko dla dobra kości

2025-06-11 6:48

Pełnowartościowe białko musi być odzwierzęce? Według najnowszych badań naukowych dieta roślinna może w pełni pokryć wszystkie potrzeby organizmu, także u seniorów, ale jej stosowanie jest z pewnością trudniejsze. Różnorodność to zwykle rozwiązanie optymalne, ale wybór należy do ciebie.

5 doskonałych źródeł białka dla 50+. Jedz nie tylko dla dobra kości
Autor: GettyImages

O białku pełnowartościowym mówimy przede wszystkim wtedy, gdy zawiera pełny profil aminokwasowy - 9 niezbędnych aminokwasów egzogennych, które muszą być dostarczane z pożywieniem.

Niełatwo znaleźć je w produktach roślinnych, chociaż taka dieta może być zdrowa i jest polecana przez specjalistów. Jak to możliwe?

W formie - Dieta wysokobiałkowa

Szukamy najlepszego białka dla 50+

Optymalny profil faktycznie mają produkty pochodzenia zwierzęcego - jaja, nabiał, mięso, ryby, owoce morza.

Umiejętne połączenie produktów roślinnych (strączków, soi, orzechów i nasion) pozwala jednak zbudować białko komplementarne, pełnowartościowe.

Z wiekiem zapotrzebowanie na białko rośnie, a jego przyswajanie spada, więc należy go spożywać więcej.

To niezbędne nie tylko dla mocnych kości, ale także dla lepszego gojenia ran, wspierania układu odpornościowego, a nawet profilaktyki tworzenia się siniaków i krwiaków.

Gdy mówimy o najlepszych źródłach białka, biorąc pod uwagę ich optymalną dawkę i pełnowartościowość bez wymagających zabiegów dietetycznych, trzeba skupić się na tych pochodzenia zwierzęcego.

Zarazem nie wolno zapominać, że zdrowa dieta to nie tylko białko, a pułapek nie brakuje. Jajko na smażonym bekonie traci swoje prozdrowotne właściwości, a czerwone, przetworzone mięso jest rakotwórcze.

Co robić, by ta 5 była optymalna? Jakie mięso, ryby czy nabiał wybrać? Sprawdź w naszej galerii.

Poradnik Zdrowie Google News
Drogowskazy
Wpływ nawyków matek na wybory córek. DROGOWSKAZY
Mediateka.pl
Sponsor podcastu:
Media Expert i Mediaexpert.pl