Boisz się, że ser podnosi cholesterol? Sprawdź kilka zdrowszych opcji
Wysoki poziom cholesterolu to problem zdrowotny, który dotyka coraz większej liczby osób i niesie za sobą poważne konsekwencje, takie jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. Zwykle jest to skutek niewłaściwej diety, m.in. nadmiernego spożycia bogatych w tłuszcze i podnoszących cholesterol serów. Sprawdź, jakie są zdrowsze alternatywy, które pozwolą sięgać po ser bez obaw o poziom cholesterolu.
Czy sery podnoszą poziom cholesterolu
Sery, dzięki temu, że są dostępne w różnych postaciach i smakach, mają wielu zwolenników. Niestety, mają też przeciwników – i nie jest to kwestia preferencji smakowych, ale zdrowego żywienia.
Bo sery, niestety, mogą iść w parze z podnoszeniem poziomu cholesterolu, gdyż zawierają zarówno sód, jak i tłuszcze nasycone. Czy w związku z tym osoby z wysokim poziomem cholesterolu muszą zapomnieć o smaku sera? Niekoniecznie.
CZYTAJ TEŻ: 5 sygnałów, które świadczą o tym, że jedzenie sera może ci szkodzić
Zbyt wysoki poziom cholesterolu to problem, który dotyka znaczną część społeczeństwa. Skutki? Podwyższone ryzyko chorób serca i układu krążenia – w tym zawału czy udaru.
Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny więc zapomnieć o jedzeniu, które może dodatkowo pogarszać ich stan zdrowia. Czy to oznacza, że ser definitywnie musi zniknąć z diety? Niekoniecznie, ale konieczne jest staranne dobranie odpowiednich rodzajów sera.
Jakie sery są dobre dla osób z wysokim cholesterolem
Cholesterol – wbrew obiegowym przekonaniom – nie jest wyłącznie „zły.” Jest potrzebny i obecny w każdej komórce. Bez „dobrego” cholesterolu nie mogą zachodzić ważne procesy w organizmie. Jednak cholesterol w formie lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), tzw. zły cholesterol, jest wrogiem naszego zdrowia.
Zaleca się więc spożywanie tłuszczów nasyconych w ilości nie większej niż 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, co odpowiada około 20 gramom dziennie. Aczkolwiek niektóre osoby związane z dietetyką i medycyną zwracają uwagę na to, żeby tłuszczów nasyconych spożywać po prostu jak najmniej.
A sery są bogate w tłuszcze nasycone, jednak – i tu dobre wieści – nie wszystkie. Oto przegląd serów pod kątem dbania o poziom cholesterolu we krwi.
- Ser pleśniowy – wysoka zawartość tłuszczu i cholesterolu
- Ser parmezan – wysoka zawartość tłuszczu i cholesterolu
Możliwe rozwiązanie: dzięki temu, że są to sery bardzo aromatyczne, można je spożywać w niewielkich ilościach, np. jedna łyżka na całe danie.
- Mozzarella – ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i niewiele cholesterolu cholesterolu. Istnieją też wersje z jeszcze bardziej obniżoną zawartością tłuszczu. Jest to jednocześnie bogate źródło białka. Jego atuty docenia m.in. Jim White z Jim White Fitness and Nutrition Studios:
Zawsze mówię moim klientom w każdym wieku, że ser jest wspaniałym dodatkiem do diety, ponieważ zawiera białko, które pomaga budować masę mięśniową, oraz wapń i witaminę D, które wspierają budowę i utrzymanie zdrowych kości przez całe życie.
4 najczęstsze objawy stanu przedzawałowego. Co powinno zaalarmować?
Sery, które można jeść, w trosce o poziom cholesterolu
- Serek wiejski
- Feta - dietetyczka Leslie Bonci poleca fetę, która zawiera stosunkowo niewielką ilość cholesterolu i mniej tłuszczów nasyconych niż większość serów. Fetę można dodawać do sałatek, połączyć z owocami lub wymieszać z pomidorkami koktajlowymi, aby wzbogacić danie.
- Ricotta o obniżonej zawartości tłuszczu - innym serem, który Bonci poleca, jest ricotta o obniżonej zawartości tłuszczu, ponieważ ma ona lżejszy skład niż inne sery. Ricotta o obniżonej zawartości tłuszczu ma kremową konsystencję, dzięki czemu świetnie nadaje się jako dodatek do makaronów, zastępując ciężką śmietanę. Można ją stosować zamiast serka śmietankowego, co pozwala zwiększyć zawartość białka i obniżyć ogólną ilość tłuszczu oraz tłuszczów nasyconych w diecie.
Osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny dążyć do obniżenia spożycia tłuszczów nasyconych, co można osiągnąć, wybierając serki o obniżonej zawartości tłuszczu, takie jak mozzarella częściowo odtłuszczona, cheddar 2 proc. czy colby jack
- podkreśla Amy Goodson, autorka The Sports Nutrition Playbook, członkini Medical Expert Board.
Ponadto, większość serków w formie „paluszków serowych” zawiera niewiele kalorii i tłuszczów w każdej porcji, co czyni je doskonałym wyborem. Dodatkowo są one pakowane indywidualnie, dzięki czemu można łatwo kontrolować wielkość porcji bez ryzyka zjedzenia zbyt dużej ilości sera.
Dlaczego wysoki cholesterol jest groźny
Wysoki poziom cholesterolu, zwłaszcza LDL, może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Przede wszystkim przyczynia się do odkładania złogów tłuszczu na ścianach naczyń krwionośnych, co powoduje ich zwężenie i utrudnia przepływ krwi.
Ten proces, znany jest jako miażdżyca. To stan, który zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, takich jak choroba wieńcowa, a także może prowadzić do zawału serca. A wieńcówkę nie bez powodu określa się w środowiskach medycznych mianem "cichego zabójcy".
Wysoki cholesterol przyczynia się również do nadciśnienia tętniczego, ponieważ serce musi pracować intensywniej, aby pompować krew przez zwężone tętnice.
W dłuższej perspektywie nadmiar cholesterolu może powodować także poważne uszkodzenia układu krążenia, co zwiększa ryzyko udaru mózgu.
Regularne monitorowanie poziomu cholesterolu i profilaktyczne dbanie o zdrową dietę mogą pomóc zapobiec rozwojowi chorób, które mogą być tragiczne w skutkach.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Normy cholesterolu. Cholesterol całkowity, LDL i HDL