8 zdrowotnych korzyści z picia złotego mleka
Złote mleko to znany od czasów starożytnych napój pochodzący z terenów dzisiejszych Indii i Japonii. Kolor i smak zawdzięcza przede wszystkim swojemu najważniejszemu składnikowi, kurkumie – przyprawie chętnie wykorzystywanej nie tylko w kuchni azjatyckiej. Złote mleko nie tylko jest smaczne: słynie również z właściwości prozdrowotnych, co wykorzystuje zwłaszcza medycyna ajurwedyjska.
Złote mleko to napój na bazie mleka oraz kurkumy, indyjskiej przyprawie pozyskiwanej z korzenia ostryżu, który wyglądem przypomina imbir. Kurkumę trzeba połączyć z niewielką ilością wody, by powstała pasta, którą następnie trzeba rozpuścić w mleku. Można do niego wykorzystać mleko krowie, kozie, kokosowe lub napoje roślinne – mleko sojowe, migdałowe, czy ryżowe. Cenionymi i stosowanymi w wielu przepisach składnikami złotego mleka są również imbir i cynamon - ich dodatek bardzo poprawia właściwości zdrowotne tego napoju.
Napój, który powstaje z połączenia tych składników, ma lekko słodkawy, lekko pikantny smak. I, jak przekonują nie tylko wielbiciele metod alternatywnych, ale także wyniki różnych badań naukowych, szereg cennych dla zdrowia właściwości – właśnie dlatego złote mleko nazywane bywa eliksirem zdrowia.
Mimo, że właściwości prozdrowotne złotego mleka są naprawdę imponujące, warto pamiętać, że w przypadku już stwierdzonych chorób picie tego napoju nie zastąpi leczenia za pomocą konwencjonalnej terapii, zaś osoby, które przyjmują leki – np. w celu obniżenia zbyt wysokiego poziomu cukru lub cholesterolu, czy leki przeciwzapalne – zamiar włączenia złotego mleka do diety powinny skonsultować z lekarzem.