Siemię lniane i olej rzepakowy "wysysają tłuszcz" z wątroby? Sprawdź, jak to działa
Nawet 6 mln Polaków może mieć stłuszczoną wątrobę. Ważnym elementem profilaktyki i zahamowania rozwoju choroby jest odpowiednia dieta. Popularny lekarz w sieci zdradza myki pomagające wyssać tłuszcz z wątroby. Warto jednak też wiedzieć, jakie są oficjalne zalecenia w tym zakresie Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.

Stłuszczenie wątroby nie jest wyłącznie problemem osób nadużywających alkoholu. Niealkoholowe stłuszczenie narządu może dotyczyć osób w każdym wieku. Bywa spowodowane niezdrową dietą i stylem życia, ale także przez zaburzenia metaboliczne (w tym wrodzone).
Ta ostatnia przyczyna jest rzadka, stanowi największe wyzwanie dla współczesnej medycyny, wciąż trudno o skuteczne leczenie.
Tam, gdzie przyczyną jest przede wszystkim styl życia, a choroba nie jest jeszcze zbyt zaawansowana, zmiana nawyków żywieniowych i aktywność fizyczna może znacząco uchronić nas przed postępowaniem stłuszczenia i jego poważnych konsekwencji, w tym marskości wątroby i raka wątrobowokomórkowego.
Popularny w sieci lekarz Marek Skoczylas (ponad milion subskrybentów) podpowiada, jak z pomocą owsianki i oleju "wysysać tłuszcz z wątroby".
Dodatek do owsianki, które chroni wątrobę przed stłuszczeniem
Marek Skoczylas jest lekarzem medycyny, chociaż nie gastroenterologiem, a stomatologiem, i zastrzega na swojej stronie, że materiały na jego stronie nie mają charakteru porady medycznej.
Zarazem podejmuje wiele tematów związanych ze zdrowiem ogólnym, dietą, profilaktyką, zwykle powołując się na swoją wiedzę wyuczoną i wyniki badań publikowanych w uznanych periodykach podejmujących tematykę medyczną i naukową.
Tym razem podjął temat owsianki i jej wpływu na wątrobę. Podkreślił, że same płatki owsiane zawierają beta-glukany, które mogą znacząco poprawiać funkcje wątroby. Z odpowiednimi dodatkami działają jednak znacznie skuteczniej.
Siemię lniane, pestki z granatów i kurkuma, to w opinii Marka Skoczylasa wartościowe dodatki do owsianki. Siemię zmniejsza ryzyko stłuszczenia , kurkuma z pestkami granatu może mieć znaczenie w profilaktyce nowotworów.
Przy okazji lekarz przeciw stłuszczeniu wątroby poleca też olej rzepakowy, zachęcając do spożycia kieliszka dziennie.
Polecany artykuł:
Siemię lniane przeciw stłuszczeniu wątroby - dlaczego to ma działać
Marek Skoczylas, jako propagator naturalnej, nieprzetworzonej żywności, zachęca, by sięgać po zwykłe płatki owsiane. Za gorszą od nich propozycję uważa płatki górskie, za jeszcze gorszą płatki błyskawiczne.
Dodane do płatków świeżo zmielone siemię lniane, wg lekarza, znacząco wzmacnia skuteczność płatków w "wysysaniu tłuszczu z wątroby", dzięki zawartym w nich lignanach. Skoczylas powołuje się przy tym na badania, które wykazały, że płatki z siemieniem zdecydowanie lepiej usuwają tłuszcz z wątroby niż sama zmiana diety i aktywność fizyczna. Trzeba jednak mieć na uwadze, że grupa badawcza, na podstawie które wyciągnięto takie wnioski, liczyła zaledwie 50 osób.
A co z olejem rzepakowym?
Dlaczego olej rzepakowy ma działać korzystnie na wątrobę? Lekarz tłumaczy to w osobnym filmie, gdzie powołuje się na badania Uniwersytetu Medycznego w Urmii. Wynika z nich, że aż u 48 proc. osób, które piły regularnie 2 łyżki oleju, stłuszczenie wątroby zostało zredukowane. Ma być to możliwe dzięki zawartości w nim kwasu linolowego. Oddziałując na konkretne enzymy, hamuje on kumulację tłuszczu w komórkach wątroby.
Błędy, których wątroba nie wybacza
Dieta w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby (NALFD)
Szpital Uniwersytecki w Krakowie w ramach dietetycznego planu na zdrowie nie poleca żadnych myków, prostych recept, pojedynczych składników, tylko pełny plan żywieniowy w oparciu o aktualną wiedzę medyczną.
Oto główne zasady:
- Wybieraj różnorodne produkty zgodnie z zaleceniami.
- Spożywaj regularne posiłki (5 razy dziennie), co 2,5-3,5 godziny. Jedz często, ale mniejsze porcje.
- Nie pomijaj żadnego z posiłków, nie zamieniaj dwóch z nich w jeden większy.
- Zrezygnuj ze słodyczy i innych wysokokalorycznych przekąsek tj. paluszki, chipsy, precelki czy chrupki.
- Postaraj się nie dojadać pomiędzy wyznaczonymi godzinami. W przypadku odczuwania głodu sięgaj po wodę, herbatę niesłodzoną lub warzywa.
- Pamiętaj o codziennym nawadnianiu organizmu. Pij dużo wody i herbaty bez cukru.
- Unikaj potraw tłustych i smażonych. Zwracaj uwagę na zawartość tłuszczu w produktach nabiałowych tj. jogurty i sery. Ogranicz ilość tłuszczu dodawanego do potraw do 40-45g dziennie tj. 2 łyżek oliwy z oliwek i 2 łyżek margaryny wysokogatunkowej w ciągu dnia.
- Wybieraj chude gatunki mięsa i wędlin, zawsze usuwaj widoczny tłuszcz.
- W diecie zaleca się tłuszcze roślinne ze względu na wielonienasycone kwasy tłuszczowe (olej rzepakowy, oliwa z oliwek oraz miękkie margaryny dobrej jakości). Unikaj spożywania tłuszczy pochodzenia zwierzęcego (masła, smalcu, tłustego mleka i nabiału).
- Jedz węglowodany o niskim indeksie glikemicznym (IG). Pozwolą Ci dłużej odczuwać nasycenie i nie zaszkodzą wątrobie. Dlatego wystrzegaj się słodyczy, pszennego pieczywa, białych makaronów, białego ryżu i niektórych gotowanych warzyw korzeniowych tj. marchewki, buraków oraz wybranych owoców: gruszek, winogron, bananów. Należy również zwrócić uwagę na dodatki technologiczne znajdujące się w produktach spożywczych tj. modyfikowana skrobia, mączka chleba świętojańskiego, które charakteryzują się wysokim IG. Należy pamiętać o nierozgotowywaniu potraw, najlepiej zjadać makarony i warzywa ugotowane al dente (lekko twarde).
- Zaleca się jedzenie surowych warzyw i owoców ze względu na dużą zawartość błonnika, który wpływa korzystnie na pracę jelit, hamuje apetyt oraz obniża kaloryczność diety. Warzywa i owoce dostarczają wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- W przypadku złej tolerancji zaleca się jedzenie warzyw lekko rozgotowanych.
- Dozwolony sposób przygotowania potraw to: gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku, gotowanie na wodzie, duszenie, grillowanie, opiekanie na ruszcie, przyrządzanie w sosie własnym lub pergaminie. Nie zaleca się smażenia na głębokim tłuszczu.
- Dla poprawy smaku stosuj naturalne przyprawy i zioła aromatyczne. Sól można spożywać jedynie w niewielkich ilościach. Pamiętaj, że przemysłowo przygotowane produkty (wędliny, sery żółte, słone przekąski, przyprawy typu maggi, vegeta) często zawierają jej duże ilości.
- Nie spożywaj alkoholu
- Zadbaj o codzienny ruch.
Nie brzmi tak kusząco, jak zapadające w pamięć myki, ale zarazem chyba bardziej wiarygodnie.
