Spis treści
Plusy kiszenia
Kiszenie jest jedną z najstarszych form utrwalania żywności. Właśnie dzięki kiszeniu surowe produkty mogą zachować wartości odżywcze, a ich smak oraz zapach staje się bardziej wyrazisty.
Kiszonki pomagają m.in.:
- wzmocnić układ odpornościowy,
- zwalczyć infekcję,
- zapobiegać zaparciom,
- obniżyć poziom cholesterolu.
Kiszonki zawierają wiele błonnika i kwasu mlekowego, a to sprzyja odchudzaniu. Dzięki błonnikowi metabolizm przyspiesza, a jelita pracują lepiej. Kwas mlekowy wpływa z kolei na oczyszczenie i odtruwanie organizmu. Poznaj 6 ciekawostek o kiszonkach.
Polecany artykuł:
 
		                 
                   
             
            
         
            
         
            
         
            
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        