Przeciw zaparciom, bólowi stawów. 5 produktów, których nie może zabraknąć w diecie seniora
Znany dietetyk i technolog żywienia dr Bartek Kulczyński wskazał aż 10 ważnych produktów, których spożycie jest szczególnie ważne już po 40. roku życia, a bezwzględnie zalecane seniorom. Mogą zapobiegać wielu dolegliwościom, a nawet łagodzić konkretne dolegliwości. Zaczynamy od pierwszej 5.

To osoby starsze są głównie zagrożone niedożywieniem i niedoborem składników odżywczych, a to odbija się niekorzystnie na ich zdrowiu - mówi dr Bartek Kulczyński, popularny dietetyk kliniczny i technolog żywienia, którego na YouTube obserwuje ponad milion osób.
Trzeba przy tym pamiętać, że niedożywienie nie ma wiele wspólnego z liczbą kilogramów. Można być niedożywionym i otyłym.
Nie lekceważ zmian fizjologicznych i przemian metabolicznych. Wspieraj organizm odpowiednią dietą, a będziesz dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem i lepszą formą.
1. Pokrzywa - roślina na ból stawów i wysoki cukier
Chociaż na liście dietetycznych hitów doktora Kulczyńskiego pokrzywa znalazła się na końcu, my zaczynamy właśnie od niej, bo jest chyba największym zaskoczeniem.
Uważam, że jest to doskonała roślina lecznicza dla osób starszych. Łagodzi problemy ze stawami, zmniejsza ryzyko występowania kamieni nerkowych, zaś u mężczyzn zmniejsza dolegliwości związane z łagodnym rozrostem prostaty
podkreśla dietetyk i dodaje, że pokrzywa wpływa też pozytywnie na poziom cukru oraz trójglicerydów we krwi, a także reguluje ciśnienie krwi.
Wg eksperta doskonale sprawdza się w postaci naparów, zup i sałatek.
2. Produkty fermentowane - przeciw zaparciom
Dr Kulczyński poleca fermentowane produkty mleczne, jak kefir, jogurt czy maślanka, ale także kiszonki, w tym kapustę kiszoną.
Podkreśla, że wszystkie one usprawniają pracę jelit, które "u osób starszych zaczynają nieco gorzej funkcjonować, co objawia się choćby zaparciami".
Dzięki tym produktom można się ustrzec dolegliwości lub złagodzić problem.
Dietetyk powołuje się też na badania naukowe, z których wynika, że jogurt naturalny chroni nas przed rozwojem raka jelita grubego, a kefir wspomaga dobry sen u kobiet po menopauzie.
3. Grzyby - źródło ergotioneiny
Grzyby to kolejne zaskoczenie na liście bezcennych produktów dla seniorów Bartka Kulczyńskiego. Chociaż zostały już dość dawno odczarowane przez dietetyków ze względu na zawartość wartościowych soli mineralnych, wciąż jednak nie postrzegamy ich jako produktów prozdrowotnych.
Tymczasem wg doktora Kulczyńskiego powinniśmy doceniać grzyby zawierające ergotioneinę. To substancja hamująca procesy starzenia poprzez 3 ważne procesy:
- usuwanie wolnych rodników
- obniżanie stanu zapalnego
- działanie ochronne na komórki układu nerwowego.
gdzie jest najwięcej ergotioneiny? W maślakach, boczniakach, kurkach i opieńkach miodowych.
Zobacz: dieta na poprawę nastroju
4. Jajka - "pozycja obowiązkowa" w jadłospisie seniora
Na liście znanego dietetyka jajka są numerem jeden. Zaleca spożywanie zarówno białek, jak i żółtek.
Białko dr Kulczyński poleca ze względu na pełnowartościowe białko, w żółtku docenia witaminy, składniki mineralne i cholinę, bezcenną dla wątroby i sprawności umysłowej.
Witaminy z grupy B potrzebne układowi nerwowemu i selen wzmacniający odporność to ważne skarby w żółtku jajek.

5. Ryby - oczyszczenie mózgu i poprawa pamięci
Wiadomo, że ryby są zdrowe i wpływają korzystnie właściwie na wszystko, ale dr Bartek Kulczyński zwraca szczególną uwagę na 3 wśród nich.
Makrela, śledź i łosoś zawierają unikalne, bezcenne kwasy tłuszczowe EPA i DHA, które wg badań naukowych, na które powołuje się dietetyk, oczyszczają mózg ze szkodliwych substancji, poprawiają pamięć, zapobiegają demencji, wpływają korzystnie na nastrój, a przede wszystkim wzmacniają serce i chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Dietetyk zwraca też uwag na ich działanie przeciwzapalne, istotne dla osób starszych, często mierzących się z chorobą zwyrodnieniową stawów.
Pozostałe 5 ważnych produktów? Wszystkie zostały omówione w filmie udostępnionym poniżej.