5 doskonałych źródeł białka dla 50+. Jedz nie tylko dla dobra kości
Pełnowartościowe białko musi być odzwierzęce? Według najnowszych badań naukowych dieta roślinna może w pełni pokryć wszystkie potrzeby organizmu, także u seniorów, ale jej stosowanie jest z pewnością trudniejsze. Różnorodność to zwykle rozwiązanie optymalne, ale wybór należy do ciebie.

O białku pełnowartościowym mówimy przede wszystkim wtedy, gdy zawiera pełny profil aminokwasowy - 9 niezbędnych aminokwasów egzogennych, które muszą być dostarczane z pożywieniem.
Niełatwo znaleźć je w produktach roślinnych, chociaż taka dieta może być zdrowa i jest polecana przez specjalistów. Jak to możliwe?
Szukamy najlepszego białka dla 50+
Optymalny profil faktycznie mają produkty pochodzenia zwierzęcego - jaja, nabiał, mięso, ryby, owoce morza.
Umiejętne połączenie produktów roślinnych (strączków, soi, orzechów i nasion) pozwala jednak zbudować białko komplementarne, pełnowartościowe.
Z wiekiem zapotrzebowanie na białko rośnie, a jego przyswajanie spada, więc należy go spożywać więcej.
To niezbędne nie tylko dla mocnych kości, ale także dla lepszego gojenia ran, wspierania układu odpornościowego, a nawet profilaktyki tworzenia się siniaków i krwiaków.
Gdy mówimy o najlepszych źródłach białka, biorąc pod uwagę ich optymalną dawkę i pełnowartościowość bez wymagających zabiegów dietetycznych, trzeba skupić się na tych pochodzenia zwierzęcego.
Zarazem nie wolno zapominać, że zdrowa dieta to nie tylko białko, a pułapek nie brakuje. Jajko na smażonym bekonie traci swoje prozdrowotne właściwości, a czerwone, przetworzone mięso jest rakotwórcze.
Co robić, by ta 5 była optymalna? Jakie mięso, ryby czy nabiał wybrać? Sprawdź w naszej galerii.
