Hepatolog nie ma wątpliwości. Te cztery przekąski wspierają regenerację wątroby

2025-07-06 10:35

Stłuszczenie wątroby to nie wyrok, ale wyraźny sygnał, że czas zmienić nawyki. Ekspert wskazuje cztery przekąski, które mogą wspomóc regenerację i zapobiec dalszym uszkodzeniom. Lista jest zaskakująco prosta, sprawdź, czy masz je w kuchni.

Hepatolog nie ma wątpliwości. Te cztery przekąski wspierają regenerację wątroby
Autor: Getty Images

Co to jest stłuszczenie wątroby?

Stłuszczenie wątroby (stłuszczeniowa choroba wątroby) to stan kiedy w komórkach wątroby gromadzi się nadmierna ilość tłuszczu, głównie w postaci trójglicerydów. Może mieć charakter alkoholowy lub niealkoholowy (związany z otyłością, insulinoopornością, cukrzycą typu 2 i niezdrową dietą).

Początkowo choroba nie daje objawów, ale nieleczona może prowadzić do zapalenia, włóknienia, a nawet marskości wątroby. Wczesne zmiany są odwracalne, zwłaszcza za sprawą zmiany stylu życia. Co roku diagnozuje się coraz więcej przypadków stłuszczenia wątroby. Zwykle ma to związek z siedzącym trybem życia i wysokim udziałem przetworzonej żywności w diecie.

Dr Saurabh Sethi, specjalista od wątroby i jelit, zwrócił uwagę na 4 przekąski, które mogą wspomagać odwrócenie stłuszczenia wątroby w połączeniu ze zdrowym stylem życia. Co watro włączyć do diety?

Poradnik zdrowie: Zdrowo odpytani - wątroba
Poradnik Zdrowie Google News

Przekąski na regenerację wątroby

Daktyle z orzechami włoskimi

Daktyle dostarczają sporej ilości błonnika, który spowalnia procesy trawienne i przyswajanie cukrów, co sprzyja ograniczeniu odkładania się tłuszczu w wątrobie. Z kolei orzechy włoskie zawierają cenne kwasy omega-3, które mogą łagodzić stany zapalne w obrębie wątroby i wspierać normalizację poziomu enzymów.

Gorzka czekolada z orzechami

Gorzka czekolada jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli, które wspomagają walkę ze stresem oksydacyjnym - jednym z czynników prowadzących do uszkodzenia komórek wątroby. Z kolei orzechy, szczególnie włoskie i migdały, dostarczają zarówno witaminy E, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają funkcje regeneracyjne i ochronne narządu.

Jabłka i miód

Jabłka są naturalnym źródłem pektyny - rozpuszczalnego błonnika, który wspiera rozwój korzystnych bakterii w jelitach. Owoce te wspomagają funkcjonowanie układu trawiennego oraz przeciwdziałają odkładaniu się tłuszczu w wątrobie.

Z kolei miód, spożywany z umiarem, może wspierać równowagę mikroflory jelitowej, która odgrywa istotną rolę w regulacji procesów metabolicznych, w tym także tych związanych z oczyszczaniem wątroby.

Jogurt grecki z borówkami lub truskawkami

Jogurt grecki to doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Zawiera także żywe kultury bakterii probiotycznych, które wspierają zdrową mikroflorę jelitową - kluczowy element wpływający na metabolizm wątroby.

Jagody, takie jak borówki czy truskawki, dostarczają z kolei cennych polifenoli i witaminy C - składników o silnym działaniu przeciwzapalnym, które pomagają chronić komórki wątroby przed uszkodzeniami i wspierają jej regenerację.