Prawidłowe żywienie bazuje na trzech podstawowych zasadach takich jak: różnorodność doboru produktów i potraw, regularność spożywania posiłków oraz równoważenie bilansu energetycznego. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze w dużej mierze zależy od wieku i etapu życia. Im jesteśmy starsi, tym musimy więcej dostarczać ich organizmowi. Niektóre z nich mogą opóźnić proces starzenia się skóry, poprawić pamięć i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Warto jednak pamiętać, że jedzenie określonych produktów nie sprawi, że będziemy wyglądać młodziej. Zdrowe odżywianie jest tylko jednym z aspektów dobrego starzenia się. Niewątpliwie wzbogacenie diety o produkty zawierające dużo składników odżywczych (m.in. zdrowe tłuszcze, białko i antyoksydanty) może poprawić jakość życia i chronić przed rozwojem różnych chorób.
 
		                 
                   
             
            
         
            
         
            
         
            
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        