8 produktów, których należy unikać przy zapaleniu stawów
Zapalenie stawów to choroba, która charakteryzuje się stanem zapalnym jednego lub więcej stawów. Jego głównymi objawami są ból, obrzęk, sztywność stawów oraz zniekształcenie i poszerzenie ich obrysów. Jeśli cierpisz na tę dolegliwość, to zdaniem naukowców warto wyeliminować z diety kilka produktów spożywczych! Co warto więc wyrzucić z menu?
Spis treści
Najczęściej spotykaną chorobą narządu ruchu jest choroba zwyrodnieniowa stawów, która dotyka milionów osób na świecie. Nie ma charakteru zapalnego. Dochodzi do niej w wyniku zaburzenia jakości chrząstki stawowej.
Natomiast reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) i łuszczycowe zapalenie stawów są chorobami manifestującymi się przewlekłym zapaleniem stawów. Obecnie określane są jako choroby autoimmunologiczne. Inną chorobą, której objawami są ataki zapalenia stawów, jest dna moczanowa (tzw. podagra).
Badania pokazują, że przy tych chorobach warto dbać o jadłospis. Naukowcy zalecają eliminację pewnych produktów spożywczych, co pozwoli zmniejszyć nasilenie objawów zapalenia stawów oraz poprawić jakość życia.
Oto 8 produktów, które należy wyrzucić z menu, jeśli cierpisz na zapalenie stawów!
1. Cukry dodane
Ograniczenie spożywania cukrów dodanych to podstawa. Najczęściej znajdują się one w słodyczach, lodach, napojach gazowanych, wodzie smakowej oraz w żywności przetworzonej (m.in. sos barbecue).
Badaniu poddano 217 osób, które zmagają się z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Okazało się, że uczestniczy zgłaszali pogorszenie objawów po spożyciu napojów gazowanych i deserów z dużą zawartością cukrów dodanych. Według naukowców napoje słodzone mogą znacząco zwiększyć ryzyko wystąpienia silnych objawów.
2. Mięso czerwone i mięso przetworzone
W niektórych badaniach naukowych odnotowano związek między mięsem czerwonym i przetworzonym a stanem zapalnym, który może nasilać objawy zapalenia stawów. Na przykład dieta bogata w przetworzone i czerwone mięso wskazuje na wysoki poziom markerów zapalnych takich jak: interleukina-6 (IL-6), białko C-reaktywne (CRP) i homocysteina.
W opinii badaczy mięso czerwone pogarsza kondycję osób, które chorują na reumatoidalne zapalenie stawów. Do tego wysokie spożycie mięsa czerwonego zwiększa ryzyko zachorowania na RZS.
3. Produkty zawierające gluten
Gluten to mieszanina białek roślinnych, która występuje w ziarnach zbóż: pszenicy i jej odmianach, żyta, pszenżyta oraz jęczmienia. Część badań wskazuje, że gluten może mieć wpływ na stan zapalny stawów. Według naukowców rezygnacja z glutenu to dobra decyzja. Bezglutenowa dieta wegańska może zmniejszyć postępowanie choroby i wesprzeć leczenie stanu zapalnego. Aby potwierdzić tę tezę, badacze wciąż prowadzą kolejne analizy.
4. Żywność wysokoprzetworzona
Dieta obfitująca w produkty wysokoprzetworzone (fast foody, płatki śniadaniowe, wypieki) nie jest wskazana przy zapaleniu stawów. Można ona przyczynić się do powstawania stanów zapalnych i zwiększyć prawdopodobieństwa wystąpienia otyłości.
Podczas jednego z badań naukowcy zauważyli, że osoby z RZS spożywające za dużo produktów wysokoprzetworzonych mogą być bardziej na narażone choroby serca.
Przeczytaj także: Dieta wysokotłuszczowa może sprzyjać rakowi jelita grubego? Zaskakujące wyniki badań
5. Alkohol
Osoby chore na zapalenie stawów powinny ograniczyć lub zrezygnować ze spożywania alkoholu. Badacze przekazali, że napoje alkoholowe mogą mieć wpływ na rozwój dny moczanowej (podagry).
Najprawdopodobniej alkohol spożywany w nadmiarze może zwiększać wystąpienie choroby zwyrodnieniowej. Naukowcy weryfikują wciąż tę tezę.
6. Niektóre oleje roślinne
Dieta z wysokim poziomem kwasów omega-6, a niski poziom omega-3 nie jest dobra dla stawów. Zdaniem naukowców może ona pogarszać objawy choroby zwyrodnieniowej i reumatoidalnego zapalenia stawów.
Powszechnie wiadomo, że tłuszcze te są niezbędne dla zdrowia. Natomiast niezrównoważony stosunek kwasów omega-6 i omega-3 ma wpływ na rozwój zapalenia stawów.
Zobacz, jak wygląda reumatoidalne zapalenie stawów!
7. Produkty z dużą zawartością soli
Ograniczenie soli w diecie to bardzo dobry wybór dla osób z zapaleniem stawów. Produkty z dużą zawartością soli to krewetki, gotowe zupy w puszce, niektóre sery, mięso przetworzone i wiele innych produktów wysokoprzetworzonych.
Badanie przeprowadzone na zwierzętach wykazało, że myszy, które były karmione produktami o wysokiej zawartości soli, były bardziej narażone na zapalenie stawów. Natomiast u zwierząt na diecie bezsolnej (niskosolnej) zaobserwowano powolne niszczenie chrząstek i kości oraz niższe markery stanu zapalnego.
8. AGEs tzw. zaawansowane produkty glikacji białek
Zaawansowane produkty (końcowe) glikacji (AGEs) to cząsteczki, które powstają w wyniku reakcji pomiędzy cukrami a białkami lub tłuszczami. Występują one w surowej żywności pochodzenia zwierzęcego.
Wysokobiałkowe produkty, które są smażone, pieczone, grillowane, lub opiekane, to jedno z najbogatszych źródeł AGEs w diecie. Należą do nich bekon, stek smażony na patelni lub grillowany stek, kurczak pieczony lub smażony oraz pieczone hot-dogi. Innymi produktami bogatymi w AGEs są frytki, ser amerykański, margaryna i majonez.
Kiedy cząsteczki AGEs gromadzą się w dużych ilościach w organizmie, mogą wywołać stres oksydacyjny i przyczynić się do rozwoju choroby zwyrodnieniowej stawów. Warto produkty tzw. AGEs zastąpić pełnowartościowymi, odżywczymi produktami (np. warzywami, owocami, roślinami strączkowymi, rybami), które mogą zmniejszyć ładunek AGE w organizmie.
Polecany artykuł: