Cukier w płynie groźniejszy niż w ciastkach. Nowe badanie pokazuje jego wpływ
Cukier w płynie działa inaczej na organizm niż ten w deserach. Nowe badanie wykazało, że słodzone napoje prowadzą do gwałtowniejszych reakcji metabolicznych, co zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, otyłości i chorób serca. Dlaczego tak się dzieje?

Co jest gorsze: picie czy jedzenie cukru?
Powszechnie wiadomo, że nadmiar cukru ma negatywny wpływ na zdrowie. Przyczynia się do wystąpienia nadwagi lub otyłości, chorób serca, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i niektórych nowotworów.
Nowa praca badawcza wykazała, że poza ilością cukru ogromne znaczenie ma również sposób, w jaki go spożywamy. Przegląd blisko 30 badań, opublikowany w czasopiśmie Advances in Nutrition, udowodnił, że picie słodkich napojów może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 bardziej niż spożywanie cukru w ciastkach.
Te badania wypełniają ważną lukę, podkreślając kontekst, w jakim spożywany jest cukier. Zamiast wygłaszać ogólnikowe deklaracje o całkowitym wyeliminowaniu cukru, dysponujemy teraz mocnymi dowodami na to, że źródło, forma i otaczające składniki odżywcze są kluczowymi czynnikami determinującymi ryzyko
- powiedziała główna autorka badania, dr Karen Della Corte, adiunkt w Katedrze Żywienia, Dietetyki i Nauki o Żywności na Uniwersytecie Brighama Younga.

Co wykazały badania?
W pierwszej analizie wpływu rodzaju spożywanego cukru na zdrowie badacze przeanalizowali 29 różnych badań obejmujących ponad 500 tysięcy osób z różnych części świata. Zaskakujący rezultat tej analizy pokazuje, że cukry obecne w produktach stałych nie były powiązane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2, natomiast regularne picie napojów słodzonych cukrem wykazywało taki związek.
Każda dodatkowa dzienna porcja napojów z cukrem (np. energetycznych lub izotonicznych) skutkowała wzrostem prawdopodobieństwa rozwoju cukrzycy typu 2 o 25 proc. Do wystąpienia choroby przyczyniały się nawet soki owocowe, zwiększając ryzyko o 5 proc.
Naukowcy doszli do wniosku, że cukier w pokarmach stałych nie miał związku z cukrzycą, a nawet wykazywał działanie ochronne. Co zaskakujące, prawie dwie łyżki stołowe cukru dziennie oraz cukier występujący w diecie przyczyniał się do spadku ryzyka rozwoju problemów z glikemią.
Łącznie wyniki badań pokazują, że nie wszystkie cukry są sobie równe
- podkreśliła ekspertka.
Warto jednak pamiętać, że badanie nie potwierdziło, że napoje słodzone są odpowiedzialne za cukrzycę typu 2. Naukowcy potwierdzili, że istnieje związek pomiędzy nimi, mimo że nie wzięto pod uwagę czynników, takich jak palenie, picie alkoholu czy BMI.
Rzeczywiście, wiele osób pijących te napoje jest prawdopodobnie mniej aktywnych fizycznie, co może wpływać na ryzyko cukrzycy
- powiedziała dr Laura A. Schmidt, profesor Wydziału Nauk Humanistycznych i Społecznych Szkoły Medycznej Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Polecany artykuł:
Dlaczego cukier w płynie jest bardziej szkodliwy?
Słodzone napoje mogą być bardziej szkodliwe, ponieważ nie zawierają żadnego błonnika, białka ani tłuszczu, które zwykle spowalniają trawienie
- podkreśliła Della Corte.
Tym samym w szybkim czasie trafiają do krwioobiegu, skutkując gwałtownym skokiem stężenia glukozy i insuliny we krwi, nie wpływając na ośrodek sytości zlokalizowany w mózgu. Szybka przyswajalność może również zaburzyć zdolność przetwarzania cukru przez wątrobę.
W dużych dawkach fruktoza przekształca się w tłuszcz w wątrobie, a gromadzenie się tłuszczu wiąże się z zaburzeniami metabolicznymi, takimi jak insulinooporność, która jest przyczyną cukrzycy typu 2
- dodała.
Dodatkowo słodkie napoje zawierają różne dodatki chemiczne, sztuczne barwniki i aromaty, które wykazują negatywny wpływ na równowagę metaboliczną.
Słodzone napoje, takie jak napoje dla sportowców, gazowane i koktajle, są zazwyczaj szkodliwe dla zdrowia i należy je spożywać ostrożnie. Najlepiej w ogóle ich nie spożywać
- przestrzegła ekspertka.
Jak wygrać z uzależnieniem od picia słodkich napojów?
Dla wielu osób picie słodzonych, gazowanych napojów to codzienny rytuał, z którego trudno zrezygnować, mimo że gdzieś z tyłu głowy pojawia się myśl, że to niezdrowe. Problem dotyczy milionów ludzi na całym świecie, w różnym wieku.
Uzależnienie od napojów z dużą zawartością cukru i sztucznych dodatków bywa niedoceniane, ale jego skutki mogą być bardzo poważne: od trudności z utrzymaniem wagi aż po zwiększone ryzyko cukrzycy typu 2 czy chorób serca. Dobra wiadomość? Z tym nałogiem można wygrać i wcale nie trzeba robić tego z dnia na dzień.
Jeśli już się od nich uzależnisz, spróbuj się od nich odzwyczaić tak jak w przypadku takich substancji, jak alkohol czy tytoń. Bądź proaktywny i zaplanuj momenty, w których prawdopodobnie będziesz miał ochotę na napój gazowany
- zasugerowała.
Niektóre osoby zmagające się z tym problemem na początku mieszają wodę gazowaną z napojem lub sokiem owocowym w proporcji 50:50. Warto stopniowo zmieniać proporcje, by wody w kubku było coraz więcej. Po pewnym czasie powinniśmy bez problemu pić samą wodę.
Niech to stanie się twoim nowym nawykiem
- zachęciła.