To na tym oleju smaży się najbezpieczniej. Można też wzmocnić skórę i włosy

2024-07-03 21:13

Jeśli już musisz smażyć potrawy w głębokim tłuszczu i długo, niech to będzie olej kokosowy. Jest odporny na wysokie temperatury i nie rozpada się zaraz na szkodliwe związki. Wiesz, że warto mieć go w kuchni, ale też w kosmetyczce?

To na tym oleju smaży się najbezpieczniej. Można też wzmocnić skórę i włosy
Autor: GettyImages

W rankingu najlepszych tłuszczów do smażenia dr. Bartka Kulczyńskiego, o którym pisaliśmy w "Poradniku Zdrowie", olej kokosowy nie znalazł się na podium. Zarazem specjalista ds. dietetyki i technologii żywności przyznaje, że wtedy, gdy chcesz smażyć w głębokim tłuszczu, olej kokosowy jest po prostu najlepszy.

Taki sposób obróbki żywności to zły, niezdrowy pomysł, niekorzystny choćby dla układu krążenia, ale wybranie stabilnego oleju, jakim jest kokosowy, to wybór mniejszego zła.

Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?

Dlaczego olej kokosowy nadaje się do smażenia w głębokim tłuszczu

Chociaż olej kokosowy to niewątpliwie produkt roślinny, dominują w nim nasycone kwasy tłuszczowe, kojarzone głównie z produktami zwierzęcymi.

Tłuszcz kokosowy jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Jeśli nawet sam nie jest najzdrowszym tłuszczem, to przynajmniej podczas smażenia nie uwalniają się z niego rakotwórcze toksyny i inne groźne substancje.

Czy olej kokosowy jest zdrowy

Opinie na ten temat są mocno podzielone. Raz słyszymy, że jest zabójczy dla serca i sprzyja miażdżycy, kiedy indziej, że wręcz przeciwnie.

Sytuację nieco rozjaśnia prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek w publikacji Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Okazuje się, że w obu opiniach jest trochę racji.

- Do krajów, których mieszkańcy spożywają znaczne ilości produktów z orzechów kokosowych należą Indie, Sri Lanka, Filipiny, Polinezja i Malezja. Nie obserwuje się tam negatywnych związków takiego spożycia z występowaniem chorób sercowo-naczyniowych - pisze ekspertka. Zaraz dodaje jednak, że są wiarygodne badania wskazujące na szkodliwy wpływ oleju kokosowego na mieszkańców innych krajów.

Po raz kolejny potwierdza się więc stara prawda, że najzdrowsze jest dla nas to, co rodzime, tradycyjne, do czego przystosowały się nasze organizmy przez setki lat. Zdecydowanie Polak powinien więc prędzej stawiać na rzepak niż kokos.

Olej kokosowy dla skóry i włosów

Co z olejem kokosowym stosowanym zewnętrznie? Tu nie miej obaw, chyba że akurat u ciebie wystąpi reakcja alergiczna, ale to nie zdarza się zbyt często.

Naukowcy są zgodni co do tego, że olej kokosowy świetnie sprawdza się jako kosmetyk o uniwersalnych właściwościach. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym głęboko wnikają w skórę, skutecznie ją odżywiając.

Jeśli masz cerę suchą, odwodnioną, ole kokosowy nawilży ją i wygładzi.

Olej kokosowy ma też skutecznie regenerować, odbudowywać włosy. Za sprawą trójglicerydu kwasu laurynowego zapewnia im zdrowszy, lśniący wygląd bez obciążenia.

Gdzie kupić olej kokosowy

Olej kokosowy nie kosztuje kokosów, nie zrujnuje kieszeni. Niewiele osób wie, że jest nawet produkowany w Polsce. Sam importowany surowiec nie jest najtańszy, ale już koszty produkcji są takie, jak w przypadku innych olejów.

Olej kokosowy nie jest więc u nas rarytasem i kupisz go nawet w dyskontach.

Sonda
Na czym najczęściej smażysz potrawy?