Chcesz zdrowiej się starzeć? Oto dietetyczne hity, które pomogą

2025-05-07 11:30

Czarna herbata i niektóre owoce, w tym uwielbiane przez Polaków jabłka, mogą chronić przed najbardziej dotkliwymi skutkami starzenia, jak niepełnosprawność i utrata funkcji poznawczych. Lubisz jagody i cytrusy? To nie żałuj sobie!

Chcesz zdrowiej się starzeć? Oto dietetyczne hity, które pomogą
Autor: GettyImages

Większe spożycie czarnej herbaty, jagód, owoców cytrusowych i jabłek może pomóc zdrowiej się starzeć – informuje pismo „Nucleic Acids Research”.

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Edith Cowan University (Australia), Queen’s University Belfast (Irlandia Północna) i Harvard T.H. Chan School of Public Health (USA) wykazało, że żywność bogata we flawonoidy może pomóc obniżyć ryzyko wystąpienia kluczowych elementów niezdrowego starzenia się, w tym kruchości (frailty), upośledzenia funkcji fizycznych i pogorszenia zdrowia psychicznego.

Poradnik Zdrowie - Kiedy iść do geriatry?

Czym jest kruchość seniorów

Używane w medycynie pojęcie "kruchość" dotyczy starszych osób, które są najbardziej narażone na niekorzystne skutki starzenia - upadki, niepełnosprawność, częste przyjęcie do szpitala, konieczność długoterminowej opieki.

Osoby starsze z kruchością zazwyczaj mają słabe mięśnie, schorzenia takie jak zapalenie stawów, słaby wzrok, głuchota czy problemy z pamięcią. Chodzą powoli, łatwo się wyczerpują, mają trudności ze wstawaniem z krzesła lub wchodzeniem po schodach. Zazwyczaj nie mogą opuścić domu bez czyjejś pomocy.

Celem badań medycznych jest nie tylko pomoc ludziom w dłuższym życiu, ale także zapewnienie im zdrowia tak długo, jak to możliwe

 — powiedziała dr Nicola Bondonno, wykładowczyni Edith Cowan University (ECU).

Flawonoidy bezcenne dla seniorów

Dr Nicola Bondonno dodała, że wcześniejsze badania dowiodły związek między spożywaniem sporych ilości flawonoidów a dłuższym życiem oraz niższym ryzykiem zachorowania na którąkolwiek z głównych chorób przewlekłych, takich jak demencja, cukrzyca czy choroby serca.

Nasze badania pokazują, że osoby spożywające więcej flawonoidów starzeją się lepiej.

Owoce i warzywa bogate w potas - sprawdź

Jabłka, cytrusy, jagody i herbata - przeciw kruchości

Autorzy badań przeanalizowali dane 62 743 kobiet i 23 687 mężczyzn zebrane w ciągu 24 lat. Jak się okazało, kobiety z najwyższym spożyciem flawonoidów miały o 15 proc. niższe ryzyko kruchości, o 12 proc. niższe ryzyko upośledzenia funkcji fizycznych i o 12 proc. niższe ryzyko złego stanu zdrowia psychicznego w porównaniu z kobietami z najniższym spożyciem. Podczas gdy u mężczyzn zaobserwowano mniej powiązań, wyższe spożycie flawonoidów nadal wiązało się z niższym ryzykiem złego stanu zdrowia psychicznego.

- Flawonoidy są dobrze znane ze zmniejszania stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych, wspierania zdrowia naczyń krwionośnych, a nawet pomagania w utrzymaniu masy mięśni szkieletowych - wszystkie te czynniki są ważne dla zapobiegania kruchości i utrzymania funkcji fizycznych i zdrowia psychicznego w miarę starzenia się - powiedziała starsza autorka badania, profesor Aedin Cassidy z Queens University Belfast.

Jak dodała, regularne spożywanie produktów bogatych we flawonoidy - takich jak jagody, jabłka, pomarańcze i herbata - może wspierać zdrowsze starzenie się, zmniejszając ryzyko kruchości, pogorszenia stanu fizycznego i psychicznego. Silniejsze powiązania zaobserwowane u kobiet mogą wynikać z różnic w czasie obserwacji między dwiema kohortami, a nie z rzeczywistych efektów zależnych od płci, które wciąż pozostają niedostatecznie zbadane.

Poradnik Zdrowie Google News

 Flawonoidy - wystarczą 3 porcje dziennie

Ile jeść i pić, żeby minimalizować ryzyko negatywnych skutków starzenia?

Odkryliśmy, że uczestnicy, którzy zwiększyli spożycie żywności bogatej we flawonoidy o trzy porcje dziennie, mieli od 6 proc. do 11 proc. niższe ryzyko wszystkich trzech skutków starzenia się u kobiet i o 15 proc. niższe ryzyko złego stanu zdrowia psychicznego u mężczyzn. Ogólnie rzecz biorąc, te wyniki podkreślają potencjał prostych modyfikacji diety w zakresie wpływu na ogólną jakość życia i przyczyniania się do optymalizacji zdrowego starzenia się

— podkreślił profesor Eric Rimm z Harvard T.H. Chan School of Public Health.