Co jeść, by mieć lepszą pamięć? 12 produktów, które warto włączyć do menu
Pamięć słabnie wraz z wiekiem - ale tak być nie musi. Warto ją ćwiczyć, a w diecie uwzględnić produkty, które, ze względu na zawarte w nich substancje odżywcze, są naturalnymi dopalaczami dla mózgu.
Mózg ciągle odbiera i przetwarza miliony informacji, co pochłania niemal jedną czwartą energii dostarczanej całemu organizmowi. Wykorzystuje niemal połowę krążącej we krwi glukozy, ale to za mało. By właściwie działać - myśleć, kojarzyć fakty, zapamiętywać - potrzebuje mnóstwa składników odżywczych.
By ich dostarczyć, codzienna dieta powinna być maksymalnie urozmaicona. Są jednak produkty, które warto jadać regularnie szczególnie wtedy, kiedy pamięć zaczyna szwankować, gdyż zawarte w nich składniki odżywcze mogą znacząco ją poprawić.
Ryby morskie - są bogatym źródłem witaminy B12 niezbędnej do wytwarzania osłonki mielinowej otaczającej komórki nerwowe oraz usprawniającej przewodzenie impulsów. Zawierają również ważne dla rozwoju umysłowego są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).
Awokado - bogate źródło witamin z grupy B, przede wszystkim choliny (witamina B4) oraz niacyny (B3, inaczej PP). Witaminy te są odpowiedzialne m.in. za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, a niedobór niacyny wywołuje m.in. osłabienie pamięci, problemy ze skupieniem uwagi i kojarzeniem.
Borówka amerykańska - obfituje m.in. we flawonoidy, dzięki którym zwiększa się ilość połączeń nerwowych w mózgu, co w prosty sposób przekłada się na lepszą pamięć. Jedzona w dużych ilościach spowalnia procesy starzenia się komórek nerwowych.
Polecany artykuł:
Rośliny strączkowe - podobnie jak awokado zawierają dużo witamin z grupy B. Warto więc włączyć do menu fasolę szparagową, soję, bób, soczewicę czy ciecierzycę.
Kiełki pszenicy - to cenne źródło lecytyny, potrzebnej do wytwarzania neuroprzekaźników, w tym acetylocholiny.
Żółtka jaj - zawierają lecytynę, są też źródłem cynku, którego niedobór może zaburzać procesy zapamiętywania i utrudniać koncentrację.
Orzechy i nasiona - to jedno ze źródeł żelaza, którego niedobór znacząco osłabia pamięć, zdolności kojarzenia i uczenia się, a także koncentrację. Są też bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a także witaminy z grupy B i witaminę E. Warto jak najczęściej jadać orzechy laskowe i orzechy włoskie, migdały, pestki dyni oraz pestki słonecznika.
Kasza gryczana - cenne źródło magnezu, niezbędnego do produkcji enzymów współdziałających z witaminami B1 i B6. Pierwiastek ten wraz z wapniem pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych.
Pomidory - obfitują w potas, który poprawia dotlenienie mózgu i pracę układu nerwowego, zawierają również cholinę, odpowiadającą m.in. za prawidłową budowę błon komórkowych i przekazywanie impulsów nerwowych między neuronami.
Banany - zawierają m.in. potas i magnez - jeden owoc średniej wielkości zawiera niemal tyle magnezu, co garść orzechów.
Produkty z mąki z pełnego przemiału. Pełnoziarniste pieczywo, ciemne makarony czy brązowy ryż są bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają mózgowi energii. Mają też niski indeks glikemiczny, dzięki czemu stopniowo podnoszą poziom glukozy we krwi i utrzymują go przez dłuższy czas - w przeciwieństwie do słodyczy, czy białego pieczywa, które zawierają cukry proste. I szybko, lecz na krótko podnoszą poziom glukozy, co wywołuje m.in. problemy z koncentracją i pogarsza pamięć.
Otręby pszenne - są cennym źródłem fosforu, pierwiastka niezbędnego do przesyłania impulsów nerwowych w mózgu.
Polecany artykuł: