Chcesz uniknąć pryskanych warzyw i owoców? Przyjrzyj się... naklejkom
Idąc do sklepu chcemy upewnić się, że nasze owoce i warzywa są wolne, od jakichkolwiek zaniczyszczeń - w tym tych spowodowanych pestycydami. Okazuje się, że istnieje naprawdę prosty sposób, by sprawdzić, czy były intensywnie pryskane. Wystarczy spojrzeć na naklejkę.
Naklejki na warzywach i owocach. Co nam mówią o produktach?
Wybierając świeże owoce czy warzywa w sklepie, często możemy natrafić na nalepioną na nie naklejkę. Zapewne większość z nasz zastanawiała się, po co ona się tam znalazła. Niewiele osób wie, że nie jest to po postu "widzimisię" sklepów. Możemy na nich znaleźć naprawdę ważne informacje, które mogą wpłynąć na naszą decyzję o zakupie. Co więc znaczą znajdujące się na nich kody?
Naklejki znajdujące się na owocach i warzywach zazwyczaj zawierają kod PLU, czyli Piece Look-Up. Jest to system kodowania, który ma ułatwić identyfikacje produktów - w szczególności przy kasie. Zazwyczaj składa się on z 4 lub 5 cyfr. Jednak dostarcza on informacji nie tylko o cenie wybranego przez nas produktu. Z niego możemy się również dowiedzieć o: metodzie uprawy oraz rozmiarze i rodzaju produktu.
Naklejki na produktach nie są nowością. Stosuje się je już od 1995 roku. Jeśli chodzi o przepisy stosowane w Polsce, producenci mają obowiązek o umieszczenie na produkcie takich informacji jak: nazwa i adres podmiotu pakującego bądź wysyłającego, nazwie produktu (jedynie w przypadku, kiedy zawartość opakowania nie jest widoczna dla klienta), pełnej nazwie państwa pochodzenia produktu oraz klasie jakości.
Teraz pozostaje tylko pytanie, jak interpretować kody PLU znajdujące się na produktach.
Co oznaczają kody PLU. Tak się je powinno interpretować
Nad systemem kodów czuwa Międzynarodowa Federacja ds. Standardów Produktu – International Federation for Produce Standards (IFPS). Jak podaje Dziennik Gazeta Prawna, kody PLU powinno się interpretować w następujący sposób:
4-cyfrowe kody zaczynające się od cyfry 3 lub 4 oznaczają, że wybrany przez nas owoc bądź warzywo zostały wyhodowane metodami konwencjonalnymi. Użyto w ich hodowli nawozów i pestycydów syntetycznych. Niezwykle więc ważne jest, by przed spożyciem dokładnie je umyć.
5-cyfrowe kody, które rozpoczynają się od cyfry 9 oznaczają produkty uprawiane metodami ekologicznymi. Oznacza to, że do ich wyhodowania nie użyto syntetycznych środków ochrony roślin i nawozów. Owoce i warzywa z tym kodem będą więc idealnym wyborem dla osób poszukujących produktów organicznych.
5-cyfrowe, które rozpoczynają się od cyfry 8, sugerują natomiast, że produkt został zmodyfikowany genetycznie (GMO).
Co więcej, wszelkie owoce importowane z zagranicy również powinny być odpowiednio oznakowane naklejkami. Oprócz kodu PLU możemy znaleźć również kody kreskowe, które także mogą zdradzać wiele informacji. Na przykład, jeśli zaczyna się od liczby 290, oznacza to, że produkt pochodzi z Polski, 400-440 oznacza Niemcy 00-09 to Stany Zjednoczone, a 690 i 691 to Chiny.