Nie każdy ryż jest bezpieczny. Ten ma najmniej, a ten najwięcej metali ciężkich

2025-07-02 4:49

Zdrowy wybór? Tylko z pozoru. Choć ryż uchodzi za wartościowy składnik diety, może zawierać groźne dla zdrowia metale ciężkie, takie jak arsen, ołów czy kadm. Ich obecność zależy głównie od gatunku ryżu, warunków uprawy oraz stopnia przetworzenia. Sprawdź, które odmiany są bardziej narażone na zanieczyszczenia, a po które można sięgać bez obaw.

Nie każdy ryż jest bezpieczny. Ten ma najmniej, a ten najwięcej metali ciężkich
Autor: Getty Images

Dlaczego ryż zawiera metale ciężkie?

Ryż jest cennym źródłem składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, tiamina i kwas foliowy. Jednak najnowsze badania udowodniły, że wszystkie odmiany są zanieczyszczone metalami ciężkimi, takimi jak arsen i kadm.

Dostają się one do gleby i wody na skutek działalności przemysłowej, stosowania pestycydów, nawozów sztucznych oraz zanieczyszczeń środowiskowych. Ryż rośnie w warunkach wodnych, łatwo absorbując toksyny z otoczenia.

Ryż z największą zawartością metali ciężkich

Badanie Healthy Babies Bright Futures wykazało, że brązowy ryż uprawiany w Stanach Zjednoczonych zawierał najwyższy poziom metali ciężkich, szczególnie arsenu. Podobne wyniki dotyczyły również białego ryżu oraz odmiany arborio. Ostatecznie wykazano, że ryż poddany wstępnej obróbce termicznej (tzw. ryż instant), może zawierać większe ilości substancji chemicznych pochodzących z opakowań oraz bardziej szkodliwą formę arsenu w porównaniu do innych odmian.

Badania nad czarnym i czerwonym ryżem są nieco bardziej zróżnicowane, ale niektóre badania sugerują, że mogą one zawierać mniej arsenu niż brązowy ryż, a czasami nawet mniej niż biały ryż, w zależności od pochodzenia

- powiedział Jamie Mok, rzecznik Akademii Żywienia i Dietetyki.

Jak wspomagać odporność organizmu dietą? Rozmowa z dietetykiem
Poradnik Zdrowie Google News

Ryż z najmniejszą zawartością metali ciężkich

Jeżeli zależy ci na wyborze najbezpieczniejszego dla zdrowia ryżu, istnieje kilka opcji do rozważenia. Warto jednak pamiętać, że żadna odmiana nie jest całkowicie wolna od obecności metali ciężkich, z tego względu zawsze warto zachować umiar i dbać o różnorodność w diecie. Ryż, który zawiera najmniej metali ciężkich to:

  • ryż jaśminowy uprawiany w Tajlandii,
  • ryż uprawiany w Kalifornii (sushi, jaśminowy i biały),
  • ryż basmati uprawiany w Indiach.

Ryż uprawiany w Kalifornii, tajski ryż jaśminowy i indyjski ryż basmati miały o około 30 proc. niższy poziom arsenu i innych metali ciężkich w porównaniu z innymi rodzajami ryżu

- wyjaśnił Jane Houlihan, dyrektor ds. badań w Healthy Babies Bright Futures

Jak zmniejszyć ilość metali ciężkich w ryżu?

Włączając ryż do swojej diety, możesz ograniczyć narażenie na metale ciężkie na kilka sposobów. Przede wszystkim wybieraj odmianę z niską zawartością metali ciężkich, a przed ugotowaniem namocz ziarna przez minimum 30 minut w zimnej wodzie.

Namaczanie jest znacznie skuteczniejsze niż płukanie, warto jednak pamiętać o odlaniu płynu. Gotuj ryż w dużej ilości wody (od 6 do 10 filiżanek na jedną filiżankę ryżu), a następnie odcedź ziarna. Taki sposób przygotowania może zmniejszyć zawartość nieorganicznego arsenu nawet o 60 proc.

Ponieważ ryż traci ważne składniki odżywcze podczas gotowania, spróbuj urozmaicić swoje zboża, dodając inne pełne ziarna, takie jak komosa ryżowa, jęczmień, orkisz, amarantus, bulgur i proso

- dodała Melissa Prest, rzeczniczka Akademii Żywienia i Dietetyki.