Bogate w białko oraz błonnik. Dietetycy: pomogą nam zrzucić zbędne kilogramy

2024-06-07 9:34

Migdały są bogate w tłuszcze i mają sporo kcal, jednak podczas diety wcale nie trzeba ich unikać, a wręcz warto uwzględnić w codziennym menu. Wszystko dzięki bogatej zawartości błonnika i białka. Dietetycy tłumaczą, dlaczego warto jeść je każdego dnia.

Bogate w białko oraz błonnik. Dietetycy: te orzechy pomogą nam zrzucić zbędne kilogramy
Autor: fot. Getty Images Bogate w białko oraz błonnik. Dietetycy: te orzechy pomogą nam zrzucić zbędne kilogramy

Ta przekąska pomoże schudnąć. Dietetycy nie mają wątpliwości

Migdały pomimo swojej kaloryczności i dużej zawartości tłuszczu są dobrym wyborem, jeśli chodzi o pomoc przy zrzucaniu wagi. Nie tylko są bogate w białko i błonnik, ale również zapewniają nam uczucie sytości. 

Stanowią one nie tylko idealną przekąskę, ale również zapewniają organizmowi wysokiej jakości składniki odżywcze. Oznacza to, że są niezwykle pomocne jeśli chodzi o zrzucanie wagi. Migdały są źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B. Pomogą również w  uzupełnieniu niedoborów minerałów, takich jak: magnez, potas, fosfor, żelazo czy wapń.

Jak tłumaczą dietetycy migdały mają bardzo wysoką zawartość błonnika, który jest niezwykle ważny podczas chudnięcia. Nie tylko pozwala na dłużej zachować uczucie sytości, ale również zapewnia zachowanie prawidłowej pracy naszych jelit. 60 gram migdałów zawiera przeszło 7 gramów błonnika. Co więcej, pokarmy bogate w błonnik mogą redukować cząsteczki zapalne w organizmie. Oprócz tego, błonnik powiązany jest z poprawą metabolizmu, niższym ryzykiem chorób serca oraz cukrzycy typu 2. 

Dlaczego warto jeść orzechy?

Migdały na odchudzanie. O czym warto pamiętać?

Migdały są również pełne białka. Jest ono potrzebne, by otrzymać zdrowe kości, mięśnie, komórki i tkanki. Dietetycy zaznaczają, że nadmierne ograniczanie jedzenia podczas diety jest jednym z najczęstszych błędów podczas odchudzania.

Może bowiem doprowadzić później do nadmiernego jedzenia. Produkty bogate w białko, takie jak migdały, spowalniają trawienie, dzięki czemu dłużej czujemy się pełni. Nie można również zapomnieć, że białko jest niezbędne jeśli chcemy utrzymać masę mięśniową. 60 gram migdałów zawiera około 12 gramów białka, co czyni je produktem wysokobiałkowym pomagającym w utrzymaniu masy mięśniowej.

Warto jednak zaznaczyć, że nie wszystkie migdały będą w takim samym stopniu pozwalały na zrzucenie wagi. Do diety powinno się włączyć surowe bądź prażone migdały. Pomimo swojego smaku i cennych składników, solone, smażone, karmelizowane czy polane czekoladą migdały nie pomogą nam w walce ze zbędnymi kilogramami. Jeśli chodzi o odpowiednią ilość migdałów, to najlepiej byłoby jeść od czterech do sześciu sztuk dziennie. Można je bez problemu dodać do jogurtów, sałatek czy owsianki. Dzięki swojej słodyczy, migdały stanowią alternatywę dla wszelkich słodkich przekąsek, których powinno się unikać w czasie trwania diety.

Prawda czy fałsz? Sprawdź, co wiesz o odchudzaniu
Pytanie 1 z 15
Odchudzanie polega na drastycznym ograniczeniu liczby kalorii.
odchudzanie