Co jeść, by ograniczyć ryzyko raka? Dietetyczka onkologiczna wymienia produkty

2024-09-01 10:07

Dieta jest niezwykle ważna, jeśli chcemy zachować swoje zdrowie. Dietetyczka onkologiczna postanowiła podzielić się swoją wiedzą. W swoim nagraniu zdradziła, jakie produkty mogą ograniczać ryzyko zachorowania na raka. Po co warto sięgać?

Co jeść, by ograniczyć ryzyko raka? Dietetyczka onkologiczna wymienia produkty
Autor: fot. Getty Images Co jeść, by ograniczyć ryzyko raka? Dietetyczka onkologiczna wymienia produkty

Nowotwory są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce. U mężczyzn najczęściej rozpoznaje się raka prostaty, a u kobiet natomiast raka piersi.

Dietetyczka onkologiczna Nichole Andrews chętnie dzieli się swoją wiedzą za pomocą TikToka. Publikuje tam pod nickiem @oncology.nutrition.rd. W jednym ze swoich niedawnych filmików podzieliła się produktami, które mogą pomóc ograniczyć ryzyko zachorowania na raka.

Co jeść, by ograniczyć ryzyko nowotworu? Dietetyczka radzi

Najważniejsze są te, które dostarczą nam cennych substancji i antyoksydantów. Te ostatnie przede wszystkim pomagają nam zwalczać wolne rodniki. Te są bowiem odpowiedzialne za rozwój wielu groźnych chorób, w tym właśnie raka.

Według dietetyczki, jeśli chcemy jak najbardziej ograniczyć możliwość rozwoju tej niebezpiecznej choroby, powinniśmy jak najwięcej spożywać owoców jagodowych, jak na przykład truskawki, borówki, maliny czy jagody, jabłek, pomarańczy, orzechów włoskich i brazylijskich, płatków owsianych, nasion chia i zielonej herbaty.

Na tym jednak jej porady się nie skończyły. Dietetyczka radzi również, by do diety włączyć takie warzywa jak szpinak, awokado czy bataty. Na liście polecanych produktów znalazł się czosnek.

W formie 24: Dieta wzmacniająca odporność

Co może zwiększyć ryzyko wystąpienia nowotworu? Zwróć na to uwagę

Nie od dziś wiadomo, że na ryzyko choroby nowotworowej wpływają nie tylko obciążenia genetyczne, ale również czynniki środowiskowe. Według badań, wprowadzenie niewielkich zmian w życiu codziennym może znacznie ograniczyć rozwój tej choroby.

Co więc może sprzyjać rozwojowi tego schorzenia?

  • Brak ruchu,
  • palenie papierosów,
  • stres,
  • nadużywanie alkoholu,
  • nadmierna ekspozycja na promieniowanie słoneczne czy substancje chemiczne.

Również to, co jemy i pijemy może mieć znaczenie jeśli chodzi o kondycję naszego organizmu.

Dieta antyrakowa. Co powinno się w niej znaleźć?

Przede wszystkim powinniśmy sięgać po produkty ze sprawdzonych źródeł. Na przykład lepiej będzie wybrać produkty z gospodarstw ekologicznych, które nie stosują do produkcji żywności żadnych azotanów, azotynów, pestycydów czy innych szkodliwych substancji.

Należy również pamiętać o spożywaniu świeżych, sezonowych owoców i warzyw najlepiej w ilości pięciu porcji dziennie. Warto również postawić na niskotłuszczowe produkty mleczne, ryby morskie bogate w wapń i witaminę D oraz pełnoziarniste produkty zbożowe oraz rozważyć dodanie do diety świeżych ziół i przypraw ziołowych.

6 produktów, które pomagają obniżyć ryzyko zachorowania na raka