Soki owocowe - rodzaje i właściwości zdrowotne. Jaki sok owocowy wybrać?

2020-05-03 14:46

Soki owocowe to cenne źródło witamin, składników mineralnych i związków bioaktywnych. Obecnie rynek oferuje szeroką gamę soków: bez cukru, klarowane, mętne, przecierowe, zagęszczone, pasteryzowane bądź niepasteryzowane. Dowiedz się, jakie są właściwości soków owocowych oraz jaki sok najlepiej wybrać.

Soki owocowe - rodzaje i właściwości zdrowotne. Jaki sok owocowy wybrać?
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Soki owocowe - rodzaje
  2. Soki owocowe - wartość odżywcza w 100 g soku jabłkowego
  3. Soki owocowe - właściwości zdrowotne
  4. Soki owocowe - wartość odżywcza w 100 g soku pomarańczowego
  5. Jaki sok owocowy wybrać?

Soki owocowe to produkty wytwarzane ze świeżych, dojrzałych owoców, dlatego wartość odżywcza soków jest podobna do wartości odżywczej owoców, z których zostały przygotowane.

Soki owocowe to cenne źródło witamin, składników mineralnych i związków bioaktywnych. Spożywane w umiarkowanych ilościach, w ramach jednej z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców (zalecenia IŻŻ i WHO), niosą korzyści zdrowotne, m.in. zmniejszają ryzyko chorób serca, miażdżycy, nowotworów oraz opóźniają starzenie.

Soki owocowe - rodzaje

Ze względu na rodzaj obróbki termicznej wyodrębnia się soki niepasteryzowane (soki o krótkim terminie przydatności), pasteryzowane w niskiej temperaturze i soki pasteryzowane - najbardziej trwałe.

Czytaj też: "Najlepiej spożyć PRZED" i "należy spożyć DO". Jak czytać daty ważności na opakowaniach

Soki owocowe klasyfikuje się również ze względu na sposób produkcji:

  • soki klarowane - poddawane procesowi klarowania i filtracji, bez oznak zmętnienia, soki te cechują się najniższą zawartością błonnika pokarmowego,
  • soki naturalnie mętne - otrzymywane w wyniku wyciśnięcia soku z owoców, niepoddawane procesowi klarowania i filtracji, charakteryzujące się obecnością miąższu owoców,
  • soki przecierowe - uzyskiwane w procesie przetarcia owoców, co warunkuje zachowanie składników odżywczych charakterystycznych dla owoców, z których zostały pozyskane,
  • soki owocowe zagęszczone - otrzymywane przez odparowanie wody z soków owocowych.

Czytaj też: Sok, nektar, napój - czym się różnią? Jak wybrać zdrowy sok?

Soki owocowe - wartość odżywcza w 100 g soku jabłkowego

Wartość odżywcza w 100 g soku jabłkowego w szklance (240 g) soku jabłkowego
Wartość kaloryczna 42,0 kcal 100,8 kcal
Białko 0,1 g 0,24 g
Tłuszcze 0,1 g 0,24 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,01 g 0,024 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,0 g 0,0 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,02 g 0,048 g
Cholesterol 0,0 mg 0,0 mg
Węglowodany 10,0 g 24,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sacharoza 2,2 g 5,3 g
Minerały
Fosfor 6,0 mg (0,5%*) 14,4 mg (2%)
Potas 110,0 mg (3%) 264,0 mg (8%)
Sód 2,0 mg (0,1%) 4,8 mg (0,3%)
Wapń 9,0 mg (0,9%) 21,6 mg (2%)
Żelazo 0,2 mg (2%) 0,48 mg (5%)
Magnez 5,0 mg (1%) 12,0 mg (3%)
Cynk 0,12 mg (1%) 0,29 mg (3%)
Miedź 0,02 mg (2%) 0,05 mg (6%)
Witaminy
Witamina B1 0,01 mg (1%) 0,02 mg (2%)
Witamina B2 0,006 mg (0,5%) 0,014 mg (1%)
Niacyna 0,03 mg (0,2%) 0,07 mg (0,4%)
Witamina B6 0,03 mg (2%) 0,07 mg (6%)
Witamina B12 0,0 µg (0%) 0,0 µg (0%)
Foliany 3,0 µg (1%) 7,2 µg (2%)
Witamina C 2,3 mg (3%) 5,5 mg (6%)
Witamina A 2,0 µg (0,2%) 4,8 µg (0,5%)
Witamina E 0,01 mg (0,1%) 0,024 mg (0,2%)

(*% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Wartość odżywcza: baza- Tabele składu i wartości odżywczej żywności Instytutu Żywności i Żywienia, % dziennego zalecanego spożycia: Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2017

Soki owocowe - właściwości zdrowotne

Soki owocowe są źródłem witamin i składników mineralnych, przede wszystkim witaminy C, folianów i potasu. Dodatkowo są bogate w polifenole i karotenoidy - związki o charakterze antyoksydacyjnym. Szczególnie dobrym źródłem polifenoli jest sok z czarnych porzeczek, sok z aronii i sok z czerwonych winogron. W zależności od sposobu produkcji soków, obserwuje się różnice w zawartości błonnika pokarmowego. Jego zbliżoną ilość do owoców zawierają soki mętne i przecierowe.

Walory zdrowotne soków:

Soki owocowe - wartość odżywcza w 100 g soku pomarańczowego

Wartość odżywcza w 100 g soku pomarańczowego w szklance (240 g) soku pomarańczowego
Wartość kaloryczna 43,0 kcal 103,2 kcal
Białko 0,6 g 1,44 g
Tłuszcze 0,1 g 0,24 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,02 g 0,048 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,04 g 0,096 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,02 g 0,048 g
Cholesterol 0,0 mg 0,0 mg
Węglowodany 9,9 g 23,8 g
Błonnik 0,1 g 0,24 g
Sacharoza 2,2 g 5,3 g
Minerały
Fosfor 14,0 mg (2%*) 33,6 mg (5%)
Potas 175,0 mg (5%) 420,0 mg (12%)
Sód 2,0 mg (0,1%) 4,8 mg (0,3%)
Wapń 8,0 mg (1%) 19,2 mg (2%)
Żelazo 0,4 mg (4%) 0,96 mg (10%)
Magnez 11,0 mg (3%) 26,4 mg (7%)
Cynk 0,04 mg (0,4%) 0,096 mg (0,9%)
Miedź 0,02 mg (2%) 0,048 mg (5%)
Witaminy
Witamina B2 0,03 mg (2%) 0,072 mg (6%)
Niacyna 0,3 mg (2%) 0,72 mg (5%)
Witamina B6 0,09 mg (7%) 0,216 mg (17%)
Witamina B12 0,0 µg (0%) 0,0 µg (0%)
Witamina B1 0,06 mg (5%) 0,144 mg (11%)
Foliany 24,0 µg (6%) 57,6 µg (14%)
Witamina C 43,1 mg (48%) 103,4 mg (115%)
Witamina A 13,0 µg (1%) 31,2 µg (3%)
Witamina E 0,1 mg (1%) 0,24 mg (2%)

(*% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)Wartość odżywcza: baza IŻŻ- Tabele składu i wartości odżywczej żywności, % dziennego zalecanego spożycia: Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2017

Jaki sok owocowy wybrać?

Wybierając sok owocowy warto zwrócić uwagę na sposób produkcji oraz skład soku. Sok owocowy nie może zawierać w składzie substancji słodzących, barwników i konserwantów. Nie może mieć również dodatku cukru, co jest regulowane przez dyrektywę Unii Europejskiej. Najlepszym wyborem są soki naturalnie mętne oraz soki przecierowe.

Czytaj też: Jak wybrać dobry sok?

O autorze
Marzena Masna, dietetyk SOS Dieta, catering dietetyczny, Warszawa
Absolwentka dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała w poradniach dietetycznych, Zespole Żłobków m. st. Warszawy oraz warszawskich szpitalach dla dorosłych i dzieci. Stale pogłębia swoją wiedzę, uczestnicząc w konferencjach dotyczących prawidłowego odżywiania oraz dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób. Obecnie dietetyk w SOS Dieta, cateringu dietetycznym, gdzie zajmuje się doradztwem żywieniowym dla klientów, tworzeniem receptur, przygotowywaniem menu oraz nadzorem nad jakością posiłków.